• Tue 17 Sep 2019 18:32
    370 visningar
    8 svar
    8
    370

    Tips angående FP

    Anonym (snåla lagom) skrev 2019-09-17 16:49:47 följande:

    Efter att barnet har fyllt 4 år kan ni bara spara 96 dagar sammanlagt. Om det finns fler än 96 dagar kvar för barnet försvinner de dagarna. Så räkna på hur mycket ni har att ut till dess att barnet blir fyra och fördela dem som ni tycker bli bäst.


    Det en bra grund att utgå ifrån, att räkna lite baklänges. Om jag (+ partner) vill kunna ta nån vecka sommartid år 1- 2-3 samt att jag måste ta 5 dagar per vecka mellan 12-18 mån, OCH vi ska vara nere på 96 dagar till fyraårsdagen... HUR mycket kan jag ta ut från 0-12 mån då?

    Vad klarar vi oss på?

    Har jag/partner någon slags föräldralön från jobbet?

    Sen upplever jag att när man väl fått sin sgi fastställd och har ett pågående ärende så är FKs handläggning väldigt snabb. Alltså behöver man inte söka långa perioder utan man kan gå in från månad till månad och lägga in hur många dagar man vill ta ut.
  • Tue 17 Sep 2019 20:45
    #6

    Din lagstadgade rätt att vara ledig bygger på att du tar ut f-penning i samma omfattning. Kollektivavtal kan vara skrivna så att en arbetstagare på begäran ska kunna visa att hen har dagar kvar att ta ut.

    Sen har vi det här med att "gå ner i tid" pga man har små barn, det är en annan punkt i föräldraledighetslagen. Där får man gå ner till max 75% utan att ta f-penning MEN då sänks givetvis ens SGI utifrån den lön man faktiskt har. Så det blir upp till ens egen ekonomi att avgöra.

Svar på tråden Tips angående FP