• Anonym (Arg)

    Orolig för att blivande sambo ska sluta jobba...

    Min pojkvän och jag har varit tillsammans ett par år och börjat fundera på att flytta ihop. Efter ett samtal om hans jobb igår, börjar jag dock känna mig osäker på om det är rätt att göra det.

    Han säger att han inte längre trivs fullt ut på sitt jobb. Det är okej, säger han, men typ att det börjar bli "enformigt" och att han är osäker på hur han vill göra i fortsättningen. Han har jobbat där i lite mer än ett år, aldrig blivit fast anställd utan fått förlängt hela tiden. Hans nuvarande kontrakt gäller till början av nästa år och han har, enligt chefen, god chans att få mer förlängt om han vill.

    Men nu tvekar han alltså. Jag har varit tydlig med att jag har åsikten att man aldrig går från ett jobb utan att ha skaffat ett nytt först, så länge inte jobbet verkligen är för jävligt. Att det är "tråkigt" och att man blir less räcker inte som anledning, enligt mig. Min pojkvän kör argumentet "Det är inte rätt att tvinga sig kvar på en arbetsplats om man inte mår bra där" och verkar tycka att det är bättre att leva på A-kassa då. Trots att hans jobb inte är slitsamt, hans trivs med kollegor, chef och så vidare.

    Saken är att hans CV är helt värdelöst, så han kommer få svårt att få nytt jobb om han slutar nu. Innan detta jobb har han aldrig lyckats behålla ett jobb längre än ett år, ofta just för att han valt att sluta självmant. Han har dessutom ingen utbildning efter gymnasiet och har haft många perioder av arbetslöshet. Jag börjar fundera på om han ens ser jobb/sysselsättning som en självklarhet, eller om han tycker att han är duktig som jobbar över huvud taget och "värd" lite vila nu.

    Själv har jag fast jobb och studerar även för att få bättre möjligheter. Så det känns sådär att flytta ihop med någon som eventuellt kommer välja att bli en "slas-has", även om jag älskar honom. Förlåt, men jag är bara så less. Trodde han blivit seriös med detta jobb, men så visar han upp sin slappa sida igen.

    Vad ska jag göra för att få vett i honom? Vägra flytta ihop? Eller har han helt rätt och jag helt fel??

  • Svar på tråden Orolig för att blivande sambo ska sluta jobba...
  • Anonym (Arg)

    Tack! Då vet jag att jag inte tänker helt uppe i det blå i alla fall. Kommer nog säga något i stil med "Så länge din arbetssituation inte är stabil eller du visar upp en stabil plan, kommer det inte bli tal om ihopflyttning för min del. Jag vill känna trygghet när jag blir sambo.

    Det som förvånar mig är att han är så klok och seriös när det gäller i princip allt annat. Han är också riktigt omtyckt på sitt jobb, sköter det bra, har avancerat upp mycket sedan han började och har goda möjligheter att fottsätta göra det. Så jag förstår inte varför han ens har tankar på att slänga bort en sån chans, bara för att det står lite still nu. Blir inte klok på hur han tänker. Tyvärr visar flera i hans familj och bekantskapskrets upp samma (och till och med värre) oseriöshet och gissar på att det kanske därför blivit någon slags normalitet för honom.

  • Anonym (Arg)

    Han är varken från en liten by, storstad eller vänster, hehe.. Har helt enkelt bara haft en rätt slö livsstil genom åren och troligen fastnat i dessa vanor.

    Han har dock varit med om en del tragiska saker, så på det sättet förstår jag att han inte orkat jobba vissa perioder. Men nu tycker jag det känns som att han skyller på varenda liten motgång och fastnar i att tycka synd om sig själv. Typ "Ja, nu kommer hösten och jag blir ju tyvärr så deppig då" eller "Jag är ju så trött på morgnarna och har svårt att komma upp", som om det vore världens ovanligaste känslor och en anledning att slippa jobba.

    Jag försöker säga att alla känner likadant ibland, men ändå får han det till att det är mycket svårare för honom att jobba. Kan ju vara så att han faktiskt har en depression på riktigt, men han verkar inte vilja söka hjälp för det i så fall (han har tidigare uttryckt att det är meningslöst).

  • Anonym (Arg)
    AnnaSthlm skrev 2019-08-12 16:29:22 följande:

    Jag kan ana några saker bakom ditt inlägg som jag tror är viktiga att du är ärlig med dig själv kring. Om man hårddrar det lite låter det såhär:

    1. "Jag duger inte och måste prestera ihjäl mig för att bevisa att jag duger för min mamma/pappa/familj"

    2. "Jag tillåter inte mig att slappna av för att världen är en farlig plats och jag måste vara på min vakt"

    3. "Jag kontrollerar min omgivning och identifierar mig med min partner. Jag tillåter inte mig själv att vara mellan jobb, för då blir jag sårbar och oduglig. Därför är det olidligt för mig att min partner tillåter sig att vara just mellan jobb".

    Omedveten tror jag att du längtar efter att känna dig mer fri inombords, och därför har du valt denna partner. Hans beteende verkar kunna ställa dig med ansiktet rakt in i dina inre konflikter, och det är ett utmärkt tillfälle att göra just det.

    Tillåt din pojkvän fatta sina egna beslut. Med det inte sagt att du behöver flytta ihop med honom precis nu.


    Det stämmer kanske till viss del. Jag kommer från en familj och omgivning där jobb är viktigt och där man helst även ska ha utbildning för att anses "bra". Kanske finns delvis en rädsla hos mig över vad alla ska tycka, om jag har en partner som blir arbetslös frivilligt. Jag själv bryr mig inte om hans jobb är fint eller inte, men jag tycker ändå det känns tryggt med en partner som vill ha en sysselsättning. För mig är det ett tecken på välmående.

    Visst finns en längtan ibland även hos mig att leva utanför "ekorrhjulet", absolut. Men jag vill även göra något som jag "brinner" för och tyvärr verkar inte min pojkvän ha samma känsla.
    Anonym (Maja) skrev 2019-08-12 16:36:24 följande:

    Din rubrik lyder "Arg". Jag undrar vad/vem du är arg på och varför.


    Jag kände mig arg när jag startade tråden, därav mitt nick. Eller arg och arg, tror att besviken är en mer passande känsla. Som sagt är min kille så fin och seriös på andra sätt. Han sköter hem och ekonomi, som några gav exempel på, prima så på det sättet är han ingen slarver annars. Och han är jättefin som person. Så jag hade verkligen sett fram emot att påbörja ett liv tillsammans, men om vi ska ha så olika inställning till en så grundläggande sak känns det plötsligt svårt.
  • Anonym (Arg)
    Anonym (Ell) skrev 2019-08-12 19:59:35 följande:

    Om han har så svårt att trivas med de jobb han får finns det något annat han brinner för? Något tänkbart yrke som kan få honom att vilja studera vidare?


    Har frågat honom om han inte har något drömjobb han skulle vilja försöka få. Han verkar ha en vision om ungefär vad han vill jobba med, men tyvärr är han inte jättesugen på att studera. Allt ska gå så fort i hans värld, så flera år på utbildning är han inte motiverad till. Åtminstone inte nu.
  • Anonym (Arg)
    Anonym (Br) skrev 2019-08-12 20:07:25 följande:

    Det kan inte vara så att han trivs väldigt dåligt på jobbet men spelar ner det för att inte göra dig orolig?

    Jag gjorde likadant vid en utbildning (lärarutbildning) för många år sedan, mådde riktigt skit på den, men höll skenet upp för min flickvän då jag skämdes. Det var först när hon satte press på mig som jag öppna upp mig totalt, vilket var jättejobbigt, men nödvändigt. Det slutade med att jag hoppade av utbildningen, vilket var ett bra beslut såhär i efterhand. Jag är väldigt glad att hon stod på sig och fick mig att sluta intala mig att det skulle bli bra bara jag höll det inom mig.

    Men om det inte är så, och om en partners eventuella inkomst är väldigt viktigt så skulle jag givetvis säga att varningsklockorna ringer.


    Förstår vad du menar, då jag själv gjort ungefär så förut. Skulle kunna vara något sånt min pojkvän gör, men jag tvekar lite på det. Han klagar väldigt ofta på när arbetsdagen har varit för dålig och jag tänker att om han velat dölja det borde han hållt det inom sig. Ibland känner jag mig ärligt talat som en klagomur. Samtidigt tycker han ofta om att prata och berätta om jobbet, och dessa gånger verkar han genuint trivas med det. Så jag vet inte riktigt exakt hur han känner egentligen, mer än att han uppenbarligen inte stormtrivs hela tiden i alla fall.
    Anonym (Br) skrev 2019-08-12 20:27:08 följande:

    Ytterligare en tanke är att alla inte kan hitta något de "brinner för", antingen för att det är extremt minimal chans att ta sig till de jobben, eller för att man helt enkelt inte brinner för något. Jag tillhör själv det senare, men håller ändå på att utbilda mig till ett yrke som jag tycker verkar kul och något sådär givande. Men jag brinner inte för det, de känslorna finns helt enkelt inte i mig. Kanske är din kille samma?


    Ja, "brinner" var fel ordval av mig. Det sunda är förstås att hitta en sysselsättning och en vardag som man trivs med, och det är det jag hoppas att min pojkvän ska vilja göra.
  • Anonym (Arg)
    Kverulant67 skrev 2019-08-13 09:57:09 följande:

    Bra det ts! Pratade du med honom i går?

    Man säger ALDRIG upp sej före man fått ett nytt jobb!


    Har inte tagit upp det med honom igen ännu. Igår verkade det plötsligt som att han tänker fortsätta jobba, så då låter jag just den frågan vara så länge. Däremot kommer jag, inom kort, försöka att prata om vår framtid och eventuella samboboende i stort. Fråga honom vad han tänkt sig långsiktigt, vad som är viktigt för honom osv.

    Tyvärr är vi olika på flera sätt och även om vi har kul ihop och älskar varandra, så påverkar dessa olikheter tyvärr ganska mycket ibland. Åtminstone mig. Jag visste det redan när vi blev tillsammans, men nyförälskad som jag var kunde jag aldrig föreställa mig hur utmanande det skulle bli. Att komma från så olika bakgrunder som vi gör. Ibland önskar jag ärligt talat att han bara var en vanlig, tråkig medelsvensson från en vanlig volvo, villa och vovve-bakgrund. Vet att det är dumt av mig att tänka så, men kan inte låta bli.

    Sorry, nu blev det lite sidospår.
  • Anonym (Arg)

    Angående att han skulle planera att som eventuellt arbetslös leva på mig, så är det inte det som oroar mig. Har förut varit med om att ex/dejter utnyttjat min inkomst när de själva inte kunnat ta hand om sin ekonomi, är numera väldigt vaksam på såna beteenden och har aldrig märkt sådana tendenser hos min nuvarande kille under vår tid tillsammans. Han är tvärtom väldigt noga med sin ekonomi och tyvärr tjänar han rätt dåligt, vilket innebär att han inte skulle förlora jättemycket på att sluta jobba - därav kanske det på ett sätt är förståeligt att hans arbetsmotivation inte är skyhög.

    Det som främst oroar mig är hur hans egna hälsa ska bli om han hamnar utanför arbetsmarknaden igen. Han verkar liksom inte ha någon plan framåt. Tror inte hans tanke är att han ska leva på a-kassa hela sitt liv, men han verkar inte förstå hur svårt det kan bli för honom att få jobb igen. Ingen kommer att dyka upp och ge honom ett arbete med hög lön plötsligt bara sådär, utan att han kämpar lite för det. Risken är att han kommer att sitta hemma hela dagarna, inte göra något och bli nedstämd till slut. Han är redan allmänt negativ som läget är nu och jag tror inte det kommer att förbättras av att inte ha något att göra alls om dagarna. Han har inga särskilda intressen utanför jobbet heller.

    Sedan känns det ärligt talat så jobbigt att vara med någon som inte har samma "driv" som jag själv. Jag menar inte att jag är någon karriärmänniska, men jag trivs så bra med mitt jobb och mina studier. Ser fram emot att få jobba med det jag utbildar mig till, även om det inte kommer att ge någon skyhög inkomst. Det känns så svårt om jag ska leva ihop med någon som mest ser ett jobb som en inkomst och att om lönen inte är hög, så kan man likagärna vara hemma. Om det nu är så han tänker.

    Nu verkar det förvisso som att han tänker fortsätta på jobbet. Men han kan ju ändra sig när som helst, så känns bara så otryggt.. Och hur som så är det också jobbigt att han inte heller trivs med sin arbetssituation i nuläget samt att han har en så negativ inställning. Den kväver mig en hel del i mitt i övriga rätt trivsamma liv.

    Sedan har min kille såklart rätt att göra och känna vad han vill. Jag kan inte tvinga honom att tänka som jag. Men tyvärr har han haft en hel del negativa perioder under vårt förhållande, där jag har tagit rollen som den som ska försöka ge positiva tankar och visa vägen framåt. Nu vet jag inte om jag kommer att orka det mer, börjar känna mig påverkad av det.

Svar på tråden Orolig för att blivande sambo ska sluta jobba...