Inlägg från: Kverulant67 |Visa alla inlägg
  • Kverulant67

    Champinjoner i Köttfärssås?

    Som älskande av det Italienska köket och har besökt Italien knappt 15 ggr undrar jag en sak.varför har ni champinjoner i eran köttfärssås? Jag tycker det bara förtar smaken. Och jag har aldrig fått champinjoner i en köttfärssås i Italien! Så min fråga varför förstöra med champinjoner?

  • Svar på tråden Champinjoner i Köttfärssås?
  • Kverulant67
    freja231 skrev 2019-08-18 02:38:40 följande:

    Jag har fått svamp i köttfärssås i Italien. En klassisk bolognese har ju förvisso inga i sig, men finns andra köttfärssåser. Sedan är det väl inte jättesvårt att klura ut varför många har svamp i sin sås. För att de tycker att det är gott, såklart.  


    Var i Italien fick du det? Har aldrig fått svamp i mat i Italien och ändå varit i olika delar ca 15ggr.
    Svampen smakar ju inget i en köttfärssås så jag har svårt att förstå ditt resonemang....
  • Kverulant67
    sextiotalist skrev 2019-08-19 10:45:43 följande:
    Fast det finns inget rätt eller fel när det gäller köttfärssås. Italienarna gör sin variant och svenskarna gör sin (sedan finns det säkert miljoner andra sätt att göra det på beroende på vilket land, vad man tycker om).
    Jag har fått veta (vilket jag inte visste förut) att det förekommer att folk har grädde, mjölk eller creme fraishe i sin köttfärssås (inte en chans att jag skulle ha det), vissa använder krossade tomater, andra tomatpuré, vi har passerade tomater.
    En del använder enbart fläskfärs, en del blandfärs, en del bara nötfärs, lammfärs, älgfärs ?. varianterna är många (och även kycklingfärs).
    Jag håller med! Jag föredrar den italienska typen med långkokta körsbärstomater, mycket vitlök och röd chili i. Inte med någon utfyllnad som tex svamp som många har i Sverige.
  • Kverulant67
    freja231 skrev 2019-08-19 10:50:05 följande:
    Men det visar ju att det visst händer att italienare har svamp i sin köttfärssås. 
    Såklart finns det svamprätter även i Italien. Men en vanlig bolognese hittar du knappast någon svamp i Italien. Jag har aldrig sett det i alla fall under mina ca 15 olika besök i olika delar av landet.
  • Kverulant67
    FuckGoggleAskMe skrev 2019-08-21 22:35:47 följande:

    Har italienare ensamrätt på köttfärssåsrecept?


    Nej, men dom gör den godaste i världen....
  • Kverulant67
    Heilena skrev 2019-08-22 06:23:43 följande:

    Ja, varför har vi svenskar ketchup på pastan? Det har de ju inte heller i Italien. Vad ska man svara? För att det bara blivit så kanske? Man tar och ger från olika traditioner och kulturer och wips så har något nytt uppkommit.


    Ketchup ger ju en smak medan champinoner ofta förtar smak.
  • Kverulant67
    sextiotalist skrev 2019-08-22 11:11:09 följande:
    Och jag säger tvärtom, ketchup förstör, stekta champinjoner i lyfter.
    Det är ju en smaksak. Men jag kan berätta som fd insatt i kock-branchen att ketchup ofta används som en smakförstärkare i vissa rätter samt såser.
    Jag vet inte hur rätt smaklösa champinoner skulle förstärka smaken av tomat, chili eller vitlök...
  • Kverulant67
    sextiotalist skrev 2019-08-22 13:11:39 följande:
    Nu råkar jag tycka om champinjoner och de är inte smaklösa, speciellt om man köper skogschampinjoner (gillar svamp väldigt mycket).
    Det förklara varför jag har svårt för många såser man äter ute. Jag avskyr ketchup i alla dess former. Använder det inte alls själv.
    Då har dom i så fall haft i för mycket av ketchupen...
    I rätt proportion ger det en lite syrlig och söt smak samtidigt som den gör sås/gryta lite krämigare. Därför så välanvänd inom profesionella kök.
  • Kverulant67
    Rödtjärnens Anna skrev 2019-08-22 14:42:52 följande:

    Jag gillar inte alls det italienska köket, och min köttfärssås är allt annat än italiensk. Det händer ofta att det slinker i både grädde, svamp och majs. Jag tar vad jag känner för.. inte allt för sällan baserar jag köttfärssåsen på älgfärs och det är väl så långt ifrån det italienska köket man kan komma?


    Haha ja det var nog så långt från det italienska köket man an komma! Men det viktigaste är ju att vi alla är nöjda!

    Brukar själv ha i grädde ibland och krydda på rejält med chili och vitlök, supergott till papardelle eler tagliatelli!.

    Har även provat en gång med älgfärs men då blev det lite väl torrt för min smak (köttet alltså).
  • Kverulant67
    Limajo skrev 2019-08-23 11:18:09 följande:
    Lite bacon i små bitar gör susen i älgköttfärssås. :)
    Det tror jag nog, men själva köttfärsen blir ju inte saftigare för det. Det finns bättre saker att göra med älgfärs.
  • Kverulant67
    Rödtjärnens Anna skrev 2019-08-23 16:24:19 följande:
    Ja, älg behöver lite fett för att inte bli torrt. Jag tycker den inte blir så torr om köttet får puttra länge i hemgjord älgbuljong och man tillsätter fläsk/fläskfärs. Jag kryddar gärna med enbär och timjan för att få svenska smaker.. men också lite vitlök och svamp tex kantareller.

    Det finns mycket man kan göra med älg,men jag tror att många som inte är van med smaken av vilt har svårt för den.
    Varför då inte köra med blandfärs tex så slipper man bekymren?
Svar på tråden Champinjoner i Köttfärssås?