• Kandelaber

    Positiva erfarenheter förlossning

    Hej, även om jag tycker att förlossningsskador ska tas på högsta allvar känner jag att det blir väldigt avskräckande att bara höra om hur många som får skador i Sverige osv. Till och med när jag googlar på förlossning UTAN skador kommer BARA skräckartiklarna upp, verkar som att 0 personer har en förlossning där kroppen sedan läker snällt och inte ger urinläckage, samlagssmärtor och värre.

    Så, ge mig era positiva exempel på att det kan gå bra eller förhållandevis bra i alla fall! :)

  • Svar på tråden Positiva erfarenheter förlossning
  • 8airam8

    De flesta förlossningar går antagligen just så som man hoppas att de ska göra - kroppen läker ihop och man får inga bestående men även om det kan vara besvärligt och även behöva en tids återhämtning efteråt. Jag har fått tre barn, alla är födda vaginalt och utan konstigheter. Har inga problem med kroppen efter detta.


    The first glass of wine is all about the food, the second glass is about love and the third glass is about mayhem.
  • jeanette02

    Har också fött 3 barn vaginalt. Gick bra och snabbt. Använde tens som enda smärtlindring. Fick sys med något enstaka stygn första förlossningen. En väldigt liten bristning. Det är väldigt vanligt att man får små bristningar. Men de märks knappt inte.

    Kliade lite av stygnet efter någon dag.

    Kunde hoppa upp direkt efter mina förlossningar och mådde hur bra som helst.

    Inga andra skador eller påverkan efteråt.

    Mitt tips, läs vanliga böcker om förlossning och inte berättelser på nätet. Även om de som har varit med om traumatiska saker är verkliga så försvinner de positiva erfarenheterna/historierna i skymundan.

  • IceKitten

    Jag vet inte riktigt vilken "typ" av förlossningsskador du menar.

    Jag sprack lite (fick sys) och hade självklart ont efteråt. Men några bestående men har jag inte.

    Absolut inga problem med sexet, hålla mig eller smärtor. De flesta blir faktiskt helt återställda.

  • Fosfat

    Jag fick inga bestående skador. Min första förlossning sprack såklart underlivet, blygdläppar och klitoris. Lagades med 7 stygn och blev helt återställd. Nästa förlossning sprack inget men fick jag domningar i ryggen i ca 6 månader pga spinalbedövning. Är nu återställd.

    Ska föda på torsdag och räknar med en positiv upplevelse men har valt bort spinal/EDA bedövning pga risk för domningar.

  • Kerstins

    Jag har fått tre barn utan några som helst komplikationer. Inga stygn och jag har varit pigg å uppe direkt efter. Självklart lite svullet och ömt nån dag efter men allt har funkat som det ska med tex toalettbesök på en gång efter.

  • Litorina

    1:a förlossningen: Förlossningen gick förhållandevis snabbt för att vara första. Det var jobbigt, men jag fick bra smärtlindring. Jag sprack rätt mycket och barnmorskan (som var fd operationssköterska!) sydde i över en halvtimme, både in- och utvändigt. Det gjorde ont ett bra tag, tog två veckor innan jag ens kunde sitta, MEN!!! när såren läkt var mitt underliv helt återställt. Även rätt jobbiga skador kan alltså läka fint - och det finns riktigt duktig sjukvårdspersonal som hjälper oss. :)

    2:a förlossningen: gick skitfort. Märkte inte när bebisen kom ut! Plötsligt var hon bara där. En liten skråma syddes med ett stygn. Inga problem att sitta ens direkt efteråt. Sov en natt på BB och åkte sedan hem.

  • cosinus

    4 barn vaginalt, 4 stygn någonstans invändigt med första sen inga alls.

    Inga problem alls idag, vet att det kändes lite instabilt att börja springa efter trean så då köpte jag knipkulor och det gjorde susen på 2 veckor.

  • närkommertrean

    Jag har fött tre barn vaginalt. Med första fick jag en liten bristning som syddes men hade inga problem efteråt. Med andra fick jag en sfinkterruptur grad 4, alltså en stor förlossningsskada, som syddes på operation i två timmar. Självklart hade jag mycket ont och en del problem efter men jag tycker ändå det är viktigt att påpeka att jag är nöjd med förlossningen. Den var egentligen väldigt enkel och jag kände aldrig att jag sprack. 1,5 år efter förlossningen fick jag träffa en specialist och sen en fysioterapuet och är sedan dess är jag nästan problemfri (nu har det gått tre år sedan den förlossningen). Jag läkte bra och har inga större bestående men som påverkar min vardag. Jag jobbar t ex 100% som idrottslärare vilket jag var väldigt orolig för att jag inte skulle klara av. Jag har inte heller några urinläckage eller samlagssmärtor. Jag kan gå och stå länge utan att få ont. Mitt tredje barn födde jag för en månad sedan. Fick en grad 2 och syddes med fyra stygn. Precis som efter min första förlossning hade jag ont i början men sen några veckor tillbaka har jag inga problem alls efter det. Jag hade dock inga problem att gå upp och gå på toa, ta en liten promenad osv direkt efter förlossningen vilket jag inte klarade efter min andra förlossning.

    De allra flesta får någon typ av skada även om alla inte får stora skador. I princip alla har ont första dagarna efteråt oavsett om man fått en skada eller inte. Man behöver inte få bestående men och stora problem bara för att man får en stor förlossningsskada men man kommer ha ont en längre tid och det tar längre tid att läka. Sen är det såklart viktigt att man får rätt hjälp också.

  • Rebecca1987

    Jag har fött 8 barn vaginalt, aldrig sytt, aldrig blödit mycket. Inte länge heller. Blödit som längst 3 veckor då bara i små mängder. Har inga bekymmer med att knipa när jag är kissnödig eller när jag nyser eller hostar. Min man och jag har lika skön sex idag som för 13 år sen. Och han säger iallafall att han tycker att jag är trång.

  • nernu

    Det vart lite strul men inga som helst bestående men. Vi har fantastisk vård i Sverige!

  • Gurkan25

    Första förlossningen tog 8 timmar från första värken. Sprack inget och var pigg efteråt.

    Andra förlossningen gick lika bra, då tog det 5 timmar från första värken tills båda var ute, ca 35 minuter mellan de!

    Tycker att amningen har varit värre än förlossningarna. Men när den kommit igång rullar det på! Lycka till!


    Benjamin 24/12-2017 Zakaria och Adam 9/3-2019
  • josefiina

    Om det går bra skriver man kanske inte om det utan livet går vidare. Medan de som varit med om någonting tufft behöver bearbeta av sig i skrift.

    Googla inte förlossningsskador du skrämmer bara upp dig själv och det kommer inte hjälpa dig när det är dax. Tro på dig själv, försök lyssna på BM och din kropp och lita på att det kommer gå bra. Barnet kommer komma ut och det är huvudsaken. Resten löser sig vi har en fantastisk vård om det skulle gå på tok.

    Hälsningar från en som det gått bra för. Och som längtar till nästa förlossning. Det är faktiskt också häftigt!

  • HeidiHR

    Jag har ett barn, gravid med tvåan nu. Förväntade mig att gå över tiden, bli igångsatt osv osv (jag är lång, äldre mamma, förstagångsföderska). Dagen innan bf gick vattnet, åkte tillslut in och blev inlagd på förlossningen runt 03 på morgonen och strax innan 12 var sonen ute. Använde mig endast av lustgas, den enda skadan jag fick var en reva i ena inre blygdläppen och fick ett stygn. Inga andra ?men? utan kroppen återställde sig förvånansvärt snabbt, kände mig som vanligt inom ett par dagar (och i ärlighetens namn var det mest tröttheten som var drabbande).

  • Jsv17

    En förlossningen bakom mig, trots förstagångsföderska så var förloppet relativt snabbt och allting okomplicerat, tog en epidural (mest för att jag då trodde att jag kanske skulle ha så där ont i många timmar till) men han är född 3h senare... jag sprack, grad 2, och fick sys lite grand, men jag hade inte ett dugg ont efteråt, behövde inte ens en alvedon, trots att de förvånat frågade flera ggr på bb om jag inte ville ha iaf en alvedon. Jag kan på riktigt säga att min kropp kändes nästan som vanligt 2-3 dagar senare, då kunde jag även knipa strålen igen, och på mitt uppföljningsbesök hos mvc när de gjorde en koll så sa hon förvånat att hade hon inte vetat att jag fött barn för 7v sen hade hon aldrig gissat det. Varje förlossning är givetvis unik, men det kan gå precis hur bra som helst också <3


    Pojke 9-12-17
Svar på tråden Positiva erfarenheter förlossning