• Anonym (V)
    Tue 10 Sep 2019 12:34
    8165 visningar
    16 svar
    16
    8165

    Barn som har utbrott när han vaknar

    Så där har båda mina barn varit från ca 1-3,5 års ålder. De har sovit djupt och bra vid middagsvilan men det är när de blivit väckta för tidigt som de liksom inte kan hantera det. De har inte varit riktigt vakna då. Äldsta barnet hade även en period med nattskräck i samband med inskolning på förskolan.

    I vårat fall så har det mestadels varit problem på förskolan där personalen väcker barnen kl 14. Då har barnen knappt fått sova 1,5 h vilket har varit för lite för dem.

    Hemma har barnen dels lagt sig lite tidigare för middagsvila men de har också fått sova längre, ca 2-2,5 h. De gånger vi har märkt av problemet hemma är vid tex sjukdom eller då vi varit tvungna att väcka pga läkarbesök eller liknande.

    HELT normalt enligt både BVC och barnläkarna som vi träffat. En del barn har större sömnbehov. De tips vi fått är att öka antalet sömntimmar på natten vilket i vårt fall inneburit att de har fått lägga sig 0,5 h tidigare. Försök till anpassning på förskolan, dvs att inte väcka utan istället låta barnen sova klart. Och om barnen får sådana utbrott bör vi låta dem reagera. Det är inte farligt eller skadar dem. Visa förståelse genom att tex säga ?Ja oj vad trötta vi är. Fy vad jobbigt. Jag känner mig också trött, arg och ledsen men jag finns här när du är färdig!?

    För oss har det fungerat så himla bra. Nu har jag 4 år mellan mina barn så det har inte varit samtidigt de gått igenom perioden men vi är nog bara tröttisar i vår familj. Är du orolig ska du absolut ta upp det med BVC eller Barnmottagningen, men det behöver inte alls vara något fel på ditt barn. Det är vanligare än man tror att barn reagerar precis så starkt som du beskriver.

Svar på tråden Barn som har utbrott när han vaknar