Forum Hälsa & Kost - Gravid
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
  • Saknar viss mat

    Tis 10 sep 17:36 Läst 0 gånger Totalt 14 svar
    Tis 10 sep 17:36

    Helt plötsligt kom bara sånt grymt sug efter ?förbjuden? mat och måste skriva av mig.

    Oxfilé, rare.

    Råbiff.

    Tonfisktartar.

    Saint agur och gorgonzola.

    Vad saknar ni?

  • Tis 10 sep 17:49 #1

    Jag älskar i stort sett alla saker man inte ska äta som gravid... Jobbigast har varit tonfisk-tartar och vin.

    Mögelost kan man värma i såser, tex till kyckling så då får man iaf smaken. Jag fryser in charkprodukter som parmaskinka och salami. Saknar råbiff också, och det kan man ju också frysa in i några dygn men det har jag inte gjort.

    Tyckte det var allra jobbigast de första 3-4 månaderna av graviditeten, men nu har jag vant mig lite tror jag. Längtar så mycket till det första glaset vin dock, mmm...

  • Tis 10 sep 18:27 #2

    Du kan äta nötkött blodigt. Inga problem. Jag äter sushi utan en tanke. Samt rött kött. Råbiff kan du också äta om det är nötkött vilket det alltid är då man inte ska äta fläsk rått oavsett om man är gravid eller inte.

  • Tis 10 sep 18:53 #3

    Har inte varit gravid länge men vill sååååå gärna dricka något glas rött till en riktigt rare oxfilé :(

  • Tis 10 sep 19:14 #4

    Viseversa:

    Livsmedelsverket avråder från rått kött och kött under 70grader (oxfilé rare är 48-50grader).

    Följer dom så slipper jag ångest, de har dock gett OK på sushi så det äter jag.

  • Tis 10 sep 19:16 #5

    Mamanhattan och Viljaa:

    Jag hittade ett avalkoholiserat chardonnay från Drums & Barrels som iaf har lite smak. Tyvärr gillar jag inte rödvin annars heller, så har inget bra tips på det.

  • Tis 10 sep 19:27 #6
    Mageric skrev 2019-09-10 19:14:46 följande:

    Viseversa:

    Livsmedelsverket avråder från rått kött och kött under 70grader (oxfilé rare är 48-50grader).

    Följer dom så slipper jag ångest, de har dock gett OK på sushi så det äter jag.


    Var hittar du de rekommendationerna kring nötkött? Det enda jag hittar är att slv inte har några rekommendationer kring nötkött. Se länken: fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/kan-man-ata-notkott-till-exempel-kalv-nar-man-ar-g/

    Tonfisktartar går också bra att äta, enstaka gånger per år. Men det gäller för övrigt också alla kvinnor i fertil ålder.

    Själv saknar jag ostar. Sådana där brieostar som liksom rinner över kanten. Och taleggio. Och chark som inte varit fryst, för frysningen gör nåt med smaken. Och champagne (åt ostron häromdagen, men utan champagne var det inte samma sak). Och rödvin. Och en bra bit lamm stekt på rätt sätt. Och råbiff, som jag enbart undviker på grund av risken för ehec som kan bli för jävlig för den gravida, utan att påverka fostret.

    19 veckor kvar...
  • Tis 10 sep 19:33 #7
  • Tis 10 sep 19:35 #8
    Mageric skrev 2019-09-10 19:33:37 följande:
    Precis som jag skrev
  • Tis 10 sep 19:36 #9

    Verkar vara skillnad på köttfärs och kött i bit dock ser jag nu när jag läser igen, men konstigt med temperaturen? Eller tänker jag fel?

    Ska nog inte chansa ändå men intressant att veta.

  • Tis 10 sep 19:42 #10
    Mageric skrev 2019-09-10 19:36:19 följande:

    Verkar vara skillnad på köttfärs och kött i bit dock ser jag nu när jag läser igen, men konstigt med temperaturen? Eller tänker jag fel?

    Ska nog inte chansa ändå men intressant att veta.


    Det här hittade jag: www.anticimex.com/sv-se/nyhetsrum/2017/vet-du-riskerna-med-att-ata-for-ratt-kott/

    Men jag vill också dra mig till minnes att själva det kan finnas bakterier i kvarnen som kan överföras till köttet. Där kan jag dock ha fel.
  • Tis 10 sep 19:50 #11

    [quote=79892368][quote-nick]LaFontaine skrev 2019-09-10 19:42:01 följande:[/quote-nick]Det här hittade jag: www.anticimex.com/sv-se/nyhetsrum/2017/vet-du-riskerna-med-att-ata-for-ratt-kott/

    Men jag vill också dra mig till minnes att själva det kan finnas bakterier i kvarnen som kan överföras till köttet. Där kan jag dock ha fel.[/

    Jo men där stod att det ska inte vara vanlig nötfärs utan annat stycke (bit) som malts i separat kvarn för råbiff.

  • Tis 10 sep 19:55 #12
    Mageric skrev 2019-09-10 19:50:47 följande:

    [quote=79892368][quote-nick]LaFontaine skrev 2019-09-10 19:42:01 följande:[/quote-nick]Det här hittade jag: www.anticimex.com/sv-se/nyhetsrum/2017/vet-du-riskerna-med-att-ata-for-ratt-kott/

    Men jag vill också dra mig till minnes att själva det kan finnas bakterier i kvarnen som kan överföras till köttet. Där kan jag dock ha fel.[/

    Jo men där stod att det ska inte vara vanlig nötfärs utan annat stycke (bit) som malts i separat kvarn för råbiff.


    Då är det nog den första förklaringen i länken som stämmer
  • Ons 11 sep 19:32 #13
    Mageric skrev 2019-09-10 19:14:46 följande:
    Viseversa:
    Livsmedelsverket avråder från rått kött och kött under 70grader (oxfilé rare är 48-50grader).

    Följer dom så slipper jag ångest, de har dock gett OK på sushi så det äter jag.
    fisk fläsk vilt och fågel ja. sen står det köttfärs vilket kan vara blandfärs. men fortfarande ingenting om nötkött. Står ingenting om nötkött. 
  • Ons 11 sep 19:37 #14
    Mageric skrev 2019-09-10 19:16:59 följande:
    Mamanhattan och Viljaa:

    Jag hittade ett avalkoholiserat chardonnay från Drums & Barrels som iaf har lite smak. Tyvärr gillar jag inte rödvin annars heller, så har inget bra tips på det.
    Finns ändå inget rödvin som smakar ok...

    Det som funkar bäst är vitt, rosé eller bubbel.
    Billabongs bubbel riktigt kylt fungerar bra, tycker jag.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll