Inlägg från: BurningDiamond |Visa alla inlägg
  • BurningDiamond

    Hjälp, vad ska vi skaffa för valp?

    En aussie är väldigt väldigt väldigt aktiv, det är i princip bara border collie som är mer aktiv (sedan finns det så klart individer). Inget fel alls på det, men var beredd på att det kommer krävas ganska mycket av fysisk och mental stimulans varje dag för att tillfredställa dess behov. Samtidigt så är det en väldigt bra ras om du vill tävla på hög nivå, den orkar och vill träna mycket, den är intelligent och är väldigt helt enkelt en väldigt rolig hund.

    Schäfer kan fortfarande vara svårt att hitta "bra" linjer för. Även bland bruks-linjerna så har räkstjärtarna smugit sig in.


    Retrievers är nog en av de bästa familjehundarna för den aktiva ägaren, men om det inte ringer rätt så är det inte heller rätt. Har du funderat på tollare förresten?

    Om ni är redo för en skarp ras som kräver mycket så kan belgare vara ett alternativ, men dessa är inte "mellanmjölk"-hundar utan de kräver rätt ägare för att det bli bra.

  • BurningDiamond

    Jag är böjd att hålla med tomelilla.

    TS, när du skriver "jakt" och "jaga" så uppfattar jag det som att du menar "springa efter". Retrievers, och många andra "jaktraser" är inte avlade för att springa efter (driva, stöta) vilt, de är avlade på att vara verktyg i jakten. En retriever ska t. ex. inte springa efter vilt, de ska stå bredvid sin förare och på kommando hämta in det fällda bytet utan att äta upp det, och lämna över till sin förare.

    Jag tror du letar efter en hund med hög energi, tydlig av- och på-knapp och som är väldigt människo-orienterad. Det betyder (i min lekmanna-mening) en vallande, apporterande eller (stående) fågelhund.

    Beroende på vilka aktiviteter du vill göra och vilken nivå du siktar på (elit-nivå eller hobby) så kan raser läggas till och/eller uteslutas. Om du siktar på VM i agility eler flyball så är det nästan krav på en BC.

    Som motpol så kan jag då påpeka att jag vet en leonberger som är IDhund och en som är eftersökshund (och de är inte special-avlade på detta, utan "vanliga" linjer), jag vet några new foundland och ett antal goldisar som jobbar med sjöräddning, jag vet en springer och en cocker som är bombhundar, jag vet hundar av alla möjliga raser och blandraser som jobbar som besökshund, assistanshund och terapihund.

  • BurningDiamond
    HejsanJenny skrev 2019-10-31 05:32:31 följande:

    Vi har en Staffordshire bullterrier på sex månader. Hon är fantastiskt fin och möter många av de kriterier som du nämner! Det enda är att rasen har - enligt vissa människor - dåligt rykte och anses vara en kamphund. Jag känner att jag ibland behöver försvara vårt val att köpa henne, vilket är trist. Men gör man efterforskningar så är rasen i till exempel England nummer två på listan av hundraser som passar familjer med barn.


    Kan bara hålla med Dexter. Staffar kan vara härliga kompisar, men de är TERRIERS. Terriers generellt är envisa och tycker ofta att deras egna idéer är bättre än husses/mattes "förslag" (läs "kommando").
Svar på tråden Hjälp, vad ska vi skaffa för valp?