Inlägg från: LFF |Visa alla inlägg
  • LFF

    Hjälp, vad ska vi skaffa för valp?

    JuicyJ skrev 2019-10-29 19:51:13 följande:

    Hej!


    Jag vill ha hjälp med vilken sorts hund vi bör köpa. Det vore ju toppen om den fungerar med barn då jag har många syskonbarn och eftersom det kanske kan komma ett barn i vårt hushåll om något år med. Jag vill också att den ska fungera väl med andra hundar.


    Jag vill ha en intelligent, lättlärd och aktiv hund som jag kan utföra hundsporter med. Vilken gren vet jag faktiskt inte själv än, jag är öppen för det mesta. Jag har provat på lite olika former, men vill bli mer seriös nu. Agility och spår lockar mycket. Hunden ska vara stor till mellanstor. Den ska inte kräva jakt eller vallning, utan ska klara sig på annan sort fysisk aktivitet och mental träning. Den ska trivas både i lägenhet och hus, men behöver inte kunna gå i någon stadsmiljö. Jag vill dock kunna ha med den till många olika miljöer. 


    Det ska inte vara för mycket pälsvård.


    Hundraser som lockar mest är australian shepherd och schäfer, vad tror ni om dessa? Labrador och golden retriever ligger också nånstans i bakhuvudet men känns inte helt rätt. Har ni några förslag?


    Jag förstår såklart att hur hundarna är med barn och hundar osv beror mycket på uppfostran och sådär. Att det är individuellt. Den informationen behöver jag inte få ;) 


    Schäfer: Generellt för tung för att funka med agility. Spår och övriga bruksgrenar, absolut om man köper en hund från en kennel som inriktar sig mot arbetande hundar (=ej utställning som främsta meriter på avelshundarna). 

    Aussie: Knepiga hundar. Tyvärr har utställningsfolket fått grepp om dem till viss del och avlar fram pälsbollar som kan vara än knepigare mentalt. Samma där, kolla efter bruksmeriterade kennlar. Finns mycket vakt i aussie samtidigt som den kan vara nervig vilket kan bli en väldigt jobbig kombination. En trevlig aussie är sjukt trevlig men en aussie där inte alla delar sitter ihop som de borde mentalt är sjukt jobbig att hantera.

    Tollare: Finns många som jobbar med sina hundar mot bruks men självklart så vill många uppfödare att man även tränar jakt med hunden. Samma sak med jaktlabbe-kennlar. 

    Vad gäller barn och andra hundar så är det generellt så att om hunden fungerar med barn beror på barnen och vuxna (om de kan läsa hundens signaler och se till att hunden får vara ifred när den behöver det). Om den fungerar med andra hundar är även det en träningssak. 

    Titta på vilka raser som tävlar inom de grenar du är intresserad av. Gå på tävlingar, prata med ägarna, var nere på brukshundklubben och prata med folk om varför de både valde den ras de har och den uppfödare som hunden kommer ifrån. Kolla in resultatlistor från olika tävlingar och kolla vilka uppfödare som finns representerade i form av valpköpare (så vet du vilka uppfödares hemsidor du ska börja kolla in). Kolla tävlingsresultat samt hälsoresultat på SKKs hunddata. Vad gäller hälsa, kolla även kullsyskon till föräldrarna, tidigare kullars hälsoresultat etc för att få ett hum om chansen att få en frisk hund när det gäller HD och ED.
  • LFF
    JuicyJ skrev 2019-10-30 11:56:02 följande:

    Tack för fina svar! 


    Det är inte första gången jag har hund, utan jag har växt upp med hund och fick min första hund vid 10 årsåldern (En stor blandning av bla border collie och schäfer som inte passar när man är 10, men som är fantastisk när man blivit äldre!). Jag har redan en hund nu också. Hade jag varit ny hade jag inte lagt någon tanke på aussies eller schäfrar :) 

    Barn är inte direkt något som är aktuellt, jag kanske aldrig får barn heller. Men med tanke på min ålder så tänker jag att det eventuellt kommer att ske inom några år, det vet man ju aldrig. Jag är tacksam över rådet, men eftersom jag är osäker på att jag någonsin kommer att få barn så väntar jag inte och ser med det :) 

    Jag skulle gärna vilja tävla med hund, men då ska både vovve och jag må bra av det också. Ingen stress eller så, utan det ska vara ren och skär arbetsvilja och glädje. Det som behöver byggas upp där är väl mest mitt självförtroende också.

    Jag vet inte exakt varför jag inte fastnar för goldens och labradorer om jag ska vara helt ärlig. Det som lockar med aussies och schäfrar är väl anledningen till att de är krävande och nerviga hundar - De är sjukt intelligenta och energiska. Det finns otroligt mycket att jobba med. De goldens jag har träffat har varit lite "slö", vilket inte riktigt lockar mig, men jag vet ju att det är många som har goldens som jobbar med dem mycket och att de också är väldigt smarta hundar. Jag menar slö i personlighet (familjehundaktig om ni förstår), intei energi. Labbar, och speciellt jaktlabbar, har ju också arbetsviljan osv. Men jag vet inte, det blir inte någon riktig "sparkle" till sådana hundar för mig. Det kan ju vara så att om jag skaffade en sådan så skulle jag ångra mig totalt?


    Jag är glad att tollare har kommit upp här! Det är också en ras som lockar :) Det jag tänker med jakthundar är att de kanske är svåra att ha lösa i skogen? Att det är så stark jaktdrift? Å andra sidan kan ju en aussie kanske få för sig att valla i skogen också hehe :) 


    Jag är så glad och tacksam för era svar! Ni är välkomna att tipsa om andra raser också, jag är inte helt låst till dessa - Även om Australian shepherds är ledande just nu :) 


    Jag förstår helt och fullt att du inte vill ha varken golden eller labbe. 

    Vi hade jack russell terrier just för att vi gillade hundar med attityd. Hundar som är pigga, med på allt man kan tänka sig, har lite egna idéer om hur världen ska vara etc. Aussien har just en hel del sådan egensinnighet som jag gillar (har varit inne själv på aussie i flertalet omgångar men har inte tid för hund än på många år). 

    Alla hundar kan ju dra på vilt i skogen, vare sig de är jaktraser eller ej. Även jakthundar som man jagar med måste kunna bryta jakten om den får kommando. Så just den biten skulle jag inte vara orolig för när det gäller tollaren. Sen är det ju en hund som är avlad för att jobba tillsammans med jägaren på ett helt annat vis än stövare och älghundar tex.
  • LFF
    Dexter dot com skrev 2019-10-31 10:43:55 följande:
    Hur mysiga staffar än är så är dom clowner och inte helt lätta att få att hålla ihop när det kommer till träning och koncentration och behålla fokus. Vill man tävla är förmodligen inte en staff ett första hands val.
    Håller med Hjärta
  • LFF
    BurningDiamond skrev 2019-10-31 11:52:23 följande:
    Kan bara hålla med Dexter. Staffar kan vara härliga kompisar, men de är TERRIERS. Terriers generellt är envisa och tycker ofta att deras egna idéer är bättre än husses/mattes "förslag" (läs "kommando").
    Fast helt ärligt... De aussieägare jag träffat har sagt lite åt det hållet även med sina aussies. De jobbar liksom inte bara för att det är kul att jobba (som tex en bc gör) utan det ska vara på deras vis också Varje träningsstund blir mer en diskussion om vem som har bäst argument att något ska göras på ett visst sätt Det är väl därför jag själv diggar aussies, just för att de är egensinniga 

    /fd terrierägare
  • LFF
    JuicyJ skrev 2019-10-31 21:12:37 följande:

     


    Sjukt otippat att få tips om staffordshire bullterrier! :D Dom verkar kanonmysiga, men jag har väl också kanske fördomen om att de inte är den optimala hunden att jobba med på det sättet jag önskar? :) Beror väl kanske vad man satsar på också. 

    Jag har väl inga tankar på att vinna några VM, men vill gärna ha en lite lovande hund ändå! ;) 


    Det är nog så att jag helt enkelt dras till det lite "egensinniga" som alla andra rynkar åt näsan till. Med tanke på att ingen annan ras känns riktigt rätt och jag har verkligen tagit in era förslag :) 


    Nej, staffen är inte en hund om man vill komma nånstans. Det finns en brukschampion (spår) bland staffarna och den ägaren har jobbat hårt. Hon var nära att lyckas även med sin tidigare staffe men där kom de "bara" till högre klass och var en väldigt udda fågel inom bruksvärlden. 

    Vad gäller fågelhundarna så skulle jag i så fall kolla på springer spaniels och speciellt welshen vad gäller en glad, pigg och samarbetsvillig kompis att jobba med. Förutom retrievers då  
Svar på tråden Hjälp, vad ska vi skaffa för valp?