• Anonym (Jobbigt)

    Mannen har sin bortgånga ex bilder uppe..

    Hej!

    Jag och min sambo har varit ett par i 3 år och har ett barn tillsammans. Han har ett barn sedan tidigare, mamman gick bort för 6 år sedan.

    Jag förstår att han vill bevara minnet för sitt barns skull, självklart. Hon har bilder i sitt rum på mamman, inget fel eller konstigt tycker jag. Men vi har även bild av henne i vardagsrummet och ett i köket, det i köket är på dottern och mamman och tycker det är okej men jag vet inte att ha enskilda foton på mamman upphängt?

    Hade ni tyckt detta var skumt..?

  • Svar på tråden Mannen har sin bortgånga ex bilder uppe..
  • Anonym (änka)
    Anonym (Jobbigt) skrev 2019-11-08 14:54:22 följande:

    Jag har funderat efter att jag läst era svar. Många väldigt kloka. Jag tycker inte det är en så konstig sak att undra över..? Att det skulle vara ett äckligt beteende tycker jag är att ta i. Med av just respekt har jag inte tagit upp detta och gjort till ett problem.

    Jag tänker på henne som att hon är en familjemedlem, jag vet att hon betytt, betyder mycket. Det är lite konstigt och svårt att förklara att leva med någon vars föredetta gått bort. Jag tror att min man gått vidare, men hon alltid kommer finnas med och det stör mig inte så jag vet egentligen inte varför fotona gör det.

    Jag ska inte bry mig så mycket tänker jag.


    Det låter som att du har ett väldigt fint förhållningssätt till både dottern och mannen i den här frågan. Ibland stör man sig på saker för att det under ytan stör partnern lite. Det kan ju hända att din man inte riktigt vet hur han ska förhålla sig till minnet/foton/barnets behov och du därför känner en osäkerhet. Eftersom du redan har en fin dialog med dottern om hennes mamma är du en del av arbetet att stödja hennes förlust. Vilka bilder man har uppe och var är en del av det. Det är ju naturligt eftersom du har rollen av den levande mamman.

    För mig är det inte kanske du och mannen kan hjälpas åt att avgöra hur ni ska lägga upp det för flickan. Istället för att lägga förbud jobba med hur ni gemensamt vill göra.

    Jag vill inte ha stora bilder framme just för att ge mig själv känslan av att gå vidare, har reducerat till mindre och diskreta framförallt i barnens rum. Dock är det verkligen en individuell process. Barn och vuxna är olika. så prata förutsättningslöst och våga lyfta dina känslor till mannen. De är helt berättigade, det är inte enkel sits du har.
  • Ess
    Anonym (uschhh) skrev 2019-11-08 12:42:13 följande:

    Du kan ju också ta och fundera på hur din relation till styvdottern kan påverkas om du nu lyckas övertyga mannen om att ta ned bilden när hon får reda på att bilden på hennes döda mamma tagits bort pågrund av hennes styvmorsa. Hade jag varit ett barn med en styvmorsa som gjorde så hade det officiellt varit krig efter det. 


    Är man inte redo att gå vidare så ska man inte göra det, och är inte barnet redo så får föräldern vänta in barnet.

    Hade du ställt till ett krig för den saken så hade du fått förbereda dig på att förlora, för hon är vuxen och bestämmer i samråd med pappan i sitt hem. Du hade inte haft ett skit att säga i den frågan, OM det inte gällde bilder i ditt eget rum. Resten av huset sköts av de vuxna.
  • Ess
    Miss Skywalker skrev 2019-11-08 13:47:01 följande:

    Blev hon ett helgon när hon dog? I flickans rum är självklart men inbilla mig att någon här hade velat se mannens ex i det gemensamma vardagsrummet om hon fortfarande levde.. Flyttade du in till honom ts? Byt boende och bestäm du också vad som ska sitta på väggarna.


    Jag håller med. Att flytta är en bra ide, för då börjar man om på noll och båda har lika mycket inflytande på vad som ska sättas upp. 
    Jag hade reagerat när det var dags att flytta ihop om bilderna på exet fortfarande var uppe, då hade jag backat och undrat om han verkligen var redo att gå vidare.
  • Ess
    Anonym (Charlotte68) skrev 2019-11-08 14:24:33 följande:

    Jag ser det inte alls som att det har med svartsjuka att göra. Det ÄR ju en ny familj som lever tillsammans nu. Hur tragisk det än är att exet gick bort.

    Självklart kan barnet få tapetsera sitt rum med mamman, men på de mer »allmänna/sociala« ytorna funderar man väl rent generellt lite på vad man sätter upp? Det gör man ju rent allmänt tänker jag. Jag vill ha relevanta, helst lite lagom neutrala och ffa SNYGGA bilder/tavlor på de sociala ytorna.

    Och TS man borde verkligen också tänka till lite. Säger som någon annan; är det en vägg med många foton, inget konstigt. Är det inga andra bilder utan bara en bild på den avlidna kvinnan så känns det faktiskt lite märkligt vad det ger för signal till alla utanför familjen. Jag TROR faktiskt inte barnets bryr sig om VAR mammans bilder finns. Huvudsaken de finns i hennes närhet och att hon kan tala öppet om sin mamma både med pappan och TS. Och det verkar ju så.


    +1
  • Drottningen1970

    Väg ditt obehag av att bara låta det vara och det obehag, komplikationer, diskussioner och uppväckta känslor hos barnet, som ett bortplockande av bilden skulle innebära. Prioritera.

    Kvinnan är död.

    Att ens orka störa sig...

  • Anonym (.)

    Jadu, min äldre granne är hur gullig som helst med sin sambo men i deras bokhylla står bilder på hennes två bortgångna makar (den förste är medelålders sonens pappa) och hade hennes sambo anmärkt på det tror jag nästan att han hade blivit visad på dörren.
    Jag hade möjligen inte tyckt ensambilder på hustrun i vardagsrummet var helt självklara men satt mig över det för dotterns skull, är inte så viktigt att man behöver markera tycker jag. Om du inte är allergisk mot fotoramar kan du ju sätta upp fler (på dig, på er tillsammans, på anhöriga) så den avlidna hustrun blir en av flera bland familjefotona.

  • modsey

    Ja helt ok. Jag har kvar foton på mina barns döda pappa i huset trots att det gått över 20 år sen han dog. I ert fall är hans barn litet ännu och det är direkt osmakligt av dig att ta bort/ flytta dem.

  • Anonym (uschhh)
    Ess skrev 2019-11-08 16:30:11 följande:
    Är man inte redo att gå vidare så ska man inte göra det, och är inte barnet redo så får föräldern vänta in barnet.

    Hade du ställt till ett krig för den saken så hade du fått förbereda dig på att förlora, för hon är vuxen och bestämmer i samråd med pappan i sitt hem. Du hade inte haft ett skit att säga i den frågan, OM det inte gällde bilder i ditt eget rum. Resten av huset sköts av de vuxna.
    Ja vi vet alla redan hur du hatar (styv)barn och inte bryr dig om deras känslor, det behöver du inte gå runt och sprida i alla trådar. Och fyi, ingen vinner i ett krig inom familjer, där finns bara förlorare. Vilket är varför ts ej bör starta ett. 
  • Anonym (Anny)

    Var det så att hon dog ifrån honom? De hade inte separerat före dödsfallet? Då är hon ju inte ett ex utan hans bortgångna fru/sambo. 

  • Anonym (Dina)

    Vardagsrummet och köket kan inte blocka bort bilder.Vi lever i nuet.Finns säkert många fina minnen kvar i hjärtat.Behövs inga bilder i köket.

Svar på tråden Mannen har sin bortgånga ex bilder uppe..