• Anonym (ts)
    Wed 9 Oct 2019 06:52
    3134 visningar
    109 svar
    109
    3134

    Bonusfamiljer - reser ni med bara några barn

    Mitt ena barn har en bästis vars föräldrar är frånskilda och mamman har två barn med sin nya man. Då våra barn umgås mycket är jag och mamman fb-kompisar så man får ju en inblick i deras liv. Hennes stora och mitt barn går i fyran så nu är det ju skola, hennes små går i förskola.

    Nu är det andra gången på ganska kort tid som jag ser att hon, hennes nya man och småbarnen är bortresta. Långa resor till sol och bad och upplevelser.

    Är det vanligt att man gör så här i bonusfamiljer? Att man reser bort med halva familjen. Det skaver lite i mig...

  • Svar på tråden Bonusfamiljer - reser ni med bara några barn
  • Anonym (ts) Trådstartaren
    Wed 9 Oct 2019 17:20
    #41
    Anonym (Fd styvmor) skrev 2019-10-09 16:27:32 följande:

    Det känns så uppenbart att du bara vill ha rådet att anmäla till soc. Stämmer det?


    Vilka förutfattade meningar. Jag har inte en tanke på att anmäla. Men jag tycker det är konstigt att folk blir så provocerade av att jag bryr mig om ett barn som inte är mitt eget.
  • Anonym (S)
    Wed 9 Oct 2019 18:01
    #42
    Anonym (ts) skrev 2019-10-09 07:35:25 följande:

    Men i så fall ser man väl till så att alla barn får någon resa? Jag har aldrig sett eller hört något om att mamman rest enbart med det större barnet. Det i sin tur kan ju ha att göra med att det nog är den nye mannen som betalar resorna.


    Ja pecis, det var så jag menade. Att man i te alltid åker smatidigt med alla barn, men att man förstås åker med alla barn.
  • Anonym (Fd styvmo­r)
    Wed 9 Oct 2019 18:08
    #43
    +2
    Anonym (ts) skrev 2019-10-09 17:20:26 följande:

    Vilka förutfattade meningar. Jag har inte en tanke på att anmäla. Men jag tycker det är konstigt att folk blir så provocerade av att jag bryr mig om ett barn som inte är mitt eget.


    Jag hoppas att den berörda familjen får nys om denna tråd så de kan främja sig från dig.
  • Wed 9 Oct 2019 18:16
    #44
    Anonym (ts) skrev 2019-10-09 17:20:26 följande:
    Vilka förutfattade meningar. Jag har inte en tanke på att anmäla. Men jag tycker det är konstigt att folk blir så provocerade av att jag bryr mig om ett barn som inte är mitt eget.
    Jag tror att det som provocerar är att du, helt utan att ha insikt i familjens liv, utgår från att det äldsta barnet lämnas hemma av illvilja, och att du upprepade gånger väljer att skuldbelägga utan minsta insikt i denna familjens verklighet.

    Du vet inte hur ekonomin ser ut, om den andre föräldern inte tillåter barnet att resa (förvägrar pass t. ex.), om det finns medicinska orsaker till att göra resan, om de gemensamma barnen har släkt utrikes, osv. Trots det så skriver du om och om igen att du aaaaaaaaldrig skulle behandla ett bonusbarn "på det sättet" och skuldbelägger gång på gång de föräldrar som av en eller annan anledning gör val som inte överensstämmer med din personliga och högst subjektiva moral.
  • Wed 9 Oct 2019 18:55
    #45

    Det skaver lite i dig säger du och är det som så att du känner en genuin oro så tycker jag att du kan lufta det med din dotters väns mamma och se vad hon säger?

    Jag personligen tycker att det är en ruskigt ful egenskap att leka godhetsknarkare och per automatik leta fram offer utan att ha en aning om orsaken bakom det.

    Barnet kanske inte ville följa med på resan (vet flera som har yngre tonåringar hemma som faktiskt vägrar)? Är det äldre barn vi talar om så kan de ibland vara med på resan men vägrar taggas på sociala medier så att det ser ut som att bara de yngre är med? Barnet ifråga kanske inte fick lov att vara ledig från skolan så kunde just därför inte följa med? Barnet kanske skulle åka på en annan aktivitet som var inplanerat sen länge? Barnet kanske har en pappa som vägrar att denne åker med? Barnet kanske har fått en egen resa inplanerad med bara sin mamma som de yngre syskonen inte får vara med på så är just därför inte med denna gång?

    Alltså det kan finnas massor med rimliga förklaringar så fråga morsan du innan du målar fan på väggen? Fram tills dess så tycker jag att du kan knipa brödlådan och skänka en peng till rädda barnen eller någon annan liknande verksamhet om du nu är så sugen på att leta fram barn som far illa.

  • Anonym (Hm)
    Wed 9 Oct 2019 19:06
    #46
    annabellelee skrev 2019-10-09 07:41:07 följande:

    Vad spelar det för roll? Vill du bara sitta och fördöma, eller vad är syftet?

    Om du vil resonera kring lämpligheten i detta är det väl bäst att ta den diskussionen med mamman som du är fb-vän med. Det är det enda sättet du kan påverka flickans situation, om det är den du är orolig för.


    Men vad är syftet med nån familjelib tråd i så fall?

    Folk skriver väl här för att få tips, råd, höra hur andra tänker, starta diskussioner, prata av sig. Ja alla möjliga anledningar. Gillar man inte formatet så är du välkommen att sluta och läsa inlägg på familjeliv.
  • Anonym (Hm)
    Wed 9 Oct 2019 19:13
    #47
    Anonym (F) skrev 2019-10-09 07:54:23 följande:

    Blir lite irriterad över att du har mage över att ens sitta och lägga näsan i blöt.

    Sedan så fattar inte folk att bonusbarn ofta reser dubbelt så ofta än andra barn i familjer där barnen bor på heltid. En kompis dotter reste i sommar först med henne och sina yngre syskon till Grekland, kom hem och åkte sen med pappan och hans nya fru till USA. Stackars barn!


    Jag blir irriterad över hur du har mage att ironisera över "stackars barn" till frånskild föräldrar. Mina föräldrar är frånskilda. Jag fick dubbelt så många julklappar än mina syskon. Fick göra en resa med pappa på våran semester och sen med mamma på våran semester. Men självklart hade jag alla gånger i världen valt bort hälften av julklapparna och resorna mot att mina föräldrar hade levt tillsammans istället. Tycker det är lyxigare att mina syskon alltid fick vara med båda sina föräldrar än att jag fick halva tiden under uppväxten.
  • Wed 9 Oct 2019 19:53
    #48
    +1
    Anonym (ts) skrev 2019-10-09 12:52:06 följande:

    Men blir verkligen ens liv satt på undantag för att man avstår från att göra en massa utlandsresor? Om det nu är så att mannen inte vill betala för det stora barnet så skulle jag, om jag vore mamman, inte vara bekväm med att det slösades en massa på de små. Jag hoppas och tror att jag skulle försöka hitta en kompromiss som hela familjen kan vara med på. Det stora barnet älskar sina småsyskon och de kommer bra överens så där finns inga problem.

    Jag tror inte man kan hålla millimeterrättvisa i allt i en familj, särskilt inte i en bonusfamilj där förutsättningarna redan från start är olika för olika barn. Men här får jag känslan av att det stora barnet hamnat lite utanför och det är sorgligt.


    De gemensamma barnen riskerar att bli satta på undantag ja - om tanken hela tiden är att man måste vänta tills hela familjen är samlad innan man gör ngt speciellt. Det kan vara utlandsresor, finlandsbåten, gröna Lund, biobesök osv (ja, här på FL har jag hört åsijten att INGA aktiviteter får göras utan bonusbarnet. Bonusbarnets liv fortsätter ju även när hon/han är hos sin andra förälder, då måste de heltidboende barnens liv också få göra det.

    Jag tycker också att det blir snett om de reser gång efter gång utan bonusen, men att helt skippa sådana resor för att situationen är som den är känns inte speciellt rättvis den heller..
  • Wed 9 Oct 2019 19:57
    #49
    Anonym (Minus bonus) skrev 2019-10-09 14:48:48 följande:

    Styvföräldern vill kanske slappna av på sin semester utan styvbarn. Att resa med andras barn är kanske något som känns extremt påtvingat. Att umgås med styvbarn är en uppoffring man gör för sin partners skull och inte för att man tycker det är kul. Man blir kär i sin partner och får någon annans avkomma på köpet. Förutom att ens hem invaderas av en främling så förväntas man bjuda med denne på semester. Helst av allt ska man tycka att det är trevligt också. De biologiska föräldrarna har valt att skiljas med allt vad det innebär för barnet. Att önska sig ett kärnfamiljs-liv tillsammans med en ny partner och särkullbarn är befängt. Vill ni att era alla era barn ska lika mycket resor/presenter/pengar? Då finns det bara en lösning: Skilj er inte från den biologiska föräldern! Att leva i en styvfamilj är skit för alla parter. De som gapar om att styvbarnen ska ha samma fördelar som de gemensamma barnen (helst hos båda föräldrarna) lever inte i verkligheten. Om du inte vill att dina egna barn ska behandlas annorlunda så ska du definitivt inte försöka bilda en ny familj! Man älskar sina egna barn inte andras ungar.


    Att du känner så är en sak men var vänlig att sluta låta som om du på något sätt för talan för alla bonusföräldrar.. för sorry, bara för att du inte verkar må bra i din familj betyder det inte att det är så för den stora massan..
  • Anonym (ts) Trådstartaren
    Wed 9 Oct 2019 19:59
    #50
    Zarch skrev 2019-10-09 18:55:09 följande:

    Det skaver lite i dig säger du och är det som så att du känner en genuin oro så tycker jag att du kan lufta det med din dotters väns mamma och se vad hon säger?

    Jag personligen tycker att det är en ruskigt ful egenskap att leka godhetsknarkare och per automatik leta fram offer utan att ha en aning om orsaken bakom det.

    Barnet kanske inte ville följa med på resan (vet flera som har yngre tonåringar hemma som faktiskt vägrar)? Är det äldre barn vi talar om så kan de ibland vara med på resan men vägrar taggas på sociala medier så att det ser ut som att bara de yngre är med? Barnet ifråga kanske inte fick lov att vara ledig från skolan så kunde just därför inte följa med? Barnet kanske skulle åka på en annan aktivitet som var inplanerat sen länge? Barnet kanske har en pappa som vägrar att denne åker med? Barnet kanske har fått en egen resa inplanerad med bara sin mamma som de yngre syskonen inte får vara med på så är just därför inte med denna gång?

    Alltså det kan finnas massor med rimliga förklaringar så fråga morsan du innan du målar fan på väggen? Fram tills dess så tycker jag att du kan knipa brödlådan och skänka en peng till rädda barnen eller någon annan liknande verksamhet om du nu är så sugen på att leta fram barn som far illa.


    Du känner inte mig, jag är ingen godhetsknarkare och letar inte fel hos folk. Jag har också flertalet gånger skrivit att jag inte tänker agera på detta nu utan att jag ville bara få lite olika synpunkter. Några har skrivit nyanserade svar och gett vettiga orsaker till varför man skulle göra så som mamman och bonuspappan gör men väldigt många har också hoppat på mig för att jag oroar mig för barnet. Jag fattar inte hur man kan reagera så. Är det egna brister som bubblar upp och gör sig påminda med dåligt samvete som följd?

    Ja, jag bryr mig om barnet! De har varit bästisar lite till och från sedan tidig förskola och går nu i mellanstadiet. Jag har sett barnet växa upp, vi har pratat, fikat, gjort utflykter mm otaliga gånger. Jag känner att något skaver lite men kan inte sätta fingret på exakt vad förutom det uppenbara - resorna. Ska jag skita i det helt? Nej, jag kommer se vad som händer framöver, ha ett öga på hur hon verkar må, se om det verkar finnas några påtagliga orsaker till oro eller om jag inbillar mig. Och du, du kan behålla _dina_ fula egenskaper, dina förutfattade meningar och dömande åsikter.
Svar på tråden Bonusfamiljer - reser ni med bara några barn