• hoolabandoola88

    Varför har högerpopulismen vunnit över vänsterpopulismen?

    Det kan väl inte ha undgått någon att högerpopulismen är på frammarsch över hela världen. Invandringskritik (ibland hat), antiglobalism, protektionism, nationalism osv har varit frågor som dominerat världspolitiken de senaste fem åren och globalt har vi fler högerpopulistiska stats- eller regeringschefer än på mycket länge (Modi i Indien, Bolzonaro i Brasilien, Trump i USA, osv).

    Samtidigt som detta händer har vänstern inte vunnit mark alls utan snarare gått bakåt. Färre personer tycks ansluta sig till vänstergrupperingar, motståndet mot nätverk åt vänster som exempelvis antifa är stort också bland organisationer som inte är höger (t.ex. anonymous) och färre vill befatta sig med frågor som lyfts fram av vänstern (transpersoners rättigheter exempelvis).

    Detta syns tydligt också på internet. På Youtube (världens näst mest besökta hemsida/app) har högerpopulismen dominerat de senaste åren. Den mest kända och populäraste högerpopulisten, Steven Crowder, har 4 miljoner följare på Youtube. Den mest populära vänsterinfluensern, ContraPoints har drygt 700 000 följare, vilket är färre än exempel den mer extrema Paul Joseph Watson. Den enda sidan som vänstern har ett någorlunda stort inflytande är Reddit, men det har ändå långt ifrån samma dignitet som Youtube.

    Så vad har vänstern gjort för fel? Varför har högerpopulismen vunnit över vänsterpopulismen?

  • Svar på tråden Varför har högerpopulismen vunnit över vänsterpopulismen?
  • klyban
    Anonym (Ha!) skrev 2019-08-08 16:57:43 följande:
    [quote=79816608][quote-nick]klyban skrev 2019-08-08 14:22:23 följande:[/quote-nick][/quote]
    Så svaret är ja, du förstod inte frågan. Märkligt då att du fortsätter diskutera ämnet utan att veta vad det handlar om kan jag tycka.
    Redan svarat, ber om specificering.
    hur många meter var det? 88-ägd
  • Anonym (Ha!)
    klyban skrev 2019-08-08 17:11:04 följande:

    Redan svarat, ber om specificering.


    Och var finns detta svar då?
  • Anonym (Inklusivitet)

    Extremvänstern har blivit väldigt elitistisk, extremhögern har blivit inkluderande är nog svaret på det.

    Vänstern exkluderar folk för små "misstag", man måste tycka exakt rätt för att få vara med. Eller vara från en speciellt utsatt grupp. Är man inte det och gör minsta avsteg från en ideologi som dessutom är flytande och väldigt inkonsekvent, säger en sak fel, säger minsta lilla som kan tolkas rasistiskt, islamofobiskt, transfobiskt osv. Då är det ut från värmen - direkt! Vänstern kölhalar varandra för småsaker, och de läser/lyssnar på andra vänstermänniskor som fan läser bibeln. Gäller att vara exakt rätt hela tiden annars jävlar.

    Extremhögern har gått åt andra hållet och blivit väldigt inklusiv och accepterande. Det räcker att yttra något litet åt deras håll så är man "i värmen". Det här är väldigt konstigt men de omfamnar även grupper de egentligen ogillar, som tex. bögar, de har inga problem med att länka till, retweeta och hylla personen bara de ger en liten nickning åt samma åsikter.

    Just det här gör antagligen att högerpopulismen känns väldigt välkomnande. Man kan vara hel eller halvrasist, toknazist eller sverigedemokrat. Även de extremaste av de extrema som KKK har luckrat upp reglerna för vilka som är ok eller ej rejält. Alla utom de man hatar skall med liksom.

    Så är man en vilsen ung man eller kvinna som väldigt gärna vill höra hemma någonstans är valet ganska lätt.

  • klyban
    Anonym (Ha!) skrev 2019-08-08 18:53:26 följande:
    Och var finns detta svar då?
    Läs!
    hur många meter var det? 88-ägd
  • klyban
    Anonym (Ha!) skrev 2019-08-08 18:53:26 följande:
    Och var finns detta svar då?
    Men nu var det specificeringen jag skulle ha, ingen kommer, då antar jag att det inte EXISTERADE en obesvarad fråga.
    hur många meter var det? 88-ägd
  • John22

    Det är en överkompenserande reaktion att välja högerpopulism när det visar sig att vänsterpopulism inte fungerar särskilt bra (vilket vi väldigt tydligt ser prov på i Sverige).

    Det bästa vore givetvis att vi inte hade varken vänsterpopulism eller högerpopulism, utan ett sansat mellanting där man faktiskt använde resonlighet och logik för att styra, men folk är inte riktigt kodade så.

  • Anonym (TramsMaja)

    Kan det inte vara så att partierna har blivit så lika varandra, och vill princip i mångt och mycket samma saker? Nu menar jag i frågor som anses vara högt prioriterade bland folket. Om det inte finns tydligare skillnader mellan partierna tror jag folk är mer benägna att söka sig till ytterkanterna. Det borde finnas tydligare oppositionspartier. Jag tror dessa intensiva samarbeten i heta frågor mellan partier möjligen missgynnat dem något.


    Inser att det var lite svårt att förklara hur jag tänkte här. Men för att ta ett exempel så var nog SD mer populärt när det var det enda partiet som ville begränsa invandringen. När fler partier anslöt sig till liknande idéer minskade populariteten.

    Äh hoppas någon förstod mitt svammel! Är lite trött i huvudet idag Skrattande

  • Anonym (TramsMaja)

    Oj, insåg att jag var lite väl OT. Frågan var inte varför folk sökte sig till ytterkanterna Förvånad Läste nog något annat och besvarade utifrån det.

    Sorry, my bad!

  • Anonym (Inte gjort, utan är)

    Ok Klyban, för att underlätta för dig specificerar jag:

    Du skriver, citat:
    "För den som inte klarar av att prata fakta, forskning och saklighet, den säger inte heller nått."

    Och då frågar jag dig:
    1.) Var har du, som du själv påstår, fakta, vetenskap och forskning som visar att jämförbara länder, t ex våra nordiska grannländer, som fört en annan politik än s k traditionell vänsterpolitik, har jämförelsevis lika stora nya samhällsproblem som vi har i Sverige?

    2.) Är det din uppfattning att Sveriges nya samhällsproblem är önskade och någonting bra?
    2b.) Av det du tidigare har skrivit tolkar jag ditt svar som ja. Anser du dig då vara saklig, stödjer du din uppfattning på fakta och forskning?

    3.) Du väljer citera mig och säger att "högerextremismen fallerar", ska jag tolka det som att du stämplat mig som tillhörande gruppen högerextrema?

    4.) Varför citerar du mig?
    Du skriver upprepat om fakta, forskning och saklighet men inget av det jag skriver har något samband med det du skriver.
    Så vitt jag kan se har inget av det du skriver heller något samband med trådstarten. 
    Hur menar du då att du skulle vara saklig?
    Sakliga fakta är att vare sig TS eller jag har någonstans ställt någon fråga om och jag har inte skrivit något om s k extremism eller extremister, oavsett höger eller vänster!

  • Anonym (Ha!)
    klyban skrev 2019-08-09 10:07:51 följande:

    Men nu var det specificeringen jag skulle ha, ingen kommer, då antar jag att det inte EXISTERADE en obesvarad fråga.


    Du har ju inte svarat. Du har ju bara sagt att högerextremismen (vilket inte är samma sak som högerpopulism) kommer att förlora för att de inte har någon förankring i forskning och fakta. Men har du svarat på varför högerpopulismen vunnit över vänsterpopulismen? Nej! Så var snäll mot ts och oss andra och svara.
Svar på tråden Varför har högerpopulismen vunnit över vänsterpopulismen?