• Anonym (Kaffedraken)

    Kommer jag verkligen tjäna ekonomiskt på att plugga vidare?

    Sett till livstidsinkonst är det mycket tveksamt med det yrket. Rent krasst ska du satsa på något tekniskt yrke för att det ska löna sig. Det är liksom bara att räkna på det...

  • Anonym (Kaffedraken)
    Hyllemor skrev 2019-09-11 00:29:50 följande:

    Tack, för att du hjälpte mig att räkna på det! 


    Jag börjar inse att det knappt är lönt att vidareutbilda mig. Jag har en kollega som har arbetat i 3 år som förskollärare, men som fortfarande bara ligger på 29000 någonting i lön och för 7 år sedan hade jag också en kollega som hade 29000 någonting i lön. Löneökningen för förskollärare står helt enkelt still. 


    Vid senaste lönepåslaget fick jag drygt 1000 kronor och fortsätter det så, så är jag ändå nästan uppe i en förskollärarlön om 4 år.


    Ytterligare en faktor är att man i min kommun numer alltid ersätter en förskollärare, som har sagt upp sig, med en barnskötartjänst för att hålla budget. Det innebär dessutom att det kanske till och med blir svårare att få jobb efter avslutad utbildning.


    I realiteten kommer pengavinsten att vara mycket lägre därför att Bengtsson inte räknade med den höjda skatten. Det blir 1.2MKr. Sedan så kommer du att leva på lånade pengar under studierna plus att du får ett stort lån som ska betalas tillbaka. 900kKr i saknad inkomst + lån 400kKr. Summan där blir 2,5MKr. Totalt blir det -400 000. (Minus 400 000).
    Sen tillkommer att du får höjd pension men den kan inte jag räkna ut.

    Men viktigare är kanske det du inte kan beräkna, med utbildning får du annat jobb med andra arbetsuppgifter. 
    Så handlar det om utbildning kan man inte räkna i pengar utan man måste räkna andra värden. Så om du trivs med ditt jobb och kan tänka dig att jobba med det till pension så finns det ingen anledning att utbilda dig tycker jag.
    Det är slöseri med resurser att utbilda sig för utbildningen skull.

  • Anonym (Kaffedraken)
    EcceHomo skrev 2019-09-11 09:09:53 följande:
    Måste också fråga. Varför har du väntat med att plugga vidare till CSN är återbetalat? Du får inte fler veckor att plugga för bara för att du återbetalat lånet.
    En förklaring kan vara att TS inte klarat poängen, kanske?

Svar på tråden Kommer jag verkligen tjäna ekonomiskt på att plugga vidare?