• Wed 6 Nov 2019 12:10
    7241 visningar
    244 svar
    244
    7241

    Arbetslivet passar inte mig

    Du får ju göra precis som du själv vill, problemet är väl att du får finansiera det till stor del själv, vilket jag tycker är helt rätt.

    Vill jag inte jobba så gör jag inte set, men jag förväntar mig då inte heller någon inkomst. Som föräldraledig har du ju en viss tid med inkomster, ockeå helt rättvist, men önskar man sen utöka den tiden får man hitta pengarna själv.


    Vid god typografi ska horungar inte förekomma.
  • Wed 6 Nov 2019 12:25
    #10
    Anonym (Inte lat!) skrev 2019-11-06 12:13:09 följande:

    "Frivilligt" med modifikation. Du behöver inte jobba nej, men det finns heller inget annat sätt som är särskilt enkelt att leva på/av heller som det ser ut idag, utan alla förväntas göra och kunna samma saker på samma sätt. Det är mycket snack om att alla är olika och att vi ska få vara det och att det ska vara individanpassat i skola osv, men när det väl kommer till kritan så visar det sig vara precis tvärtom. Alla vet vad som är PK att tycka, tänka och känna och får det serverat enligt tallriksmodellen, håller man sig bara till den så är det ok och man blir accepterad.

    Tycker du att dagens arbetskultur är vettig? Eller du kanske inte reflekterat över det? Seriös fråga från mig nu alltså.


    "Dagens arbetskultur" är nog den vettigaste någonsin, vår tid betalas bättre än någonsin (Tack fackföreningarna!) och vi jobbar mindre än någonsin förr. Jag har faktiskt inte upplevt det du beskriver, där alla förväntas följa samma mall. Jag har "off the grid-vänner" som lever nästan helt av det de kan odla själva, som har mycket låga faktiska inkomster. De verkar nöjda, men jag som utomstående ser ju vilka uppoffringar de gör för sin livsstil. Inga 8 h "arbetsdagar "där inte utan snarare 12 h/dag året runt i snitt, där 16 h under odlingssäsong och skörd inte är ovanligt.

    De saknar fordon, cyklar med sina barn till skolan, lappat och lagar kläder de själva tillverkat. Är man beredd att offra mycket av vad man idag ser som självklart så kan man leva utan att springa i ekorrhjulet.

    Jag har som jag skrev ovan i omgångar skippat just vanliga lönejobb och gjort annat, det har aldrig ifrågasatts.
    Vid god typografi ska horungar inte förekomma.
  • Thu 7 Nov 2019 11:19
    Anonym (Inte lat!) skrev 2019-11-06 12:46:40 följande:

    Jag håller inte med dig men det är väl ganska uppenbart. Det låter jätteskönt att du sluppit uppleva detta jag pratar om, då förstår jag att du inte heller känner samma sak som jag, och dessutom så är vi ju två olika individer, men olika förutsättningar och behov.

    Det dina vänner gör som du pratar om, låter som en hållbar framtid! Inspirerande, och även om de lägger ner mer tid än 8 timmar per dag, behöver inte känslan vara att man gör det. Eftersom du gör det av fri vilja och handlar inte om att prestera för någon annan eller ett företag vars största mål är att bli störst och rikast.. 

     

    Vad har du gjort när du gjort annat än vanliga lönejobb? :)


    Lite allt möjligt genom åren. Långvandring/paddling över sommarhalvåret, bott i min farbrors jakthydda vintertid, bott i båt och seglat runt lite överallt (mer eller mindre enbart kostnader för mat). Varit gårdskarl och bytt mat och boende mot att täcka upp jobbet på gården. Volontärarbetat i utbyte mot mat och husrum.

    Hjälpte en period en mäklare i sydeuropa att översätta annonser, fick bo i tomma hus de planerade att sälja samt äta gratis hos hans mamma. Frilansat lite som dykinstruktör. Hängt på som "guide" när dykklubbar åkt på olika live aboard-resor i länder där det är att föredra att ha en person med kännedom om området (då fått resa och mat sponsrat). Varit extra besättning på några långseglatser, räddat några långseglare som tagit sig vatten över huvudet och antingen hjälpt dem slutföra eller helt sonika skickat dem på ett plan och fixat hem båten åt dem.

    Numera har jag ett jobba jag gillar här hemma i Sverige (hoppat runt lite bland olika arbetsgivare) och en egen verksamhet vid sidan av. Om jag tröttnar så vet jag att jag klarar mig ändå.
    Vid god typografi ska horungar inte förekomma.
  • Thu 7 Nov 2019 11:53
    New Dawn skrev 2019-11-07 11:37:41 följande:

    Det är bra att man kan leva olika, och inget fel att välja ditt sätt, men jag fattar inte skillnaden med att någon får en låg lön och med den köpa mat och hyra en andrahandslägenhet /rum, jämfört med ditt sk byte. Om du fått resor, boende och mat är det ju någon som bekostat detta. Det har ju ett pris. För den mamma som du åt gratis hos kostade det ju pengar på ett eller annat sätt. Huset du bott i har någon byggt med hjälp av pengar. Det kostar att hs ett hus. Sedan om det sker via byte bli ju samma sak.

    Jag har inbland hjälp till med saker och fått mat. Då har jag ju indirekt tjänat pengar, sparat pengar, eftersom jag inte behövt bekosta maten den dagen.

    Jag har gjort så ibland med barnen. De har fått hjälpa till med saker tex en helg. Det brukar kosta en del, även om vi tar det enkelt. Ekonomiskt hade jag ju tjänat pengar på att inte ge dem mat och sköta saker själv.


    Jag har aldrig sagt att det är någon större skillnad, men jag har fått göra grejer jag tycker är roligt, på mina villkor, inga prestationskrav egentligen, och har jag haft en dag där jag inte vill kliva ur "sängen" (säng är inte en av grejerna som ofta ingått i mitt lilla luffarliv ;) ) så har jag sällan behövt. Ingen norm, inga måsten så som TS beskriver sitt liv. Å andra sidan har jag heller inte haft de där sakerna som TS önskar, som eget boende på torra land med värme eller några egentliga nöjespengar att tala om. Om man inte vill ha ett vanligt jobb så kan man överleva utan, det är min poäng.

    Jag tror det har framgått att jag upplever att TS är lite naiv och emellanåt också hycklar när hon säger att arbetslivet inte passar och att normerna pressar henne, samtidigt som hon menar att hon inte skulle ha råd med allt hon villa ha (normgrejer som boende m.m.) om hon inte jobbade.
    Vid god typografi ska horungar inte förekomma.
Svar på tråden Arbetslivet passar inte mig