• Wed 17 Jul 2019 23:41
    310 visningar
    33 svar
    33
    310

    Bli gladare med rik Gudstro?

    Personligen har jag svårt att förstå hur man kan tro på en god gud. Jag vill inte ta ifrån er den tro ni har om den hjälper er vill bara ge min syn. Finns det en gud då är det han som skapat min ocd som förstört mitt liv. Samtidigt som en massa skitstövlar får vara som dom vill. Finns det en gud då är det han som bestämt att en massa människor ska plågas. Det gör han ju en massa ggr dessutom i bibeln. Han plågar en massa oskyldiga och dödar en massa. Därför skulle jag mest bli förbannad om det fanns en gud som vore skyldig till allt. Sen kan det kanske hjälpa att ha någon att vara förbannad på men det ger ingen tröst att tro att det finns någon som skapat ens problem.

  • Fri 19 Jul 2019 22:59
    #15
    Anonym (Tro) skrev 2019-07-19 00:23:44 följande:
    Tack för ditt svar.

    Jag tror det är mer komplicerat än så. I bibeln står tex stamtavlor, är inte expert, men en familjs synder och bördor kan finnas i "bagaget" när man föds. Så fort man vänder sig till Gud, tror jag en process sker - mot mer frihet, i ditt fall frihet från ocd. Jag har själv flera psykiatriska diagnoser och har frågat mig om Gud är god. Fast mycket har hänt i mitt liv som tyder på att Gud verkligen är närvarande mitt i allt hemskt. Och han har ej lovat oss att livet är en dans på rosor.

    Sedan att han straffat människor, har varit pga olydnad. Myckey likt en far mot sina barn. Fast det är klart att man kan ha olika uppfattningar om den saken.

    Så jag tror inte Gud skapat problemen i sig, utan att han tvärtom vill att vi vänder oss till honom med våra problem..
    Fast kan han vara god om han straffar mig för vad tex farsan ska ha gjort? Och varför ska jag behöva tro för att slippa straffas borde det inte räcka att vara en god människa? Dessutom handlade inte allt med korsfästelsen om att vi skulle befrias från straff för våra synder. Var det så då borde jag inte straffas. Och visst livet är inte en dans på rosor men varför är det så orättvist fördelat? Varför fick jag mer skit än många andra och andra mer än mig. 

    Sen har han ju straffat folk utan att dom gjort något fel. Job tex plågade han ju bara för att visa makt. Och alla barn han dödade kan ju inte hunnit synda. För att tala om syndafloden som var ett massmord. Sen har vi ju exempel som där han uppmanar tex Judarna att utrota dom som redan bodde i det lovade landet. Minns jag inte fel ska han till och med uppmanat till våldtäkt. 
  • Sat 20 Jul 2019 23:38
    #20
    Anonym (Tro) skrev 2019-07-20 23:28:54 följande:
    Det finns så kallade principer i tron, försökte bara illustrera vad jag tror - jag tror inte Gud straffar dig, men vi kan vara mer eller mindre bundna till jävulen beroende på vårt bagage eller dna (och han är lika verklig som Gud). Så fort vi vänder oss till Gud upplöses allt detta i en process. Imho. Korsfästelsen kan ju betyda befrielse från allt från sjukdom, smärta - allt det vi känner har redan Gud känt av.

    Job plågades, eller gick igenom prövning, som är en annan princip i tron - just för att vi ska gå igenom lidanden men ändå behålla tro, då utlovas seger. Job belönades ju med mer rikedom och favör till slut.

    Jag vet inte varför det är orättvist fördelat, men Gud har lovat att han är rättvis.
    Fast det är det som är så svårt att förstå. Bibeln säger emot sig själv på så många sätt. Sen varför ska det inte bara räcka med att vara god för att slippa plågas? Job förövrigt lär ha varit rätt så förstörd efter att förlorat allt så frågan är om det han fick sen uppvägde. Tror inte det skulle gjort det för mig. Det är ju lite som när han uppmanar Abraham tror jag att döda sin son. Då stoppar han honom precis innan han ska göra det. Men då är skadan redan skedd. För vore man sonen då skulle man aldrig mer lita på sin far. Det är det jag menar det finns fullt med sånt som är skumt i bibeln. Som sagt var fungerar det för er så kör på men jag har svårt att tro på det.
  • Sun 21 Jul 2019 00:04
    #22
    Anonym (Tro) skrev 2019-07-20 23:49:09 följande:
    Precis innan storyn med Job är det ju jävulen som vill utmana Gud och plåga Job just för att han hade så stark tro - inte sant? Då säger Gud att ok, men han får ej liksom ta hans liv, jävulen hävdar att Job skulle vända sig från Gud osv...

    Så det är viktigt poängtera detta med. Utgången. Allt beror på hur man ser det. Jävulens schema enligt bibeln är ju att döda, förgöra och stjäla. Och det har drabbat de som var närmast Gud egentligen - hårdast.

    Citatet: What doesn't kill you, makes you stronger , är inte alltid helt lätt att relatera till så... Men jag tycker Gud handlade i kärlek i fallet Job enligt vad han kunde...
    Jo fast man kan ju också se det som att gud vill visa att han har mer makt än Djävulen och därför i princip slår vad om att Job kommer fortsätta att tro på honom. Eftersom Gud är allsmäktig hade han bara kunnat säga nej och stoppat att Job plågades. Sen om det verkligen skulle ha hänt då skulle Job knappast blivit starkare utan en slagen man. Jag hade blivit det om någon dödat alla som betyder något för mig.
  • Sun 21 Jul 2019 01:09
    #24
    Anonym (Tro) skrev 2019-07-21 00:31:27 följande:
    Ja, man kan säkert se det så - men det gör inte jag.

    Om jag inte har tro är mitt liv i princip lönlöst, det finns ingen mening med depression och psykisk sjukdom. Dock, är jag oerhört tacksam för mina andra vinster som tex frisk kropp fysiskt osv. Det finns mycket man kan vara tacksam för. Jag tror att vara god människa är lika mkt värt som att tro (tro utan gärningar beskrivs som död). Så i slutändan kanske du är mer nära vad man kallar Gud, än du tror... Bara mina 2 cents.
    Fast som jag skrev tidigare om det finns en gud då är det ju han som gett mig min sjukdom eftersom han är allsmäktig. Det gör ju inte att man blir gladare. Som jag ser det så behöver inte livet bli meningslöst bara för att det inte finns en gud. För det finns ju fortfarande kärlek och en massa annat. Min familj och andra jag älskar ger mitt liv mening. Naturen ger mitt liv mening. Att tro på en gud skulle bara göra mig deppig eftersom det innebär att jag av någon anledning skulle plågas för något skäl jag inte vet trots att jag försöker att aldrig skada någon annan levande och att vara empatisk.
  • Sun 21 Jul 2019 01:26
    #26
    Anonym (Tro) skrev 2019-07-21 01:17:27 följande:
    Ja, där skiljer vi ju oss åt. Jag behöver Gud och min tro för att klara livet helt enkelt. Sedan tror jag all kärlek och välsignelse har Gud som källa, så jag är glad att han välsignat dig med detta.

    Ur prövningen kan komma något gott, och både Jobs bok och korsfästelsen ger mig kraft iaf. För mig visar det att jag kan lita på Gud genom allt detta svåra... Till och med isåfall att han "gett " mig psykisk sjukdom.

    Det gör mig gladare att veta att han vet bäst liksom och skyddar mig för större faror osv.
    Ja det är där vi skiljer oss åt men fungerar det för dig då ska du givetvis fortsätta. Jag har bara svårt att förstå logiken i bibeln. Tex att Jesus skulle plågas. Det var ju inget som egentligen ändrades av det. Sen Job kunde ju inte lita på Gud när han plågades. Han hann ju förlora allt. Jag skulle fortsätta att må piss om alla som jag älskar dödats även om gud sen gav mig en ny familj dom andra skulle ju fortfarande vara borta och såren skulle finnas kvar. Och jag vet inte hur jag ska kunna lita på någon som helt utan anledning gett mig en sjukdom som förstör mitt liv. Samtidigt som en massa svin glider genom hela livet. Hade han inte gett mig min sjukdom då hade jag kunnat göra betydligt mer gott men istället får någon ego vara frisk.
Svar på tråden Bli gladare med rik Gudstro?