• Kverulant67

    Champinjoner i Köttfärssås?

    Som älskande av det Italienska köket och har besökt Italien knappt 15 ggr undrar jag en sak.varför har ni champinjoner i eran köttfärssås? Jag tycker det bara förtar smaken. Och jag har aldrig fått champinjoner i en köttfärssås i Italien! Så min fråga varför förstöra med champinjoner?

  • Svar på tråden Champinjoner i Köttfärssås?
  • Persikaplommon
    Kverulant67 skrev 2019-08-19 12:22:15 följande:

    Såklart finns det svamprätter även i Italien. Men en vanlig bolognese hittar du knappast någon svamp i Italien. Jag har aldrig sett det i alla fall under mina ca 15 olika besök i olika delar av landet.


    Men vilka säger i Sverige att de lagar ? spaghetti bolognese? när de har svamp/morötter/annat i ?

    Jag har bott i Sverige i 15 år och alla jag har träffat säger spagetti med köttfärssås och inte bolognese när de lagar sina olika svenska versioner av köttfärssåsen.
  • freja231
    Kverulant67 skrev 2019-08-19 12:13:47 följande:
    Jag håller med! Jag föredrar den italienska typen med långkokta körsbärstomater, mycket vitlök och röd chili i. Inte med någon utfyllnad som tex svamp som många har i Sverige.
    Kverulant67 skrev 2019-08-19 12:22:15 följande:
    Såklart finns det svamprätter även i Italien. Men en vanlig bolognese hittar du knappast någon svamp i Italien. Jag har aldrig sett det i alla fall under mina ca 15 olika besök i olika delar av landet.
    Fast det är ju irrelevant eftersom vi pratar om köttfärssås i allmänhet och inte specifikt bolognese. Även i Italien finns ju andra köttfärssåser än just bolognesen.

    Och om vi snackar en klassisk bolognese så brukar den inte innehålla vitlök och chili, utan lök, morot, selleri, färs, pancetta, tomater, vin och mjölk (och eventuellt grädde, jag minns faktiskt inte riktigt). Måhända att jag glömt något mer men det brukar i alla fall inte vara vitlök och chili. 
  • klyban

    Det går ha champinjoner i en köttfärssås, varför skulle inte det gå för och bli bra för?
    Hade du preciserat en maträtt, så hade svaret kanske blivit ett annat.


    hur många meter var det? 88-ägd
  • Heliena

    Ja, varför har vi svenskar ketchup på pastan? Det har de ju inte heller i Italien. Vad ska man svara? För att det bara blivit så kanske? Man tar och ger från olika traditioner och kulturer och wips så har något nytt uppkommit.

  • Kverulant67
    FuckGoggleAskMe skrev 2019-08-21 22:35:47 följande:

    Har italienare ensamrätt på köttfärssåsrecept?


    Nej, men dom gör den godaste i världen....
  • Kverulant67
    Heilena skrev 2019-08-22 06:23:43 följande:

    Ja, varför har vi svenskar ketchup på pastan? Det har de ju inte heller i Italien. Vad ska man svara? För att det bara blivit så kanske? Man tar och ger från olika traditioner och kulturer och wips så har något nytt uppkommit.


    Ketchup ger ju en smak medan champinoner ofta förtar smak.
  • sextiotalist
    Kverulant67 skrev 2019-08-22 10:52:28 följande:
    Ketchup ger ju en smak medan champinoner ofta förtar smak.
    Och jag säger tvärtom, ketchup förstör, stekta champinjoner i lyfter.
  • IceKitten
    sextiotalist skrev 2019-08-22 11:11:09 följande:

    Och jag säger tvärtom, ketchup förstör, stekta champinjoner i lyfter.


    Håller med. Ketchup dödar all smaker vilket gör det den perfekta komponenten till en redan förstörd köttfärssås. Champinjoner tillför umami vilket oftast är vad som saknas när folk tycker att rätten saknar "någonting" men inte kan komma på vad...
  • Kverulant67
    sextiotalist skrev 2019-08-22 11:11:09 följande:
    Och jag säger tvärtom, ketchup förstör, stekta champinjoner i lyfter.
    Det är ju en smaksak. Men jag kan berätta som fd insatt i kock-branchen att ketchup ofta används som en smakförstärkare i vissa rätter samt såser.
    Jag vet inte hur rätt smaklösa champinoner skulle förstärka smaken av tomat, chili eller vitlök...
Svar på tråden Champinjoner i Köttfärssås?