• AndreaBD

    Sverige på väg att bli Nordkorea eller nåt!

    Anonym (forever) skrev 2019-07-17 11:43:14 följande:
    Om man säger mindre smickrande om ickesvenskar, så blir det smisk.
    Själv fått inlägg borttagna här på FL.
    Man får inte kränka dom.
    FL är ett forum som har en ägare. Och den personen bestämmer reglerna. Vi har fortfarande privat ägande, vi har inte något kommunistisk system heller. Vad staten gör är en helt annan sak. 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2019-07-17 19:17:52 följande:

    Ledsen du lever i en alternativ verklighet, inget av det du sa stämmer.
    VI bara inte gillar fassar och rassar.


    Precis. Den som säger att det är kommunism i Sverige har aldrig sett det. De har aldrig träffat folk t.ex. från Östtyskland som har suttit 5 - 10 år i fängelse och misshandlats där för att de försökt lämna landet och som ofta dessutom fått sina barn bortadopterade. Hörde av ett sånt fall igen igår, och det var inte sällsynt att sånt hände. 

    Och vi lever i ett demokratiskt land, där ingen får kränka ens mänskliga rättigheter, och dessa obildade valpar pratar om censur och liknande! 
  • AndreaBD
    misil skrev 2019-07-28 10:52:50 följande:
    Om jag ljuger om att en person är kriminell så är det förtal.
    Faktiskt så behöver det inte vara en lögn för att det ska vara förtal. Om du berättar något som är helt sant om en person och du gör det liksom i onödan, för att svartmåla personen, då är det förtal, även om det är sant. Det är avsikten som räknas där, mer än om det är sant. 
  • AndreaBD
    misil skrev 2019-07-28 02:33:41 följande:
    Host host,det är nog du som inte förstår om man säger jag anser att araber är kriminella så är det en åsikt,hur fel den än är så ska den få sägas.
    Men om man anklagar en person för att vara kriminell som inte är det så är det förtal,vilket man självklart ska straffas för.
    Det lär nog många som tror att det är så, men det stämmer inte riktigt. Generellt är det förtal om man sprider något negativt om en person, för att få den personen att få dåligt rykte. Även om det skulle stämma, så är det inte alltid tillåtet. Det kan vara okej om det man säger är sant, men om man säger sanningen i onödan, kan man ändå bli straffad.

    "1 §   Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter.

    Var han skyldig att uttala sig eller var det eljest med hänsyn till omständigheterna försvarligt att lämna uppgift i saken, och visar han att uppgiften var sann eller att han hade skälig grund för den, skall ej dömas till ansvar."

    https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/brottsbalk-1962700_sfs-1962-700#K5


    Och hets mot folkgrupp är alltså att påstå att en folkgrupp generellt skulle ha någon negativ egenskap, främst etniska. 

    "
    Hets mot folkgrupp

    Att offentligt sprida uttalanden som hotar eller är nedsättande om en grupp av personer, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning."


    https://www.aklagare.se/ordlista/h/hets-mot-folkgrupp/

    Jag har nyligen gått igenom dessa med mina elever. Vi hade en studiedag om yttrandefrihet och liknande. 
  • AndreaBD
    Anonym (.) skrev 2019-07-28 22:29:25 följande:
    Nja, det ju lagligt att publicera namn på människor som är dömda, så misil har ju helt rätt i vad han säger.

    Det är lagligt oavsett sammanhang.
    Det är förstås mer komplicerat än så. Att man får publicera namn på dömda personer är inte heller samma sak som om man aktivt skulle gå och berätta runt i hela orten och berätta så negativt som möjligt att personen har gjort något kriminellt. Dvs. det beror på hur och i vilket syfte. 
  • AndreaBD
    Anonym (.) skrev 2019-07-28 22:32:26 följande:
    Om du nu vill visa att misil har fel så behöver endast hänvisa till ett enda litet fall där någon dömts för att påstå att någon dömd för ett brott har blivit dömd för det brottet.

    Du ser lagar tillämpas via prejudikat. 
    Påstår du att BARA prejudikat är viktiga? Jag tycker lagen som man utgår ifrån, är det mest grundläggande. 
Svar på tråden Sverige på väg att bli Nordkorea eller nåt!