• Anonym (Hm)
    Wed 11 Sep 2019 13:27
    261 visningar
    13 svar
    13
    261

    Är vår fyraåring sen?

    Anonym (Maria) skrev 2019-09-11 13:24:54 följande:

    Jag har funderingar kring om vår fyraåring är lite sen i utvecklingen. Det är inget som är väldigt avvikande men jag upplever att jämnåriga generellt förstår lite mer. Jämför jag med hennes storasyster så är det också stor skillnad.

    I alla fall. Hon böjer ofta ord fel när tempus ändras från presens men ibland också fel med ord i dess grundform. Hon är inte intresserad av böcker men om vi ska läsa väljer hon böcker för betydligt yngre barn. Hon har tränat på ett skriva sitt namn i ett halvår (vill själv) men kommer bara ihåg de första bokstäverna. Hon frågar ofta vad som finns på riktigt och då kan det vara saker som vi har pratat om och som vi verkligen trodde hon förstod fanns på riktigt, tex poliser. Hon kan för övrigt att svårt att förstå när vi menar allvar men är samtidigt väldigt känslig för tillsägelser. På förskolan säger de att hon har svårt att säga nej. Hemma har hon dock inte problem att säga nej och hon markerat tydligt när hon blir arg på sin storasyster.

    På fyraårskpntrollen var jag tveksam till om hon skulle förstå alla instruktioner men det fungerade bra. Dock blev det en kortare variant av den kognitiva och språkliga testningen.


    Det kanske visar sig senare. Svårt att avgöra på det lilla du beskrev nu.

    Sonen var sen med att prata och allmänt sen i utvecklingen. Idag är han 11 och är diagnostiserad med expressiv språkstörning och dyslexi.
  • Anonym (Hm)
    Thu 12 Sep 2019 10:42
    #11
    Anonym (Maria) skrev 2019-09-11 13:56:24 följande:

    Hur tidigt reagerade ni?


    Just att han var sen märktes i 3-4 års åldern. Han var sen med att prata, förstod inte åldersadekvata saker som han borde, det tog lång tid innan man kunde höra eller förstå honom. Han kunde tex inte riktigt hålla besticken ordentligt, han ritade inte som en 4 åring ska osv. Han förstod inte enkla förklaringar heller.
Svar på tråden Är vår fyraåring sen?