• Anonym (??????????)

    Varför frågar läkare vad man jobbar med?

    Var hos en ÖNH läkare som frågade var och vad jag jobbar med. Inte första gången jag får den frågan hos läkare. Varför undrar dom? Jag förstår om det ska sjukskrivas eller om någon mår psykiskt dåligt men jag har fått frågan hos Gyn, ÖNH och andra läkare när jag har sökt för saker som verkligen inte har med något jobb att göra. Undrar bara varför dom frågar?

  • Svar på tråden Varför frågar läkare vad man jobbar med?
  • Anonym (op)
    Anonym (LillaJag) skrev 2019-11-07 15:16:14 följande:

    Antagligen bara för att vara lite sociala och trevliga och ha nåt att prata om. Vad man jobbar med, väder och hur gamla barn man har är ju typ småprat mellan människor som inte känner varann.


    Det tror jag däremot inte, eftersom det journalförs.
  • FtS70

    Om jag frågar är det för att det kan ge relevant information om livssituationen patienten befinner sig i. Att någon av mina kollegor skulle fråga för att småprata/vara sociala låter inte så troligt, i vart fall inte de män jag jobbar med...

  • AnnaSthlm
    Kjell2 skrev 2019-11-07 15:39:08 följande:

    Jobbet kan påverka hälsan, mycket sittande, rörligt, damm, buller, tunga lyft, stress, skiftjobb, smitta


    Precis. Det intressanta är hur dina arbetsvillkor ser ut för att få fler ledtrådar till hur kroppen och sinnet har hamnat där de är idag. Stress, lyft, stillasittande etc
  • Anonym (muttan)
    Anonym (BC) skrev 2019-11-07 15:30:13 följande:

    Beroende på symptom man söker för så kan det vara av vikt för läkaren att förstå om det kan bero på något jobbrelaterat.


    ont i muttan och är ingenjör. 
  • Anonym (Dr Krall)

    Även för att veta hur dina möjligheter är att jobba. Ska du sjukskrivas helt, delvis eller inte alls.

  • Anonym (Mio)

    Det är definitivt för att få information om sådant som kan påverka symptomen eller sjukdomen man söker för och ha information om huruvida det behövs sjukskrivning.

    Det finns ju i princip alltid anledning att fråga vad patienten gör hela dagarna.

  • Anonym (Mio)

    Jag kan inte minnas att jag någonsin fått frågan hos gynekologen. De brukar ju däremot fråga om man har en partner, om man har sex, om man använder preventivmedel, om man har barn osv. Massa andra mycket mer personliga frågor.

  • Anonym (exempel)

    Här är ett konkret exempel från min man. 

    Han hade skadat axeln på en idrottsaktivitet på fritiden. Gick till läkaren som typ suckade och sa att det går nog över. 

    Då berättade min man att han arbetar inom försvaret. Och då blev det akutremiss till röntgen, fysioterapeut och allt möjligt.

    Jag tänker här att läkaren kom på att här är en som kanske behöver att axeln fungerar i jobbet - behöver med andra ord kollas ordentligt. Innan min man hade informerat om sitt arbete tänkte läkaren troligen att det är en kontorsnisse som klarar sig även om axeln inte är ok på ett halvår eller så.

    Rätt eller fel? Svårt att avgöra tycker jag.

  • Anonym (BC)
    Anonym (muttan) skrev 2019-11-07 17:21:25 följande:

    ont i muttan och är ingenjör. 


    Ja då drar läkaren nog slutsatsen att det knappast är jobbrelaterat annat än om du prasslat med en kollega.
Svar på tråden Varför frågar läkare vad man jobbar med?