• gbgumm­an
    Fri 12 Jul 2019 22:47
    4494 visningar
    68 svar
    68
    4494

    Förvånad över hur sent många låter sina barn vara vakna. Är jag ensam?

    Så länge barnen går upp på morgonen med ett leende på läpparna så har jag inte brytt mig om när de somnar.

  • gbgumm­an
    Sat 13 Jul 2019 09:37
    #11
    cosinus skrev 2019-07-13 00:11:05 följande:

    Beror ju helt på barnen. Min trea behövde isäng i vettig tid i många år för han sov aldrig ikapp på mornarna och det blev kaos. Yngsta däremot sover som en gris på mornarna så direkt trean började kunna ta sovmorgon lät vi barnen vara vaken senare på loven.

    Skulle säga att nu är det oftast som följer.

    9 och 11-åringen isäng kring 21 på veckorna och 23 nu på lovet

    15-åringen går isäng 21:30 på skolveckorna och typ 23 nu på lovet och 13-åringen 22 på skolveckorna och 24 på lovet. 15-åringen får vara vaken längre men är kvällstrött och går självmant isäng tidigare. 13-åringen är en fena på att sova ikapp och dessutom den som klarar av att fungera/vara trevlig och bete sig som folk även med någon natta mindre sömn så han har jag nästan slutat lägga mig i.


    Övertygad om att du har rätt. Vissa barn behöver hjälp för att reglera sömnen andra inte. Detta i kombination med att alla behöver olika mycket sömn gör att det är mycket konstigt att alla föräldrar ska ha samma rutiner. Min stora sov tex middag ända tills han var 5-6 år på förskolan. Personalen började tillsist fråga om det var ett problem eftersom vi aldrig sa till att han inte fick ( vilket många andra verkade göra vid två-tre år). Vi fick berätta att sonen somnade själv vi 19 varje dag oavsett om han sov den där timmen eller ej och vakna vi 6 tiden. Han klarade av detta helt utan regler. Dottern är lika lätt men har helt andra tider. Henne måste man vecka på vardagarna men hon är inte någonsin svår. Gillar dock att sova länge när hon får.

    Vi har massor av regler i vår familj men inga bara för att. Och verkligen inga bara för att behaga andra föräldrar.
  • gbgumm­an
    Sat 13 Jul 2019 16:26
    #44
    Anonym (Mina) skrev 2019-07-13 13:07:01 följande:
    Då stannar inte de andra i sängarna och allt blir kaos. Rutiner är extremt viktigt i vårt hem med fyra med npf.

    Jag är hemma med barnen hela dagarna, prata gör vi massor.
    I mitt hem har ingen npf och dessutom så har vi extremt enkla barn som gärna leker med varandra. Sällan bråk eller tjafs. Vi umgås och har kul även på kvällarna. Då behövs få eller inga rutiner. Igår glömde vi alla att äta lunch och idag blev det en snabb smörgås innan stranden. Gissar ingen kommer somna innan 12. Middag äter vi nog runt 20.
  • gbgumm­an
    Sat 13 Jul 2019 20:09
    #53
    Anonym (TS) skrev 2019-07-13 18:10:34 följande:

    Tycker trådarna drar iväg i vanlig ordning. Typiskt familjeliv.

    Att få egentid på kvällen innebär för oss att vi kan skriva inköpslistor, planera renovering, sitta på nätet och beställa material vi behöver, klippa häcken eller ta hand om trädgården allmänt eller se på en film tillsammans och mysa. All tid barnen är vakna gör vi roliga saker tillsammans. Så alla måsten blir efter de lagt sig.

    Bara för att barnen har en fast sovtid betyder det inte att vi är rädda att umgås med dem eller "stoppar undan dem" på kvällen. Utan att vi vuxna också behöver tid för att umgås med varandra. Vi vill också se en spännande action och inte alltid se barnfilmer tillsammans på kvällarna.

    Tycker det är bättre att barnen lägger sig en fast tid och är utvilade och orkar med hela dagen dagen efter än att de ska vara vaken sent och inte kunna få all vår tid då vi har saker vi behöver prata om och planera också. De är nöjda med sina sovtider och somnar relativt snabbt efter de lagt sig. Det är inte bråk och tjafs om sovtiderna som många verkar få det att låta som här.

    Vissa dagar går även vi och sover tidigt. Skulle inte vara så trevligt att gå och lägga sig 22 och ens 5-åring ska vara vaken till midnatt...

    Sova med solen som någon skrev. Innebär väl ganska lite sömn om man bor ovanför polcirkeln som jag gör hahaha....


    Jag förstår att du vill ha det så om ni trivs med det men du undrade ju hur andra som inte gör så resonerade. Du har fått många svar och frågan är nu: förstår du nu varför man inte gör så?
    Vi klipper häcken när barnen är vakna och kan även se en film utan att de bryr sig i många år. De var/är på sina rum eller gör något ihop.
Svar på tråden Förvånad över hur sent många låter sina barn vara vakna. Är jag ensam?