• Mon 9 Sep 2019 15:02
    6478 visningar
    19 svar
    19
    6478

    Gravid med depression och ångest

    Hej!

    Jag är ny på familjeliv och tänkte skriva lite om min situation så att någon kanske kan ha varit i samma situation. Jag är gravid i v21 nu(första barnet),från början så har det varit extremt jobbigt och svårt med illamåendet och tröttheten så att jag är fortfarande sjukskriven(nästan 3 månader). Efter att det fysiska blivit lite bättre runt v12 så började det psykiska besvärligheten. Fick träffa en psykiatriker på gynakuten och då fick jag diagnosen?djup depression och panik/ångestsyndrom?. Förstår inte när detta hände och värför! Jag har aldrig varit deprimerad under mitt liv och barnet är förväntad, jag och min man har det jättebra och är mycket redo för barn..

    Jag är ledsen hela tiden, kan inte bli glad över något, inte ens min bebis (har ingen anknytning alls till den). Jag träffar en psykolog och arbetar med KBT, äter ingen medicin då jag inte vill

    Undrar om någon har varit med i samma situation? Hur gick det för er? När tog det slut? Fortsatte det efter förlossningen? Jag är mycket orolig, rädd, stressad och trött.. jag saknar mitt liv och mig skälv då jag känner att jag blev nån annan och vill bara att allt ska ta slut ????

    Ursäkta långa inlägget och hoppas att jag får lite hopp av era upplevelser. Tack!

  • Svar på tråden Gravid med depression och ångest
  • Fri 13 Sep 2019 08:40
    #4

    #Vevoz

    Tack för ditt svar! Jag vill verkligen uppmuntra dig att inte bara vänta och göra inget.. prata med nån ang. det du känner och hur du tänker.. prata med din partner eller BM eller även med psykolog.. det kommer att hjälpa dig så mycket.. acceptera inte svaret ( det går över och det är en graviditets grej) det fick jag många gånger tills jag vaknade en dag som en galning helt skakig och inget kunde lugna mig. illamåendet och kräkningar kommer att lindras, tro mig men din psykisk hälsa är mycket viktigt för din och bebisens skull.. många kramar till dig och hoppas att du mår bättre snart

  • Fri 13 Sep 2019 08:51
    #5

    #Ek90

    Tack så mycket att du delade med dig och hoppas att du inte behöver äta nån medicin denna gång.

    Vet ej om jag kommer att få förlossningsdepression men enligt min psykolog och läkare så är sannolikheten inte så stor om jag tar tag i min depression redan nu..men man vet aldrig.. provade äta Sertralin när jag först fick diagnosen men jag blev så konstig och känslokall, kände inte igen mig fast jag tog det under bara 10 dagar och sen slutade jag på egen hand. Det har blivit lite bättre sen jag började behandlas och det är mest min man som hjälpte och fortfarande hjälper mig ur detta.. vi pratar hela tiden om allt jag känner och tänker på och det hjälpte mig så mycket. Jobbar också med KBT med internetpsykiatry enligt deras program för depression och hoppas att det funkar

  • Tue 1 Oct 2019 09:39
    #8

    Hej!

    Ja, det krävs en krigare för att kunna bearbeta denna hemska situationen.. hoppas att dina sista veckor blir bättre och att det går över så fort bebisen kommer.. detta är den enda som tröstar mig o tänka på

    Kram till dig o berätta gärna sen hur det gick för dig efter förlossningen, jag är i v. 24

  • Sun 10 Nov 2019 11:14
    #11
    Anonymtjej1991 skrev 2019-11-08 16:06:23 följande:

    Hej igen ts! Tänkte uppdatera dig lite om mitt mående. Är nu i vecka 36 och det börjar närma sig förlossning. Det har gått upp och ned men sista veckan så kraschade jag då jag är helt slut av denna graviditet både fysiskt och psykiskt. Ringde min barnmorska och bara grät.

    Blev verkligen tagen på allvar så Hon fixade en akuttid till psykolog, fick göra ett extra ultraljud och träffa en specialistläkare på mödravården. Otroligt bra stöd fick jag, allt var bara prima med bebisen som växer precis som han ska tack och lov så han verkar inte ha påverkats av min oro.

    Alla fick mig att inse att det inte är något att skämmas över och det är JÄTTEvanligt att må psykiskt dåligt i samband med graviditet.

    Vi gjorde upp en plan om vad man kan medicinera med efteråt och vad som funkar med amning och så och fortsatt samtalsstöd. Känner mig så lättad att ha släppt lite på skammen kring mitt mående och ha fått lätta mitt hjärta. Det finns hopp för oss!

    Hur går det för dig fina du?


    Hej! Vad bra att du mår lite bättre nu och hoppas att du fortsätter så tills bb är här.

    Jag går ni i v30, har det lite lugnare ang. Stress och ångest men är inte 100% migsjälv än.. känns som om jag sitter i väntrummet och väntar på att jag ska få tillbaka mitt liv. Har träffat en psykiatriker förra veckan och då är planen att vi ska fortsätta träffas så att de har bättre koll på mig under och efter förlossningen ifall kommer depressionen o fortsätta postpartum. Fick även en tid med läkare på Aurora mottagningen den 28:e för att prata om kejsarsnitt som önskar bli beviljat. Hoppas verkligen att det går smidigt då jag inte orkar med mer oro och tankar..

    blev mycket glad att du hörde av dig :)

    Vilken BB ska du föda i? Och när var du beräknad?
  • Sun 10 Nov 2019 19:45
    #13

    Jag är beräknad den 23:e januari men blir det ett snitt så blir datumet lite närmare vilket är skönt tycker jag...

    Jag har full förståelse och stöd från min man och han har full koll på mig och på situationen.. väldigt glad att jag har honom. Min familje också stöttar mig fast de lever på ett annat land. Vilken påverkningar tänker du på när du pratar om att släppa amma? Jag tänker amma och hoppas att det skulle funka.. har dock läst lite att det kan va lite komplicerat med amnings hormoner för vissa..

    Skulle vara mycket intressant o höra hur allting går för dig vid förlossning eller även innan:)

    Tack för att du delar med dig

Svar på tråden Gravid med depression och ångest