• Anonym (Olustig)

    hur få ett öppet förhållande att funka när den ene inte egentligen vill?

    Hej alla

    Finns det någon här inne som har några tips/tankar/idéer kring hur man får ett öppet förhållande att fungera när bara den ena parten vill ha det öppet? Går det överhuvudtaget?

    Jag vill ha ett öppet förhållande, men min partner säger sig känna sig otillräcklig och värdelös av tanken att inte "räcka till" för mig. Jag har försökt förklara att det inte handlar om det (vi har f.ö. fantastiskt sex) utan om att jag helt enkelt behöver olika människor för sex.

    Vi är överens om att det vi har är för bra för att bara kasta bort, så vi vill verkligen båda två få det här att funka - men hur? Jag vet tyvärr redan att jag inte kommer att kunna ändra på hur jag är - om vi skulle bestämma oss för ett monogamt förhållande för min partners skull, så skulle det istället bli att jag träffade andra i smyg - och det vill jag inte. Så om det öht ska funka är det min partner som får ändra på sig, och acceptera att jag träffar andra. Frågan är om det öht är möjligt? Jag vill ju att vi båda ska kunna må bra i det här, inte att min partner bara ska bita ihop och stå ut liksom.

    Finns det någon som har några erfarenheter, tankar, råd, eller tips att dela med sig av här hade jag varit jättetacksam...

  • Svar på tråden hur få ett öppet förhållande att funka när den ene inte egentligen vill?
  • KlantSmurfen

    Person A, en icke monogam person som inte vill anpassa sig till ett monogamt förhållande "råkar" ha ett förhållande med person B som är monogam. Det är uppenbart att person B kommer att må skit av ett öppet förhållande men om han inte anpassar sig efter person A och låter h*n knulla andra kommer person A att göra det i alla fall, bakom ryggen på B.

    "monogamt förhållande för min partners skull"
    Din partners skull? Problemet hade inte existerat om du hade lagt korten på bordet från början istället för att göra det en bit in i förhållandet och förvänta dig att din partner som du inte är kompatibel med ska förändra sig för din skull. Någon verkar vara extremt egocentrerad.

    Monogami är normen, om man inte säger annat så tar man för givet att personen man inleder förhållandet med är monogam så om personen inte säger något ska man inte behöva ha den diskussionen en bit in i förhållandet eftersom man antagligen inte är kompatibla med varandra men om diskussionen "jag ska ha ett öppet förhållande" dyker upp dumpar man den personen.

    "Jag vill ju att vi båda ska kunna må bra i det här, inte att min partner bara ska bita ihop och stå ut liksom"
    men om han inte gör det kommer du att vara otrogen...det där med att båda ska må bra låter som BS.

    "Eftersom jag har väldigt svårt att förstå det monogama tänket har jag också svårt att förstå varför han känner som han gör och därför har jag också svårt att stötta honom i det, vilket jag tänker kommer att göra det ännu svårare att få det att fungera i längden."

    Det kan också vara det där med empati om inte riktigt funkar som det ska.,

  • Anonym (liknande)

    Har levt så nu isnart 8 år och har inte vant mig än.Svårt att lita på honom vad han än säger.Kan inte lämna pga olika omständigheter.Jättejobbigt psykiskt.

  • Anonym (Olustig)
    Anonym (?) skrev 2019-08-08 02:37:46 följande:

    Om du inte är monogam så är det inte rätt av dig att inleda en relation med en monogam person. Din partner blir väldigt sårad. Håll dig till likasinnade och var ärlig med din läggning från början.


    Jag håller helt med dig om att ärlighet är superviktigt, och ja, jag skulle ha varit tydligare med honom från början. Saken är den att när vi började träffas var det på kk-premisser. Jag var tydlig med att jag inte ville ha ett seriöst förhållande, och att jag har - och måste ha - mitt eget liv helt oberoende av det han och jag hade. Men, jag sa inte rent ut från början att jag inte är monogam, och det känns överjävligt nu... :(  
  • Fjäril kär

    Om han är tveksam till idén, rädd att känna sig bortvald och i grunden faktiskt inte vill - då kommer en förändring vara svårmotiverad.

    Det som är svårast i det här är alla eventuella känslor som kan dyka upp om han går med på det här. Vilket inte går att förutse. Klarar ni av att hantera det gemensamt på ett konstruktivt sätt? Är du beredd att lägga ner det öppna förhållande om han efter en period inte klarar av det? Kan ni få er monogama relation att funka igen efter detta? Eller kommer han känna det som otrohet?

  • Anonym (Olustig)
    Anonym (Kåta Stina) skrev 2019-08-08 03:23:43 följande:

    Ett öppet förhållande måste grunda sig i ett genuint samtycke. Allt annat kommer på sikt bara leda till att man kränker och sårar varandra på ett sätt som ingen kommer att må bra av.


    Ja, det är ju det jag tänker också... :( Frågan är om det är möjligt för en människa som är monogam att "tänka om"?
    Anonym (Kåta Stina) skrev 2019-08-08 03:23:43 följande:

    Självklart återstår det moraliskt rätt förkastligt alternativet att dölja för sin partner att man har parallella relationer av sexuell och mer eller mindre emotionell natur

    Som sagt ett moraliskt rätt förkastligt alternativ och man bör vara medveten om att man är sällan som diskret och duktig på att ljuga att en partner inte känner och fattar att det finns andra med i bilden.

    För en strikt monogam person är det oftast en stor kränkning och en stor förlust av förtroendekapital att bli utsatt för en otrohet så det tycker jag absolut inte man skall utsätta någon för.

    Har haft en otrogen partner och kan garantera att det är en tuff resa att hitta tillbaka till varandra.


    Ja - det är som sagt inte aktuellt. Det är därför jag har förklarat för min partner att det är vad som skulle hända om vi bestämde att ha ett monogamt förhållande; jag vill inte att vi öht ska hamna i den situationen.
    Anonym (Kåta Stina) skrev 2019-08-08 03:23:43 följande:

    För oss hade det nog inte gått om det inte var för att det var en ny relation och att hon var mycket öppen och ärlig runt detta plus att jag i grunden själv inte var monogam med trodde det då jag helt enkelt var uppväxt med den normen och moralen.

    Min slutsats är att man inte skall tänka tanken att försöka ändra en monogam person till att bli något den inte är.

    Finns som i vårt fall undantag där det har fungerat men jag är övertygad om att dessa undantag är få och jag är också väl medveten om att jag redan från början hade hade helt andra förutsättningar då jag är bisexuell och det är omöjligt att leva ut lusten till både män och kvinnor i en monogam relation. Kommer också från BDSM världen där det inte är ovanligt att man har flera lekkamrater på en mer eller mindre sexuell nivå. Hade helt enkel en mycket lägre tröskel att kliva över än vad de flesta har.


    Ja, i ert fall är det ju inte frågan då om att du är monogam men har lyckats acceptera ett öppet förhållande, utan snarare att du bara inte visste från början att du inte är monogam... och så är det definitivt inte med min partner... han är helyllemonogam :(

    Tusen tack för ditt långa, respektfulla svar!!

  • KlantSmurfen
    Jag bryr mig mycket om honom,och kräver inte på något sätt att han ska ändra sig (han är helyllemonogam) men om han inte förändrar sig så skulle det istället bli att jag träffade andra i smyg....jag har förklarat för min partner att det är vad som skulle hända om vi bestämde att ha ett monogamt förhållande;

    Är det en fredagstråd?

  • Anonym (Olustig)
    Anonym (Blä) skrev 2019-08-08 05:46:50 följande:

    Omg är du allvarlig? Gör slut och låt honom träffa någon som står på samma plats som han gör. Man kan såklart inte tvinga någon att ha öppet förhållande. Då kan ju lika gärna du tvinga dig själv att bara vara med honom. Men nej det är han som ska ändra sig för din skull. Blä


    Alltså... det är inte frågan om att jag försöker tvinga honom till ett öppet förhållande, eller att jag anser att han ska ändra sig för min skull. Jag inser att jag inte kommer att kunna ändra mig; han tänker att han kanske kan ändra sig och vill därför försöka. Jag undrar då om det öht är möjligt, och vad jag i så fall kan göra för att underlätta. Varför är jag blä i detta?
  • Anonym (E)
    Anonym (Olustig) skrev 2019-08-08 09:08:17 följande:

    Ja, det är ju det jag tänker också... :( Frågan är om det är möjligt för en människa som är monogam att "tänka om"?Ja - det är som sagt inte aktuellt. Det är därför jag har förklarat för min partner att det är vad som skulle hända om vi bestämde att ha ett monogamt förhållande; jag vill inte att vi öht ska hamna i den situationen.Ja, i ert fall är det ju inte frågan då om att du är monogam men har lyckats acceptera ett öppet förhållande, utan snarare att du bara inte visste från början att du inte är monogam... och så är det definitivt inte med min partner... han är helyllemonogam :(

    Tusen tack för ditt långa, respektfulla svar!!


    Det mest respektfulla du kan göra är att avsluta relationen. Att ställa honom inför att antingen ha ett öppet förhållande mot hans vilja eller ha ett monogamt förhållande där du kommer vara otrogen är ett ultimatum som är extremt egoistiskt utav dig. För det betyder ju i realiteten att det blir så som du vill oavsett vad han känner och vill. När du nu vet hur han känner inför det så borde du ju lyssna på honom.
  • Xzx

    Enkelt: Det går inte!

    Viljan måste finnas där först. Den är en förutsättning. Annars är det ett dött projekt!

Svar på tråden hur få ett öppet förhållande att funka när den ene inte egentligen vill?