• Mon 8 Jul 2019 19:15
    891 visningar
    58 svar
    58
    891

    Sexrobotar- hot mot relationer?

    För några månader sen hade vi en diskussion om sexrobotar och att de skulle slå ut vanlig tvåsamhet och familjebildning när de kommer ut på marknaden. Nu har jag läst en skönlitterär bok som tar upp just detta. Den heter Bobby Love, skriven av Marina Nilsson och kom ut i våras.

    Företaget Swerotica har tagit fram en sexrobot för kvinnor, den är naturligtvis en perfekt älskare och kunnig i alla tänkbara sexuella varianter. Orgasmgaranti medföljer. Men den kan också konversera, lyssna och ge komplimanger och kvinnan kan programmera in de varianter som hon gillar mest så sköter han förförandet också. Men även en robot kan bli tråkig och förutsägbar och utvecklingen går mot än mer förfinade produkter - eller är det tvärtom...?

    Berättelsen i sig känns inte osannolik och personrobotar är redan på gång. Boken är visserligen en satirisk framtidssaga som ger pikar både åt samhällsutvecklingen, kommersialismen och vår syn på relationer. Men bakom den humoristiska fasaden tar den upp vår tid behov av "quick fix" och här finns en del beska sanningar om relationspsykologi och det faktum att det man säger sig vilja ha i en relation inte alltid är det man innerst inne önskar. 
    Jag rekommenderar den till de som är intresserade av ämnet, finns att låna på närmaste bibliotek. Den som drabbats av en släng av feministskräck behöver inte oroa sig, radikalfeminister lär inte gilla berättelsen och författaren är uppfriskande självironisk vad gäller sitt eget kön.

  • Svar på tråden Sexrobotar- hot mot relationer?
  • Mon 8 Jul 2019 20:28
    #2

    Jag säger som tidigare, jag tror inte att sexrobotar kommer att bli något annat än ännu ett onaniredskap. Driften att reproducera sig genom parbildning är så stark att man inte ändrar på den på några generationer. Sen tar du upp en viktig sak, oförutsägbarheten. Även den bästa robot blir snart tråkig och det vet vi att kvinnor inte gillar tråkiga, snälla och förutsägbara män, även om de säger sig göra det. Själva spelet, jakten, förförelsen är inte oväsentlig i sammanhanget.

    Jag föredrar en äkta kvinna alla dar i veckan men om jag skulle behöva ett onaniredskap skulle jag nog föredra en välgjord docka framför en robot. Att älska med en maskin känns inte superhett måste jag säga och att samtala med en sådan verkar helt ointressant. Som att spela teater.

    Du då?

  • Mon 8 Jul 2019 20:40
    #4
    Anonym (Tjejkompisen) skrev 2019-07-08 20:31:27 följande:
    Programmera in hur den ska bete sig? Eh, nej tack. Hade kanske varit lite kul om det var en AI som kunde anpassa sig efter hur man beter sig och utveckla en helt egen personlighet efter hand. Men inte om man ska sitta och bestämma. 

    Tror aldrig heller att det kommer kunna ersätta en människa om den inte har en extremt avancerad AI. Typ som i Westworld (de som blev medvetna). Och blev de så avancerade skulle de säkert få mänskliga rättigheter och då blir det inga sexslavar ändå. 
    En robot som utvecklar egen personlighet, är du verkligen säker på att det är vad du vill ha? Läs boken så kanske du ändrar dig...

    Annars håller jag med, allt riskerar att bli pinsamt och förutsägbart.
  • Mon 8 Jul 2019 20:45
    #5

    Även om sexrobotar kan var mer lockande för män generellt så misstänker jag att män kan nöja sig med mindre avancerade och därmed billigare robotar. En poäng i boken var att kvinnor kräver en mer avancerad produkt som kan kommunicera och variera sig. De blir dyrare och var därför både mer lönsamma och en större utmaning för forskare/tillverkare.

  • Mon 8 Jul 2019 21:34
    #7

    Ändå upplever jag att det är fler kvinnor än män som är negativa till att leva i relationer, det är oftast kvinnor som tar initiativ till skilsmässa och kvinnor som klarar sig bättre som singlar eller separerade. Och kvinnor som mest beklagar sig över dåligt sex. I så fall borde kvinnor anamma avancerade sexrobotar lika mycket som män, dessutom slipper de risken att ett hemsläp från krogen visar sig vara en våldsman.

  • Mon 8 Jul 2019 22:36
    #9
    Anonym (WW) skrev 2019-07-08 22:21:29 följande:
    Kvinnor klagar mer än män menar du och ser sig själva som offer ? 

    Tror att män har större behov av att ha sex utan något mer medans kvinnor oftare önskar mer närhet och kärlek. 
    Nja, snarare att kvinnor har mindre behov av att leva i relationer, i synnerhet när deras fertila tid är över. Du skrev ju "Män har nog alltid behövt kvinnor mycket mer än tvärtom för att fylla sitt sexbehov och dämpa ensamheten eftersom de är sämre på att skapa nära relationer." Det stämmer ju, män mår sämre av singelliv och separation än kvinnor, rent generellt.
  • Tue 9 Jul 2019 15:00
    #17
    New Dawn skrev 2019-07-09 10:43:54 följande:
    Jag vet inte om kvinnor verkligen har mindre lust och behov av att leva i relationer när den fertila perioden är över. Visst är det svårare att skilja sig när man har barn, men det är ju något annat, tycker jag.
    Jag tror att kvinnor har högre krav på relationer, och då tycker jag att slutsatsen att vi skulle trivas bättre med robotar är väldigt märklig.
    Klart att kvinnor klarar sig bättre efter skilsmässa eftersom att kvinnor har lätt att få uppskattning och sex från män om vi vill och oftare har mer socialt liv med andra människor. Det har inget med robotar att göra och jag är övertygad att människan inte bli lycklig med en robot. Inte män heller.
    Jag håller i stort sett med dig. Men mina inlägg var svar på det anonym(WW) skrev, att sexrobotar i huvudsak är något för män då kvinnor ändå har lätt att få sex. Det finns dock en relativt stor kategori kvinnor som åtminstone påstår att de aldrig vill leva tillsammans med en man igen. De är nöjda med onani eller ons och då ser jag inte att steget till en sexrobot är så långt. Jag menar alltså att framtida sexrobotar av hög kvalité inte bara är något som män kommer att använda.
    Sen tror jag som sagt att de flesta män och kvinnor föredrar en vanlig relation framför en sexrobot.
  • Tue 9 Jul 2019 15:05
    #18
    New Dawn skrev 2019-07-09 10:45:56 följande:
    Säger kvinnor verkligen att de gillar tråkiga och förutsägbara män?
    Inte rent ut, men de säger sig vilja ha en trygg, snäll och pålitlig man som gör minst hälften hemma och är bra med barnen. Efter en tid kan en sådan man uppfattas som tråkig, det visar inte minst skilsmässostatistiken då tråkig och förutsägbar är ett vanligt skäl som de anger som orsak till att känslorna försvunnit. Men läs boken så förstår du vad jag menar.
  • Tue 9 Jul 2019 15:15
    #19

    Bra inlägg av Sussicake, en sexrobot kan verkligen höja livskvalitén för en funktionshindrad person. Håller med om att vården borde subventionera såna robotar när de kommer ut.  Men man måste skilja på robotar och dockor, en docka är passiv och kanske av mindre nytta för en svårt funktionshindrad person. En robot som programmeras rätt är självgående och kan göra nästan det som en människa kan.

    Likaså kan robotar vara en lösning i relationer där den ene vill men inte den andra. Kanske lättare för bägge att acceptera än otrohet eller öppna förhållanden och bättre än onani..

  • Tue 9 Jul 2019 20:41
    #25
    Anonym (Kvinna 000) skrev 2019-07-09 19:53:01 följande:
    Mycket funkofobi här... en funktionshindrad person kan självfallet ha ett rikt, fantastiskt sexliv helt på egna meriter. Attrahera levande människor av kött och blod...
    En del kan, men inte alla. Men de kan vi förstås strunta i för som många kvinnor hävdar, sex är inte någon rättighet
    Men att sex kanske höjer livskvalitén för någon som inte kan göra så mycket blundar man för...
  • Tue 9 Jul 2019 20:54
    #27
    korngryn skrev 2019-07-09 20:41:43 följande:
    Nu tror jag väl ändå inte att folk skiljer sig för att KÄNSLORNA har svalnat (gud så löjligt!) utan det finns betydligt starkare skäl än så.

    Sexrobotar är förhoppningsvis ett hot mot DÅLIGA relationer, ja. T ex för män som avskyr och föraktar kvinnor, men ändå inte kan låta kvinnorna vara i fred utan envisas med att ha relationer med dem. Dessa män borde få fina sexrobotar, kraftigt subventionerade av staten, så blir alla glada och nöjda.
    Varför är det löjligt, det är ett vanligt argument vid skilsmässor? T ex "Jag älskar  honom, men bara som en vän"
  • Tue 9 Jul 2019 22:06
    #29
    korngryn skrev 2019-07-09 21:27:10 följande:
    Ja, jag tycker det är löjligt att skilja sig på den grunden. Vad skulle problemet vara att leva ihop med en person som man faktiskt har vänskapskänslor för? Det är väl jättebra!

    I min värld skiljer man sig pga misshandel i någon form, bestående snedfördelning av arbetsbördan, hat, antipati mot partnern, missbruk, personlighetsdrag som omöjliggör samlevnad t ex svartsjuka, otrohet, rädsla för partnern, vissa diagnoser som omöjliggör samlevnad t ex borderline och asperger, för att skydda barnen etc. Såna saker. Inte för att den sexuella attraktionen har svalnat.
    Jag håller med! Men ändå är svalnade känslor och minskad attraktion en av de vanligaste orsakerna till separation, det är ett faktum!
  • Tue 9 Jul 2019 22:22
    #32
    New Dawn skrev 2019-07-09 22:10:28 följande:
    Så du tycker alltså inte att det är viktigt att känna dig älskad och åtråd? Vänskap duger alltså för att leva i en relation?
    Det är jätteviktigt, men är det alltid skäl till skilsmässa? Det kan finnas en rad skäl att stanna i relationen ändå, men det är för sent på kvällen för att gå in på det nu.
  • Wed 10 Jul 2019 14:19
    #40
    New Dawn skrev 2019-07-10 10:19:22 följande:
    Ja, men nu höll du med skribenten om att det var LÖJLIGT att skilja sig pga avsaknaden känslor. Skribenten du höll med, frågade sig VAD DET SKULLE VARA FÖR PROBLEM att leva med någon man endast har kompisrelation med, och att detta var JÄTTEBRA.

    Klart att man kan välja leva ihop med någon trots att man bara har en kompisrelation. Klart att det finns de som väljer detta för att de trivs med det till 100%. Tex inte har behov av sex. (Eller kan ha sex trots att känslor saknas)

    Det finns andra som skulle vilja skiljas men är rädd för ensamhet. Finns många som lever kvar mest för barnen och ja det kan vara ett aktivt val. För många är det dock inte någon bra lösning och de mår innerst inne inte bra, vilket inte sällan blir värre med tiden. Det är smärtsamt att skiljas så jag förstår att man kan välja stanna.
    Nej jag höll inte med om att det var löjligt, läs mitt inlägg #27. Däremot höll jag med om det faktum att om kärleken övergår i vänskap är det inte automatiskt ett skäl till skilsmässa. Fler relationer än man tror bygger på de grunderna och de kan vara hur lyckliga som helst. Och som du säger även innehålla sex.
    Det jag opponerade mig mot var att korngryn hade för sig att ingen skiljer sig för att känslorna svalnar, det är vanligt och inte fel om bägge är överens. Men det är inte heller fel att fortsätta vara ihop.

    Håller inte heller med #39om att sådan förhållanden alltid slutar med att någon eller bägge blir frustrerade och bittra. Risken är däremot att någon av dem blir kär i någon annan, man är mer mottaglig från inviter utifrån. Och då blir det komplikationer, ska man agera på sina känslor eller trycka ner dem?
  • Thu 11 Jul 2019 11:15
    #43
    New Dawn skrev 2019-07-10 19:23:40 följande:
    Ja i det inlägg 27 ställer du en fråga om varför det är löjligt, men sedan skriver du att du håller med, när Korngryn förklarar.
    Det korngryn skriver är ganska långt ifrån din beskrivning ovan tycker jag. Nåväl.
    Att en vänskapsbaserad relation inte automatiskt är skäl till skilsmässa är jag överens med dig om, men jag tvivlar på att det är så många som verkligen trivs att leva i sådana relationer, och jag tror dessutom det är få som får sexlivet att fungera utan känslor.

    Jag tycker däremot att det är naturligt om relationen ändras med tiden. Att kärleken och sexlivet blir annorlunda betyder inte att kärleken och känslorna försvunnit.

    Jag tror de flesta relationer där man lever som vänner är sexlösa, eller att sexlivet är väldigt torftigt och/eller sparsamt, och det tror jag oftast leder till det som beskrivs i inlägg 39, och/eller intresse för andra personer, dvs de är nog inte så ofta särskilt lyckliga, men för vissa kanske ändå för svåra att lämna av olika orsaker.

    Vad menar du med detta?
    Du skriver att det inte är fel att skilja sig för att känslorna svalnat... Om båda är överens?
    Är det fel om bara en tappat känslorna, eller om bara en tycker sex och kärlek är viktigt?
    Måste man vars överens för att det inte ska vara fel?! Mycket märkligt. Helt oavsett orsak räcker det att en person vill skiljas. Man behöver aldrig vara överens, även om det så klart underlättar.
    Okej, jag ger dig rätt där. Det är bara en känsla jag har, om relationen för övrigt är bra och fungerande så bör  man jobba mer för att kanske få en nystart, eller stanna tills barnen blir större eller praktiska problem kan lösas (t ex slippa sälja huset)
    Jag är lite konservativ just på den punkten och även om alla skäller på mig så tror jag att vissa skiljer sig lite för lätt, minsta motgång eller fel så tar man till separation. Jag kanske har fel men ibland går även jag på en känsla.
  • Fri 12 Jul 2019 11:03
    #45
    New Dawn skrev 2019-07-11 23:50:50 följande:
    Är det ditt råd till män som saknar sex och kärlek att vänta till barnen blivit större?
    Min erfarenhet är att människor väntar länge innan de skiljer sig, särskilt om man bildat familj. Det är nog vanligare än att skilja sig lätt. Det kanske ser ut så för omgivningen.... "Men de som var så fint par". Folk vet så lite och kan ofta inte bedöma om folk skiljer sig lätt eller inte. De flesta vill inte säga så mycket och slätar över det hela, för att skydda barnen, avdramatisera osv.
    En relation som saknar både sex och kärlek definierar jag inte som bra, gör du det? Jag tänker mer på en relation där passionen svalnar och kärleken övergår till den kärlek man känner för en vän. Man kommer bra överens, inga gräl och allt fungerar men gnistan saknas. Och det betyder INTE att man inte kan ha sex, det är en typisk kvinnlig föreställning att man inte kan ha sex med en vän. Sex är ett behov och det måste inte alltid finnas passionerad kärlek för att det behovet ska tillfredsställas. Det borde du veta, du hade ju sex med ditt ex fast ni var på väg att skiljas. Men där var det väl annat som inte fungerade.
  • Fri 12 Jul 2019 11:53
    #47
    Anonym (why not) skrev 2019-07-12 11:35:34 följande:
    Följer er diskussion och vill inflika ett kvinnligt perspektiv eftersom jag varit i en liknande sits, där sexet avtog helt för att passionen dog, efter en långt tid av att att fler och fler saker började uppdagas i personligheten som gjorde att jag inte längre kände mig kär eller kunde tända. Likväl fanns kärlek kvar och en vänskap på det sätt att vi ställde upp för varandra, kunde utföra vardagliga handlingar och ibland ha trevligt med varann som vänner. Men för mig är det helt omöjligt att ha sex med vänner eller när gnistan dött för en partner. Skillnaden mellan passion och vänskap är just viljan att ha sex med en person. Jag får incestuösa känslor, som äckel om jag tvingar mig till detta.

    Den situation som "New Dawn" beskriver för sitt ex tror jag handlar om att hon fortfarande kände passion och lust till sin ex , trots att kärleken var död och att hon inte kände sig älskad för annat än sin kropp mot slutet. De verkade sakna kommunikation och ömhet. Har följt en del trådar där hon beskrivit sitt förra förhållande, men jag kan ju ha fel? För egen del har jag varit i förhållanden där även lusten funnits kvar långt efter att kärleken dött.. Sexet har blivit som en sista desperat närhetslängtan när inget annat fungerat. Vi har i de fallen då haft en extremt stark passion inledningsvis med mycket attraktion och gnista.

    I de relationer med mindre stark fysisk attraktion har denna känsla dött först och ersatts med vänskapskärlek.
    Bra inlägg, du visar på skillnaden mellan män och kvinnor. Jag som man skulle inte kunna ha sex i en relation där, som du skriver, "inget annat fungerar". Då skulle jag känna äckel, då finns ju en avgrund mellan oss! Medan att ha sex med en kvinnlig vän som varit en käresta skulle inte vara något som helst problem för mig.
    Det är viktigt att vi har denna skillnad i åtanke och respekterar den!
  • Fri 12 Jul 2019 22:40
    #51
    New Dawn skrev 2019-07-12 12:48:56 följande:
    Tecum, du får nog tala för dig själv.
    Jag vet massor, massor med män som vill ha sex med sina kvinnor fast de föraktar dem, fart de tom slår dem, fast de bråkar jämt, fast de klagar över sin kvinna i alla möjliga situationer. Så tro inte att män generellt känner sådan avgrund till sex bara för att inget annat fungerar. Tror du på det själv? Tänk att kärringen, som mannen ständigt bråkar med ändå visar sig kåt och vill initiera sex, kanske klär sig sexigt, eller visar sig vill suga dig, göra något nytt... Tror du på fullaste allvar att män oftare känner sådant motstånd som du? Jag förstår att det finns män som fungerar som du men jag tror inte det är naturligt manligt att känna denna avgrund till sex.
    När du skriver att du vill ha sex med en Käresta som blivit en vön menar du då någon du inte vill ha närhet med annars och som du lever med?
    Jag håller med om att män nog har lättare att ha sex i dessa situationer, men jag har förstått att det inte är så ovanligt att också mannen slutar tända och i stället riktar sig kåthet mot andra i dessa fall. Vissa måste titta på porr (ibland i smyg innan sex ) andra måste fantisera om andra under tiden, och med tiden blir erektionsproblen svårlösta, så inte ena i dessa situationer funkar alla män som du. Jag har stött på allt för många män som faktiskt inte tänder på sina fruar.
    Ja du, jag har aldrig varit i den situationen så jag kan inte uttala mig tvärsäkert. Jag påstår inte heller att jag talar för alla män. Jag kan bara säga vad och hur jag känner även om du vet bäst och avfärdar mig som omanlig.

    Men en sak är jag säker på, jag skulle ha mycket lättare att ha sex med en snäll kvinna som är min vän än en gapig och tvär kärring som är min ovän och som bråkar jämt. Jag förstår inte er kvinnor som fortsätter att ha sex med en man som misshandlar er. Men tydligen är det så att gräl och bråk triggar vissa personer av bägge kön, därför kan ni fortsätta ha sex med honom men inte med en snäll man som ni tappat känslorna för, ser som svag och därför äcklas av...
  • Sat 13 Jul 2019 11:56
    #55
    -1
    Anonym (why not) skrev 2019-07-12 22:58:33 följande:
    Det som skiljer ditt och mitt sätt att tänka och säkert även dem som fortsätter ha sex med misshandlarmän(frånsett från rädsla och tvång möjligen) är "sexuell attraktion."

    Det är en otroooligt stark kraft, som verkar vara en mycket viktigare faktor i en kvinnas sexualliv än i mäns generellt och även i ditt från jur du beskriver det.
    Jag skulle aldrig kunna ligga med nån för att de är snälla, som i en god vän eller en  expartner jag förlorat åtrån  och känslorna för, om jag inte kände den sexuella attraktionen ännu.

    Om jag  t ex känner den för bråkstaken fortfarande trots att han är en idiot är det ganska sannolikt att han kan få mig i säng, så länge han inte gått över alla mina gränser och jag sagt GOODBYE för all framtid. För dit kommer även de flesta kvinnor som misshandlas och far illa. Att älska en människa innebär väldigt sällan att jag har sexkänslor, enbart i dem jag blir kär i eller får en akut attraktion till. Andra får bli vänner och får inte tillgång till min kropp eller sexuella sida.

    Men visst kan gräl ibland, fast mycket sällan i mitt fall trigga ett sexuellt begär men det beror på vad bråket handlar om. Är det svartsjuka eller ägandegnabb kanske men aldrig vardagstjafs eller olikheter som tryter.
    Ännu ett klarsynt inlägg från dig, det stämmer att sexuell attraktion är en stark kraft som ofta underskattas. Det är den attraktionen som håller kvinnor kvar i destruktiva relationer, lika mycket som tillvänjning och förminskande. Det är därför det är så oerhört svårt att komma tillrätta med mäns våld mot kvinnor, trots att det skrivs spaltkilometer om det och att så många är medvetna om problemet. Så länge aggressiva och dominerande män hela tiden belönas med sex och nya kvinnor kommer de givetvis inte att ändra sig. Därför är det också fel att lägga kollektiv skuld på män för mäns våld mot kvinnor, felet är grundläggande i den mänskliga naturen och härrör sig till det naturliga urvalet genom historien där aggressiva män valts och belönats av kvinnor då de var bäst på att skydda familjen.

    Det är därför som du vill ha sex med idioten men äcklas av den snälla mannen som du tappat känslorna för.
  • Sat 13 Jul 2019 12:04
    #56
    Anonym (Man) skrev 2019-07-12 22:55:23 följande:
    Tror sexrobotar kommer bli en supersuccé bland män och kvinnor. Konsumtionen kommer att öka lavinartat och jag tror en sådan blir nästan lika stort som att alla numera har en smartphone. Tror vi kommer att ha flera robotar för olika ändamål, inte bara till sex.
    Håller med om att der kommer att ske en tillvänjning i användandet av robotar då de snart finns som hushållshjälp och i vården. Men jag tvivlar på att sexrobotar kommer att bli en "supersuccé" ens om de är så avancerade som i boken. Tradition och moraliska värderingar är djupt rotade och jag misstänker att kvinnor skulle känna sig osäkra med att vara intima med en avancerad robot. Men den som lever får se...
Svar på tråden Sexrobotar- hot mot relationer?