• Anonym (Allmä­n känned­om)
    Tue 16 Jul 2019 14:00
    295 visningar
    10 svar
    -1 +1
    10
    295

    Abort före vecka 24

    Förstår inte folk i allmänhet att mänskligt medvetande sitter i hjärnan, och att ett foster inte kan ha den typ av medvetande vi definierar som mänskligt liv innan dagens abortgräns är passerad?

    En människa definieras som död när hon är hjärndöd, det vill säga då hjärnbarken inte längre fungerar. Hjärnbarken börjar inte heller att fungera innan fosterutvecklingen hunnit fortgå förvånande långt i graviditeten.

    »Före ungefär 24 veckors graviditet kan inte fostret vara medvetet. Nerverna från sinnesorganen, med undantag av luktsinnet, väntar i hjärnans relästation ? thalamus ? på att nå hjärnbarken, där det anses att medvetandet huvudsakligen är lokaliserat. Utan den kan man inte varsebli varken hörsel-, synintryck eller smärta, även om man kan reagera reflexmässigt.«

    När jag läser trådar om abort så kommer ofta argument som att ?något ser ut som en människa?. Det gör en hjärndöd vuxen med. Före vecka 24 finns inget medvetande, och fostret har alltså inget eget intresse av att inte aborteras. Lika lite som att ett ägg har ett eget intresse av att befruktas. Det kan inte uppleva något, inte känna smärta, det är inte medvetet. Det är något som skulle kunna bli det vi definierar som en levande människa, men ännu inte är det.

    lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2019/03/Gynekologer-och-barnmorskor-kritiska-till-Smers-forslag-om-abort/

    www.dn.se/debatt/repliker/abortgransen-bor-sattas-da-det-manskliga-livet-borjar/

  • Svar på tråden Abort före vecka 24
  • Anonym (Allmä­n känned­om) Trådstartaren
    Tue 16 Jul 2019 15:39
    #3
    Anonym (.) skrev 2019-07-16 14:46:50 följande:

    De kan överleva, alltså är det ett liv som man faktiskt dödar. Om man ska resonera som dig så kan man ju även låta barnen dö när de föds eftersom de kan ju ändå inte säga att de inte vill dö. Hoppas att du verkligen inte är lika tragisk och omänsklig som dina åsikter!


    Är det verkligen så svårt att förstå?

    Innan vecka 24 - hjärnan fungerar inte, det finns inte en individ eller ett medvetande.

    Efter vecka 24 - hjärnan är inkopplad, det finns en individ och ett medvetande

    Är vecka 40 (normal förlossning) före eller efter vecka 24?
  • Anonym (Allmä­n känned­om) Trådstartaren
    Tue 16 Jul 2019 15:42
    #4
    Anonym (Obehagligt) skrev 2019-07-16 14:59:35 följande:

    Okej det ska jag hälsa min kompis vars dotter föddes i v 23 och överlevde. Ska hälsa från dig att dottern ändå inte har känslor och inte är mer avancerad än ett ägg så hon kunde lila gärna dö för henne kvittar det. Är du lila kall IRL? Obehagligt.


    Är dottern äldre eller yngre än 23 veckor idag?

    Var hon efterlängtad? Att rädda ett efterlängtat barn som föds i vecka 23 eller tidigare är att jämställa med en fertilitetsbehandling. Självklart ska vården hjälpa föräldrar som vill ha barn att få barn efter rimlig förmåga. Man gör detta i föräldrarnas intresse, inte i barnens, på samma sätt som man gör en ivf-behandling i föräldrarnas intresse.
  • Anonym (Allmä­n känned­om) Trådstartaren
    Tue 16 Jul 2019 15:51
    #7
    Anonym (.) skrev 2019-07-16 15:43:24 följande:

    Men hur kommer det sig då att Barn yngre än 24 veckor kan överleva om de nu är hjärndöda? En som är hjärndöd finns det inte längre något hopp för, men barn yngre än det kan växa och bli starka människor? Det som är svårt att förstå är hur du tänker.


    För att man har avancerad teknik som gör att foster kan fortsätta att utvecklas utanför livmodern, och att hjärnan kan börja fungera efter en eller ett par veckor i kuvös.

    I framtiden kommer vi kanske att ha artificiella livmödrar där befruktade ägg kan spendera hela sin fostertid. Det innebär inte att befruktade ägg har en hjärna eller ett medvetande. Även om det skulle få det om det får förutsättningar att fortsätta växa och utvecklas.

    Om allt potentiellt liv ska räknas som liv kan man argumentera för att det är fel av en kåt man att inte våldt en kvinna. För hade han våldtagit henne hade hon kanske blivit med barn och det barnet hade kanske vuxit upp till en människa som vill leva.
  • Anonym (Allmä­n känned­om) Trådstartaren
    Tue 16 Jul 2019 15:58
    #8
    Anonym (.) skrev 2019-07-16 15:47:32 följande:

    Fast Alla barn föds ju pga föräldrarna, finns ju ingen som kan välja att bli född..


    Efter vecka 24 kan man hävda att det finns en början till ett medvetande, eftersom hjärnan är inkopplad då. Då kan man börja prata om att fostret/barnet självt har ett intresse av att fortsätta existera, eftersom det kan förnimma saker.

    De flesta av oss finns inte enbart till för vår egen skull, utan det finns även andra människor som älskar oss, längtar efter oss och vill spendera tid med oss. Det bör man också ta hänsyn till. Före vecka 24 så kan fostret vara väldigt älskat och efterlängtat av föräldrarna, särskilt den förälder som bär det och känner det röra sig.

    Men när så inte är fallet, och den som bär fostret istället vill få ha sin kropp ifred, så måste man beakta om fostret själv har något intresse under hela för att hävda att det är två individers intressen som står mot varandra. Före vecka 24 kan man inte hävda att fostret har något sådant intresse om man är någorlunda upplyst om hur hjärnan fungerar och utvecklas.
  • Anonym (Allmä­n känned­om) Trådstartaren
    Tue 16 Jul 2019 16:05
    #10
    Anonym (.) skrev 2019-07-16 15:59:22 följande:

    Hoppas att du är steril, såna som dig ska man inte avla på..finns fan inte ett rätt!!


    Oj, här var det aggressivt efter att argumenten tagit slut.

    Jag väntar mitt tredje barn. Tror nog att det är bättre för mänsklighetens framtid att smarta människor som mig får barn än de som likt dig verkar ha problem att förstå fakta och att hantera ilska på ett sansat sätt.
Svar på tråden Abort före vecka 24