Inlägg från: Tonårsfadern |Visa alla inlägg
  • Tonårsfadern

    Drömma om semestern med familjen - måste man prata med partnern först?

    När vi åt lunch med familjen (två föräldrar, tre tonårssöner) idag började jag drömma om nästa år, vad jag skulle önska att vi gör tillsammans som familj. Jag sa att jag jättegärna skulle vilja åka med familjen på några semesterresor i sommar, bl.a. Gotland och Västkusten. Det var mina drömmar/önskningar, absolut inget bestämt. Jag ville dela mina önskningar och prata med resten av familjen om detta, höra vad de tänker om sommaren, vad de har för önskningar osv.

    Efteråt blev min fru irriterad på mig för att jag inte hade pratat med henne innan jag tog upp detta med hela familjen. Jag hade svårt att förstå problemet - jag ville bara berätta vad jag tänkte på, för att kunna prata tillsammans om vad alla andra i familjen tänker om sommaren. Men min fru menar att man måste prata igenom sådant här separat som föräldrar innan man tar upp frågan med barnen. Nu undrar jag - är det jag som tänker helt fel här? Hur tänker ni? Bör man alltid samråda som föräldrar innan man tar upp frågor som rör semestrar, resor osv. med tonårsbarn? Hur gör ni? Stort tack för input!

  • Svar på tråden Drömma om semestern med familjen - måste man prata med partnern först?
  • Tonårsfadern

    Tack för ditt svar! Det handlar inte om att inte ha råd eller att lova några resor som kanske inte blir av. Det var som sagt fria tankar och önskemål, inte något som jag hade bestämt eller utlovade. Bara en inledning på ett fritt samtal, utifrån vad jag skulle vilja göra,  för att höra vad övriga i familjen tänker och drömmer om angående sommaren.

  • Tonårsfadern

    Verkligen intressanta svar! Jag kanske behöver tänka om. Men för mig var det inget konstigt att prata lite löst om sommaren med hela familjen. Det är ju inte så att barnen (19, 18 och 13) blir jätteivriga och ropar "Jaaa!!!" om jag nämner vad jag skulle vilja göra. Utan snarare brukar det bli lite samtal, diskussion, olika tankar och idéer som bollas. Nån kanske tycker det låter bra med det jag säger, nån annan säger att den hellre skulle göra nåt annat, ytterligare någon säger att den hänger med på vad som helst.


    Jag har nog fortfarande lite svårt att se att man måste stämma av med sin partner innan man pratar lite fritt om tankar inför kommande sommar. Men jag förstår hur ni menar, ni som anser detta. Jag tycker dock att det skulle ha varit en helt annan sak om jag t.ex. sa "Jag vill absolut att vi åker till Gotland i sommar. Vad säger ni om det?" Eller om det är så att jag skulle inge en massa förhoppningar som kanske inte kan infrias. Eller om jag skulle lova nåt vi inte har råd med. Det var liksom inte på det planet. Men jag kanske fortfarande är trögtänkt?

Svar på tråden Drömma om semestern med familjen - måste man prata med partnern först?