• Anonym (Jobbi­gt)
    Fri 8 Nov 2019 11:09
    6349 visningar
    272 svar
    -4 +2
    272
    6349

    Mannen har sin bortgånga ex bilder uppe..

    Hej!

    Jag och min sambo har varit ett par i 3 år och har ett barn tillsammans. Han har ett barn sedan tidigare, mamman gick bort för 6 år sedan.

    Jag förstår att han vill bevara minnet för sitt barns skull, självklart. Hon har bilder i sitt rum på mamman, inget fel eller konstigt tycker jag. Men vi har även bild av henne i vardagsrummet och ett i köket, det i köket är på dottern och mamman och tycker det är okej men jag vet inte att ha enskilda foton på mamman upphängt?

    Hade ni tyckt detta var skumt..?

  • Svar på tråden Mannen har sin bortgånga ex bilder uppe..
  • Anonym (Gladi­ator)
    Fri 8 Nov 2019 11:54
    #21
    Långbenopluto skrev 2019-11-08 11:12:25 följande:

    Inte ett dugg skumt. Dotterns fördelar med detta går före dig.


    Exakt!! Och sluta upp med att vara så självupptagen och svartsjuk nu.
  • Ess
    Fri 8 Nov 2019 11:55
    #22
    +1
    Anonym (Jobbigt) skrev 2019-11-08 11:48:47 följande:

    Jag vet som sagt inte själv riktigt vad jag tycker? Jag ville höra med andra om vad ni hade tyckt. Jag kan ju inte hjälpa hur jag känner? Detta är inget jag har gjort till något problem eller ens pratat med om med min man. Jag ville bara reflektera med andra.

    Jag tror inte jag är svartsjuk, jag känner mig inte som det. Jag och dottern pratar mycket om hennes mamma och jag tycker det är fint. Så egentligen kanske inte det ska störa mig?


    Men varför tar du inte upp det med honom?
  • Anonym (uschh­h)
    Fri 8 Nov 2019 11:57
    #23
    Anonym (Jobbigt) skrev 2019-11-08 11:48:47 följande:

    Jag vet som sagt inte själv riktigt vad jag tycker? Jag ville höra med andra om vad ni hade tyckt. Jag kan ju inte hjälpa hur jag känner? Detta är inget jag har gjort till något problem eller ens pratat med om med min man. Jag ville bara reflektera med andra.

    Jag tror inte jag är svartsjuk, jag känner mig inte som det. Jag och dottern pratar mycket om hennes mamma och jag tycker det är fint. Så egentligen kanske inte det ska störa mig?


    Jag tror du vet exakt vad du känner, svartsjuka, en känsla av hot och tävling. Jag tror du förstår detta själv eftersom du själv inte logiskt kan rättfärdiga dina tankar kring detta. Dom är, som du själv beskriver, bara känslor och när du försöker förklara dom logisk går det inte eftersom svartsjuka inte handlar om logik. Du kan inte rå för vad du känner nej, men du kan rå för hur du hanterar hur du känner. 

    Svartsjukan handlar ju om mannen, inte dottern, så självklart bryr du dig inte om hennes relation till sin mamma och kan låta henne prata om det hur mycket hon vill. Så länge mamman bara går att se som en förlängning till dottern eller i förhållande till dottern, t.ex. när dottern har bilderna på sitt egna rum eller dottern finns med på bilden, är du okej med det.  
  • Ess
    Fri 8 Nov 2019 11:59
    #24
    -2
    Anonym (Nja...) skrev 2019-11-08 11:53:11 följande:

    Efter 3 år tillsammans och mamman har varit död i 6 år så tycker jag det räcker att barnet har foton på sin mamma i sitt rum. Som ESS skriver, hade de flyttat ihop så hade inte foton på döda exet kommit upp i kök och vardagsrum.

    Ibland är det dags att vända blad och börja på ett nytt kapitel. Bara för att hennes foton inte är upp i varje rum betyder ju inte att hon är för evigt bortglömd. 


    Ja precis.

    Antingen är man redo att gå vidare, eller så sitter man kvar iensam i sina minnen.
  • Anonym (Jobbi­gt) Trådstartaren
    Fri 8 Nov 2019 12:02
    #25
    Ess skrev 2019-11-08 11:55:04 följande:

    Men varför tar du inte upp det med honom?


    För att jag känner mig dum? Jag vet inte om jag tycker det är "rätt" eller "fel". Jag har tänkt att jag kanske ska prata med honom, inte på ett anklagande sätt eller så utan bara säga vad jag känner.
  • Anonym (Helen­e)
    Fri 8 Nov 2019 12:06
    #26
    +2

    Nej, hade inte tyckt att det vore konstigt. Två foton är väl inte så värst farligt heller? Det sitter väl bilder uppe på dig själv, pappan och barnen också?

    Hade väl varit en sak om de haft enorma oljemålningar i varje rum och ett altare tillägnat mamman, men två foton? Nja, det hade jag inte stört mig av.

  • Anonym (svårt­)
    Fri 8 Nov 2019 12:27
    #27

    Jag tror att det kan vara bland det svåraste man kan göra att bli tillsammans med någon vars f d gått bort. Någon som var älskad, är saknad och där det inte blir något ordentligt avslut, där man får leva med vetskapen att hade personen levt hade det kanske aldrig varit vi. Tror det är väldigt många som inte fixar just det.

    Jag tycker du hanterat det jättebra hittills. Förr eller senare kan jag tycka det är en relevant diskussion om foton på enbart exet (utan dottern) ska hänga framme i era gemensamma ytor och isf var. Att ta ner foton på någon kan kännas väldigt definitivt och är nog inte aktuellt än framförallt p g a dottern.

    Min svärmor har sedan hon blivit änka flyttat ihop med en man som också förlorat sin partner. De har från dag 1 valt att inte ha några bilder framme ö h t på deras f d. Jag kan nästan tycka det är lite läskigt också. Vi har fått fråga efter bilder på barnens farfar för att de ö h t ska få en bild av hur han såg ut. Alla andra släktingar finns på bilder på någon vägg men inte deras barns andra förälder. 

  • Anonym (J)
    Fri 8 Nov 2019 12:40
    #28

    Tycker det beror på. Om de var ett par när hon gick bort så är det helt naturligt att han har kvar lite bilder framme. Om de där emot gjort slut när hon dog så kanske det är lite märkligare. Skillnad att ha bilder på ett bortgånget ex framme jämfört med bilder på ens bortgångna fru/sambo/flickvän. Om mina barns pappa som jag varit separerad från i 6-7 år dött hade jag inte satt upp bilder på honom men låtit barnen ha i sitt rum. Om min man som jag nu är gift och lever med dött hade jag där emot kanske haft bilder kvar framme för min, vårt gemensamma och bonusbarnens skull. Även om jag så småningom kanske träffat en ny man.

    Jag hade nog dock låtit det vara oavsett om jag var du. Känns onödigt att riva upp något som kanske blir jobbigt för sambon och framför allt dottern. Om något kanske man isf kan fråga dottern om hon vill flytta bilden till sitt rum utan att göra en grej av det.

  • Anonym (uschh­h)
    Fri 8 Nov 2019 12:42
    #29
    +1

    Du kan ju också ta och fundera på hur din relation till styvdottern kan påverkas om du nu lyckas övertyga mannen om att ta ned bilden när hon får reda på att bilden på hennes döda mamma tagits bort pågrund av hennes styvmorsa. Hade jag varit ett barn med en styvmorsa som gjorde så hade det officiellt varit krig efter det. 

  • Fri 8 Nov 2019 12:53
    #30

    Jag förstår dina känslor, men jag tycker du ska låta saken bero. Det är ju bara en pappersbit med en bild på. Ingen stor grej. Om det kan få din dotter att känna något positivt så kan det väl vara värt det. Tänk att hon aldrig mer får träffa sin mamma, aldrig mer hålla om henne osv. Det är ett litet pris att betala för att hon ska få ha mamma "närvarande" på ett sätt.

    Men visst, jag förstår att det kan kännas konstigt. Men din närvaro är ju så mycket större och dominerande, eftersom du är den enda som lever här och nu. 

    Man blir tacksam för livet, när man tänker på det. En vacker dag är man bara en bild på en vägg, om ens det. 

Svar på tråden Mannen har sin bortgånga ex bilder uppe..