• Anonym (TS)
    Fri 12 Jul 2019 22:34
    4481 visningar
    68 svar
    68
    4481

    Förvånad över hur sent många låter sina barn vara vakna. Är jag ensam?

    Har två barn som är 11 år och 7 år. 11 åringen ska vara i säng senast 21 innan skoldag och 21.30 helger/lov. 7 åringen ska vara i säng senast 20 skoldag och 20.30 helger/lov. Vid speciella tillfällen kan de få vara vakna längre. T ex olika sammankomster eller nyår.

    Jag förvånad dock över hur många som inte har specifika läggtider. Läste senast idag en tråd på Facebook där en mamma tycker pappan låter deras 2,5 åring vara vaken för sent på hans helger då han låter henne vara vaken till midnatt. Jag tycker midnatt är alldeles för sent för ett sådant litet barn men majoriteten av de kommentarer hon fått var "Vi har inte speciella sovtider. Bara barnet kan sova de timmar den behöver.", "Tycker inte det är hela världen om barnet är uppe sent på helgerna." och "Skit i vad pappan gör, fortsätt du med dina rutiner."

    Jag ser även grannar som är ute seeent med dina små barn. Senast ikväll. När jag gick ut med hunden vid 22-tiden var grannen ute och sparkade boll med sin 2-åring. Har vänner som åker till stranden med 1,5 åring och 6-åring klockan 21 på kvällen.

    Är det bara vi som har fasta rutiner avseende sovtider? Är det vi som är knäppa som tycker midnatt är alldeles för sent för små barn? Är det bara vi som behöver lite lugn och ro och egentid på kvällen efter barnen lagt sig!?

  • Svar på tråden Förvånad över hur sent många låter sina barn vara vakna. Är jag ensam?
  • Anonym (TS) Trådstartaren
    Sat 13 Jul 2019 18:10
    #49

    Tycker trådarna drar iväg i vanlig ordning. Typiskt familjeliv.

    Att få egentid på kvällen innebär för oss att vi kan skriva inköpslistor, planera renovering, sitta på nätet och beställa material vi behöver, klippa häcken eller ta hand om trädgården allmänt eller se på en film tillsammans och mysa. All tid barnen är vakna gör vi roliga saker tillsammans. Så alla måsten blir efter de lagt sig.

    Bara för att barnen har en fast sovtid betyder det inte att vi är rädda att umgås med dem eller "stoppar undan dem" på kvällen. Utan att vi vuxna också behöver tid för att umgås med varandra. Vi vill också se en spännande action och inte alltid se barnfilmer tillsammans på kvällarna.

    Tycker det är bättre att barnen lägger sig en fast tid och är utvilade och orkar med hela dagen dagen efter än att de ska vara vaken sent och inte kunna få all vår tid då vi har saker vi behöver prata om och planera också. De är nöjda med sina sovtider och somnar relativt snabbt efter de lagt sig. Det är inte bråk och tjafs om sovtiderna som många verkar få det att låta som här.

    Vissa dagar går även vi och sover tidigt. Skulle inte vara så trevligt att gå och lägga sig 22 och ens 5-åring ska vara vaken till midnatt...

    Sova med solen som någon skrev. Innebär väl ganska lite sömn om man bor ovanför polcirkeln som jag gör hahaha....

Svar på tråden Förvånad över hur sent många låter sina barn vara vakna. Är jag ensam?