• Sat 26 Oct 2019 20:26
    5174 visningar
    22 svar
    22
    5174

    När är det dags med avlivning på hund? (Allergi)

    Våran älskade vän blir snart 3 år, när han var ca 6 mån upptäckte vi att han kliade sig mycket och fick massa utslag. Vi fick kortison, special foder osv. Vet tyckte vi skulle avvakta med utredning då det var ?påfrestande/mycket? och då det funka med fodret så misstänkte de matallergi.

    Gick utmärkt med kortison och använde bara vid akuta fall, fodret blev han också bättre av.

    Vi slutade med kortison då det tog mycket på honom och hade stor koll på honom.

    Men under dessa år har han haft flera öroninflammationer, klåda om han fått i sig något utöver fodret, ögoninflammation, blodöra pga kliandet, tappat hår pga kliandet, inflammation på snopp m.m.

    För ca 1 år sen hittade vi ett schampoo som hjälpt honom mot klåda på kroppen, Det går bra med schampot och fodret för kroppen än. Dock så fort han får i sig något annat så brister det. Alla andra inflammationer får han hela tiden utan anledning..

    Han är pigg annars, ser jobbigt ut för honom när han får dessa inflammationer och veterinärer har han självklart tappat förtroende till vid detta läget. Det är alltid stressigt för honom att gå ditt och det gör så ont i mig..

    Frågan är vad är ett värdig hundliv?

    När är det dags med avlivning?

    Det är det sista jag vill göra och bara tanken ger mig ångest.. Är så ledsen för hans skull och vet inte vad jag ska göra..

  • Svar på tråden När är det dags med avlivning på hund? (Allergi)
  • Sat 26 Oct 2019 21:12
    #3
    Catnap skrev 2019-10-26 20:31:32 följande:

    Har de gjort utredning än? Finns ju fler saker ni kan testa. Tycker att ni borde göra det innan ni avlivar honom. Min hund blev hjälpt av Atopica, sen finns hyposensibilisering också.


    Nej. Okej, hur hjälper läkemedlet? Klådan på kropp har han inte kvar, det är inflammationerna som återkommer hela tiden. Förstås pga allergi men ändå äter han inget annat än sitt foder som funkar.. Så han är känslig. Kan sånt läkemedel hjälpa mot att hålla inflammationerna borta med?

    Hur går en sån utredning till? Fick ni komma tillbaka flera gånger? Frågar med tanke på hans stress som han får hos vet..
  • Sat 26 Oct 2019 21:27
    #4
    Firenze skrev 2019-10-26 21:09:17 följande:

    Ni får nog fortsätta utredningen, ev. hos en hudspecialist om ni inte redan går hos en sådan. Jag skulle inte lita på någon som säger att ni ska avvakta med utredning! En utredning är påfrestande för ägaren men kommer i slutändan att ge färre veterinärbesök för klåda/inflammationer.

    Att konstatera eller utesluta foderallergi är bara första steget. Om han enbart hade foderallergi borde öron- och ögoninflammationerna upphört med allergifodret. Det låter som att han dessutom är atopiker (allergisk mot något i omgivningen). Det kan avhjälpas med kortison, som han blivit hjälpt av men inte tål. Som tur är finns det fler alternativ, men alla veterinärer har inte möjlighet att utföra alla undersökningar/behandlingar. Man kan göra ett pricktest (eller ta ett blodprov, men pricktest hos specialist är bättre) och därefter ?vaccinera? hunden mot det den är allergisk mot (hyposensibilisering). Det hjälper de flesta atopiker. Dessutom finns det två andra mediciner: atopica (som används vid atopisk dermatit) och apoquel (som används både vid foderallergi som inte kan kontrolleras helt genom fodret och vid atopisk dermatit).

    Man brukar inte behöva avliva en hund pga. allergi! Det är så klart ett alternativ om man inte kan kontrollera allergin och hunden lider av konstant klåda/inflammationer. Men det brukar gå att hitta en behandling som funkar. Problemet är om ägaren inte har tid för behandlingen (det kan t.ex. innebära profylaktisk öronrengöring, många bad, extra städning, specialkost osv.) eller inte har råd med medicineringen (man brukar börja med kortison just eftersom att det är billigast...). Man kan även testa att ge kortison en längre period eftersom att de flesta biverkningar uppstår i början. Efter ett tag brukar t.ex. tröttheten och törsten stabilisera sig. Dessutom brukar man börja med en ganska hög dos för att bryta inflammationerna/klådan men sen trappa ner till den lägsta dosen hunden blir hjälpt av. Det kan vara mer skonsamt för hunden än att akutbehandla när den blir dålig. Jag förstår att det är jättejobbigt att ha en så pass allergisk hund men jag hade i alla fall gett den chansen att få träffa en hudspecialist. Om du bor i närheten av Stockholm eller Uppsala är Kerstin Bergvall jätteduktig (hon blev nyligen utsedd till årets veterinär). Hon jobbar både på UDS i Uppsala och Södra djursjukhuset Kungens Kurva. Hon kan vara lite speciell men är verkligen jätteduktig! Om du har råd och vill göra allt för din hund innan du avlivar så gå till en duktig hudspecialist först, det är det värt.


    Tack för en bra och konkret info!

    Flyttat ner till Skåne och inte hittat någon bra veterinär här som ser förståelig ut eller som förstår hans rädsla mot de.. Vilket utför både stress hos honom och mig..

    Har bra och full försäkring så de betalar efter man betalat självrisken på det mesta, att bada osv är heller inget problem då vi gör det varje vecka i snart 3 år. Tänker mest så inte han lider så inte man går för långt och bara tänker på sig själv och ens mående..

    I början fick han använda större kortison som vi sedan trappade ner på och därefter bara använde vid akuta fall. Men som sagt han mådde ändå inte bra och hade i princip behövt leva ute pga att han ville kissa så fort han drack en droppe..

    ska söka på Hudspecialister och se vad jag hittar här, tack man blev lite klokare!
  • Sat 26 Oct 2019 21:28
    #5

    Har fått bra info! Tack alla.

  • Sun 27 Oct 2019 20:03
    #11
    FallenAngelNr1000 skrev 2019-10-26 23:48:16 följande:

    [quote=79990463][quote-nick]FallenAngelNr1000 skrev 2019-10-26 23:41:11 följande:[/quote-nick] parfymfri* ska det ju stå. Tänkte även kolla så att den inte utsätts för fukt där den sover. Duschar ni ner i öronen så hade jag slutat med det direkt! Hunden min när den kom till mig hade öroninflammation o jag fick senare ett erkännande utav en av de tidigare ägarna att de spolade rakt ner i örat! Hemskt ! Helosan fungerar rätt bra men då ska det va rentvättat innan. Tänker runt magtrakten o snoppen. Börja klia åt hunden istället för att låta den klia sönder sig. Ha rena händer då!!!!


    Brukar bara lägga i pyttelite tvättmedel vid tvätt när det gäller hans saker, men ska prova med parfymfritt! Självklart vet jag att det är min uppgift att ta reda på vad som är felet, tror inte jag har påstått något annat här i tråden? Och har försökt i tre år snart därav börja jag fundera och ville veta vad är ett värdigt hundliv då jag inte vill att min hund ska lida och åka in till vet varannan månad pga inflammationer då bara de utför stress för honom! Du kanske formulera dig fel, vet jag ej.

    Duschar aldrig ner öronen eller överhuvudtaget ansiktet, är inte så borta bara för att jag fråga hur mycket en hund ska genomgå allt..

    Tvättar honom och hans öron med bra och dyra produkter som finns på marknaden, har fått bra info och ska söka hjälp hos en hudspecialist för hans Allergi.
  • Sun 27 Oct 2019 20:06
    #12
    Dexter dot com skrev 2019-10-27 05:51:46 följande:

    Boka ett besök hos en dermatolog och gör en riktig utredning för allmän veterinärer har sällan tillräcklig kunskap.


    Tack, ska ringa runt till lite hudspecialister i veckan och göra en utredning så fort som möjligt. Hoppas det kommer hjälpa honom.
  • Mon 28 Oct 2019 11:03
    #14
    BurningDiamond skrev 2019-10-27 23:05:15 följande:

    Jag går på allregi-utredning med min hund hos evidensia (Malmö), jag är mycket nöjd med bemötandet och kunskapen hos "min" vet (hudspecialist). Min hund måste sederas vid varje besök, då han inte klarar av att bli behandlad  utan att göra utfall. Dock älskar han att gå till vet, han drar hela vägen in i undersökningsrummet och välter nästan personalen med sin glädje och kärlek.

    Du får gärna PMa om du vill veta mer personligt.


    Okej, skönt att det går bra för dig. Jag fick inget bra intryck av Evidensia de två gångerna jag var där och de verkade bara vara helt borta gällande hundar. Så kommer aldrig besöka de igen. Min hund är rädd och stressad när han är hos vet, är absolut inte sig själv vilket de verkade inte förstå alls trots man förklarar innan bokning med.
Svar på tråden När är det dags med avlivning på hund? (Allergi)