• Anonym (Mamman)

    Hur fördela boendetiden litet barn??

    Ska skiljas från min man. Båda vi föräldrar har en nära kontakt med barnet på 1,5 år och båda tar hand om hen på ett bra sätt. Barnet har god anknytning även till mor- och farföräldrar och har sovit borta flera gånger utan problem. Problem med nattning har dock uppstått i vissa fall när jag varit bortrest och det har då varit total kalabalik. Dock inte alla gånger utan det kan gå jättebra också men när hen är så ledsen är det bara jag, mamma, som hjälper.

    Min fråga är hur fördelar vi tiden mellan oss? Barnets främsta går i första hand men vi vill förstås träffa hen så mycket det bara går. Har förstått att växelvis boende för barn under 3 år inte är bra, men min man vill ändå detta. Inte vecka-vecka utan några dagar i taget, tex:

    V 1: Mån-ons mamma + tors-sön pappa

    V 2: Måndag-tid mamma + obs-tors pappa + fre-sön mamma

    Eller är det bättre att barnet bor ännu mer hos ena föräldern (mig) och sedan bor varannan helg fre-sön hos pappan samt någon mer dag i veckan? Kanske inte behöver sova över i veckan utan pappan kanske kan hämta på förskola flera dagar i veckan och så hämtar jag hen framåt kvällen?

    Jag vill alltså veta vad som är bäst för mitt barn. Inte vad som är bäst för oss föräldrar även fast vi såklart vill ha barnet så mycket som möjligt båda två som sagt.

  • Svar på tråden Hur fördela boendetiden litet barn??
  • Anonym (Mamman)

    Och även barnet mådde bra av detta upplägg? Det blev inte för mycket hattande hit och dit?

  • Anonym (Mamman)
    LFF skrev 2019-07-11 08:38:14 följande:

    Ja, barnen har mått bra av upplägget. Annars undrar jag ju varför du per automatik anser att just du ska ha merparten av boendet om ni väljer ett annat upplägg.


    Tja, kanske av ren själviskhet, kanske för att barnet ändå ter sig till mig mer pga naturliga orsaker som att jag har varit hemma längst med honom.
  • Anonym (Mamman)
    Anonym (-) skrev 2019-07-11 08:40:11 följande:

    Det bästa för barnet är en fast punkt, utan hattande.

    Det allra bästa är förstås om ni tar ert ansvar och inte tvingar barnet att ha två hem.


    Och med det menar du såklart att skilsmässa är skamligt och att det är bättre för barn att bo i ett olyckligt hem bara föräldrarna håller ihop?
  • Anonym (Mamman)
    Anonym (-) skrev 2019-07-11 08:48:54 följande:

    Det är bättre om ni agerar vuxet och reder ut ert.


    Japp, fast vissa saker går inte att reda ut och så är det med det.
  • Anonym (Mamman)
    Limajo skrev 2019-07-11 08:49:16 följande:

    För vårt yngsta barn funkade det bra. Efter ca 1,5 år med det schemat bytte vi till hela veckor för det äldre barnet började visa lite oro, frågade mycket om vem som skulle hämta och var han skulle sova.

    Jag tänkte i början att lillen kanske skulle vara mer hos mig men pappan sa nej till det och så här i efterhand tror jag att det var bra. Risken är nog stor annars att det blir en huvudsaklig förälder (mamman) och en lekpappa typ. Nu är barnen lika tighta med oss båda och det är så klart en stor trygghet för dem.


    Verkar vara ett väldigt bra upplägg ni haft! Ska ta med mig detta till min man. Tack!
  • Anonym (Mamman)
    Anonym (Ja) skrev 2019-07-11 09:05:41 följande:

    Det bästa för 1,5-åringen är naturligtvis att ha ett hem och en fast punkt. Barn under 2-3 år rekommenderas inte att flytta runt varje vecka. Varför bryta mot rekommendationerna? Mycket egoistiskt av er föräldrar, anser jag. Barnets bästa ska alltid gå först, i separationer. Ett så litet barn kommer inte att protestera, men visa upp tecken längre fram. Efter några år, som någon ovan här skrev. Det blir en väldigt otrygg tillvaro att leva i en kappsäck, efter ett ständigt schema. Jag var själv fem år när mina föräldrar separerade, och jag förstod inte vad det innebar förrän efter några år och ett antal flyttande fram och tillbaka senare. Jag hade oerhört gärna velat att mina föräldrar sett förbi sina egna behov och låtit mig bo mer på ett ställe. Jag gissar att ingen av er är skilsmässobarn?


    Som jag skrev så vill jag veta vad som är bäst för mitt barn, och därför uppskattar jag sådana här inlägg. Men jag kan inte heller låta mitt barn bara bo med pappan lika lite som jag kan kräva att barnet bara ska bo med mig. Det är ju väldigt viktigt att barnet har en relation till båda sina föräldrar.
  • Anonym (Mamman)

    Som vanligt finns det tusen svar på en och samma fråga, men jag uppskattar all input! Hör att det kan funka både med växelvis boende och att ha en fast punkt. Som sagt, jag gör vad som är bäst för mitt barn men OJ va ont det gör i kroppen bara av tanken på att inte få ha hen hos mig varje dag.

  • Anonym (Mamman)
    legomum skrev 2019-07-11 10:44:06 följande:

    Jag skulle säga att börja med uppmägget som ni tänkt och var sedan lyhörda för hur barnet mår.

    Bara för att ni bestämmer er för ett upplägg just nu behöver inte betyda att ni inte kan förändra vid behov.


    Även fast det kan te sig självklart det du skrev, så är det absolut nyttigt att få höra det för man fastnar lätt i det där absoluta tänket - att så som vi bestämmer nu kommer det vara för all framtid. Tack! Jättebra input!
  • Anonym (Mamman)

    Jag har fått väldigt bra och goda råd här i tråden - precis vad jag efterfrågade!

    Men jag känner också av åsikter och attityder som jag vill möta genom att klargöra vissa saker. Jag har hela tiden framhållit att mitt barns bästa är det absolut viktigaste i denna stund. Självklart får vi föräldrar inte se till våra egna känslor i detta fall, men vi måste också få lov att uttrycka de känslor vi har. För JA, det kommer vara jobbigt för oss båda att inte ha vårt barn på heltid som fallet är nu. 

    Sedan ang detta med skilsmässan som sådan. Det är oerhört jobbigt för någon som, precis som jag, har genomgått en tuff tid där man vacklat mellan att stanna och att gå. Där man har förlorat sin självrespekt, förlorat sig själv, anklagat sig själv för allt möjligt och på felaktig grund, bara för att man vrider ut och in på sig själv för att alla andra ska ha det bra. När man sedan till slut har vågat fatta det där beslutet att gå så behöver man peppning, inte fler beskyllningar från någon annan om vilken dålig person man är, för man är oerhört skör och undrar om man verkligen gör rätt. Återigen så vacklar man, även fast man logiskt vet att det man gör är rätt - både för mig och mitt barn. Extra okänsligt är det att lägga nedlåtande kommentarer när man faktiskt inte vet någonting om vad som har hänt eller vad som ligger bakom skilsmässan. Tråden handlade inte om det, utan vad som är bäst för mitt barn nu när skilsmässan faktiskt är ett faktum. Punkt. 

  • Anonym (Mamman)
    Anonym (Wish) skrev 2019-07-11 19:45:22 följande:

    Många som dömmer folk som separerar men jag är på andra hållet, hade föräldrar som konstant tjafsade sig igenom hela min barndom, mina tonårsår ..jag och mina syskon önskade inget annat än att de skulle skilja sig vilket de aldrig gjorde . Nu är min pappa dement och bor på annat boende . Annars höll de ihop trots de avskydde varann kändes det som. Det har satt sina spår... tro inte att barn alltid är lyckligare att växa upp med båda sina föräldrar, jag hyser stor irritation mot mina föräldrar tyvärr pga allt det här.


    Det är precis såhär jag resonerar - mitt barn kommer självklart märka att något är fel i vår relation. Dålig kommunikation, tystnad, avsaknad av närhet och omtanke.. Det är inte det jag vill lära mitt barn att kärlek är. Jag vill inte heller lära mitt barn att bara för att man hamnat i en sådan situation med äktenskap och barn, så blir man själv mindre viktig. Jag måste också må bra för att kunna vara den bästa mamman jag kan vara. Samtidigt är det så himla skönt att då höra av personer som dig som liksom bekräftar att man är inne på rätt spår, så tack för det!
  • Anonym (Mamman)
    Pope Joan II skrev 2019-07-11 20:36:49 följande:

    Personligen har jag aldrig tyckt att en skilsmässa är ett misslyckande. Jag har heller inte haft någon strävan efter att hålla ihop längre än det känts bra att göra det. Däremot har jag tyckt att det varit viktigt att skiljas bra och att därmed kunna visa barnen att det inte är vare sig farligt eller något svek att separera. Väldigt bra lärdomar för det gör att barn inte växer upp med en tro på att de måste stå ut med mindre än att vara lyckliga och ha det bra. Att känna att det går utmärkt att klara sig på egen hand ger bra självkänsla rörande sitt eget värde och gott självförtroende. Så borde alla få känna.


    Så himla bra skrivet!!
  • Anonym (Mamman)

    Både jag och min man har vårt barn i fokus, hen är allt som betyder något. Och ja, min man må vara både lat, korkad och egoistisk (egenskaper som förstärktes efter giftermål, graviditet och annat som hänt under de senaste två åren och till slut var det som fick mig att förlora kärleken till honom) men han är en bra pappa som alltid sätter vårt barn i första rummet. Jag hoppas verkligen att vi lyckas bibehålla den goda relation vi för tillfället har, för då tror jag att detta kommer bli riktigt bra för alla. Faktum är att nu när jag sagt att vi ska skiljas så funkar vi bättre än vi gjort på länge. Det innebär inte att jag blir kär på nytt, utan bekräftar mer min teori som jag haft ett tag att vi funkar kanon som vänner men inte som par. Smärtsamt att inse att man gjorde "fel" från början, att det man trodde skulle vara livslång kärlek bara tog slut, men samtidigt ångrar jag ingenting. Vi har fina minnen från dessa år och framförallt världens goaste barn som är vårt allt.

Svar på tråden Hur fördela boendetiden litet barn??