• auster
    Wed 6 Nov 2019 20:08
    1631 visningar
    70 svar
    +1
    70
    1631

    Ingen nationalsång i grundskolan längre

    Skolverket är i full färd med att ta fram en ny kursplan för grundskolan. Tidigare har det rapporterats om hur stora delar av den västerländska historien skulle strykas från historia-ämnet. Medeltid, renässans, barock, upplysningstiden, romantiken, stormaktstiden och frihetstiden ersattes med genus, migration och värdegrund.

    Idag skriver Expressen att även nationalsången ska utgå ur kursplanen. Svensk kultur och nordisk barnvisetradition ersätts med mångkultur i "olika musikaliska traditioner".

    Det här ligger förstås i linje med föreställningen inom vänstern att det inte finns någon svensk kultur. Något Socialdemokraterna konstaterade på sin asylkonferens 2015. Eller som den f d socialdemokratiska partiledaren Mona Sahlin sa:
    "Jag har ofta fått den frågan men jag kan inte komma på vad svensk kultur är. Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker."

    Nu fortsätter Skolverket nedmonteringen av det svenska kulturarvet och våra traditioner genom att förvägra våra barn att ta del av det i skolan. Och det som göms och inte vårdas försvinner ju förstås, vilket tycks vara målet.

    Väldigt tråkigt tycker jag, vad tycker ni?  

  • Svar på tråden Ingen nationalsång i grundskolan längre
  • Wed 6 Nov 2019 20:32
    #11

    Förslaget är ju inte att den ska tas bort i bemärkelsen att den inte får läras ut. Men att det kommer (om förslaget antas) att vara upp till musiklärarna själva hur de vill göra.

    Förslaget du skriver om överst antogs ju inte, så det kan du sluta gråta över.

    Formellt har vi för övrigt ingen nationalsång. Men det finns en gammal folklig ballad som nationalromantikern och folklivsforskaren Richard Dybäck skrev en ny text till på mitten av 1800-talet. Den brukar användas som sådan.

  • Wed 6 Nov 2019 20:34
    #12

    Barna kan vara med på kräftskivan så de får lite svensk kultur hemmavid istället. Passar väl på och sjunga lite 'Du Gamla du Fria' med samtidigt.

  • Wed 6 Nov 2019 20:38
    #13

    1) källa?

    2) utifrån din text står det inte ett ord om att man inte skulle få lära ut nationalsången, eller nåt av det övriga. Bara att det inte står som en specifik punkt som ska/måste läras ut.

  • Wed 6 Nov 2019 20:38
    #14
    Tow2Mater skrev 2019-11-06 20:34:24 följande:

    Barna kan vara med på kräftskivan så de får lite svensk kultur hemmavid istället. Passar väl på och sjunga lite 'Du Gamla du Fria' med samtidigt.


    Haha....jaaa...kräftskiva...det vi kommer ta med oss av svensk kultur...fylleskräl, och fyllesjuk, men svenskt är det!
  • Wed 6 Nov 2019 20:41
    #15

    Om någon är intresserad av vad förslagen verkligen handlar om så finns det här: https://www.skolverket.se/om-oss/var-verksamhet/skolverkets-prioriterade-omraden/sa-arbetar-vi-med-att-revidera-kurs--och-amnesplanerna


    Det handlar alltså om kursplanerna inte kommer vara så detaljerade längre utan mer generellt formulerade.

  • Wed 6 Nov 2019 20:44
    #16
    Barbro45 skrev 2019-11-06 20:14:35 följande:

    Har någon av er läst förslaget? Inte bara Expressens rubrik.


    Uppenbarligen inte, alternativ läst men ej förstått.
  • Wed 6 Nov 2019 20:44
    #17

    För övrigt finns inget som antyder att målet skulle vara att minska svenskt kulturarv. Bakgrunden är att allt i historiaundervisningen inte får plats på antalet timmar. (Synd däremot om det skulle försvinna helt men det tvivlar jag på. Där ryms tider som påverkar både samhället och landskapet än idag).

  • Wed 6 Nov 2019 20:48
    #18
    Mrs Green skrev 2019-11-06 20:41:52 följande:

    Om någon är intresserad av vad förslagen verkligen handlar om så finns det här: www.skolverket.se/om-oss/var-verksamhet/skolverkets-prioriterade-omraden/sa-arbetar-vi-med-att-revidera-kurs--och-amnesplanerna

    Det handlar alltså om kursplanerna inte kommer vara så detaljerade längre utan mer generellt formulerade.


  • Wed 6 Nov 2019 20:48
    #19

    ,


    ivar37 skrev 2019-11-06 20:24:57 följande:

    Och helst då i sitt sammanhang. Du som vurmar så...


    Ja, auster! Du vill kanske berätta lite om tillblivelsen av Du gamla, du fria och det sammanhang varur melodin härstammar! Balladsångens europeiska historia tex. Utan internationella kulturella utbyten under medeltiden hade vi kanske inte haft vår Du gamla, du fria. Det hade ju varit trist.
  • Wed 6 Nov 2019 21:08
    #20

    Som vanligt inga konkreta svar från ?kultursverige-vännerna? när man frågar om vad dom egentligen menar.

    Så vi tar det ett varv till...inga skolavslutningar i skolan (som min helvita klass tyckte var det vedervärdigaste av hela sommaren), nationaldagen (har någon någonsin firat)...och vidare och vidare och vidare.

    Snälla, friska upp mig! Någon med kunskap öht?

Svar på tråden Ingen nationalsång i grundskolan längre