• Anonym (TS)
    Fri 8 Nov 2019 14:35
    4249 visningar
    216 svar
    216
    4249

    Är du för eller emot aktiv dödshjälp?

    Dom diskuterar aktiv dödshjälp på TV. Är du för eller emot aktiv dödshjälp, varför/varför inte?

  • Svar på tråden Är du för eller emot aktiv dödshjälp?
  • Sat 9 Nov 2019 11:59
    #91
    +1
    uhsumkat skrev 2019-11-09 11:25:59 följande:

    Någonting du aldrig har sagt förstår jag?

    Jag inser att du inte vill ha en saklig diskussion utan bara tjafsa sönder den med att varva påståenden med förnekande.


    Du påstår att JAG gör mig till talesperson för hela världen när det i själva verket är du som förnekar att något som upplevs av tusentals människor varje dag ens existerar. Snacka om projicering..
  • Pentra
    Sat 9 Nov 2019 11:59
    #92
    -1
    Anonym (Linna) skrev 2019-11-08 22:35:41 följande:
    Ett sånt dravel.

    Tack för att du presenterar dig! Det är bara vissa människor av ett alldeles speciellt klientel som anser att man som människa kan härja fritt utan att bära ansvar för sina egna handlingar. Bara vissa människor tror, i sin enfald, att de kan hoppa av och skita i grundskolan, för att de anser att den är tråkig, och gå direkt in på högskolan; vilket naturligtvis är omöjligt. ... ALLA människor, och allt annat, existerar och faller inom lagen för orsak och verkan; ingen människa eller något annat är undantagen ifrån den. ... Med vänlig hälsning, Pentra
  • Sat 9 Nov 2019 12:04
    #93
    -2
    Anonym (Jag) skrev 2019-11-09 11:22:21 följande:
    Sövas ner?? Vad är det för om inte för anhörigas skull? Du tycker att det är ok att söva en person för att de har för ont för att leva drägligt, men inte ok att ge en dödlig dos av något, om patienten önskar detta?
    Lider den som är sövd?

    Inte mycket.

    Du rättfärdigar mord med omöjliga argument samtidigt som du förkastar de metoder som de facto tar bort lidandet.

  • Sat 9 Nov 2019 12:06
    #94
    -1
    Drottningen1970 skrev 2019-11-09 11:22:22 följande:
    Nu är det ju snarare du som vägrar acceptera att svåra smärttillstånd är en svår nöt för läkarvetenskapen att knäcka. Det är just sådan förnekelse som får mig att fundera på om aktiv dödshjälp kan vara ett rimligt alternativ.
    Det har jag inte förnekat.
    Du å andra sidan applicerar dina erfarenheter med en botbar sjukdom med livets slutskede och de behandlingar som finns tillgängliga då. Det skiljer nämligen sig rejält åt.
  • Sat 9 Nov 2019 12:08
    #95
    -2
    Drottningen1970 skrev 2019-11-09 11:59:30 följande:
    Du påstår att JAG gör mig till talesperson för hela världen när det i själva verket är du som förnekar att något som upplevs av tusentals människor varje dag ens existerar. Snacka om projicering..
    Ja, jag säger det eftersom det är precis vad du gör. Om du läser vad du själv skriver kanske du kan inse det du också.
  • GGN
    Sat 9 Nov 2019 12:11
    #96
    +2
    uhsumkat skrev 2019-11-09 09:09:22 följande:

    Om du läser tråden så kanske, kanske att du inser att det handlar om betydligt fler saker än "att få bestämma själv".

    Dessutom så får man knappast "bestämma själv" i allting i livet, snarare tvärtom. Staten bestämmer otroligt mycket, tex vad skatterna ska gå till.


    Så du tänker på pengar alltså? Så humant... Men i så fall är det väl bättre att låta folk som vill dö dö istället för att betala massa vård och mediciner åt dem?
  • Sat 9 Nov 2019 12:23
    #97
    uhsumkat skrev 2019-11-09 11:21:33 följande:

    Det här är en mycket romantiserad syn på det hela.

    Tittar man på de fåtaliga länder som tillåter assisterat självmord så tillåts inte det i hemmet. Risken är stor att kemikalierna hamnar i orätta händer som kan leda till mord. 

    Man kan göra som förlossningsavdelningar, försöka göra det hemtrevligt i viss mån, men sanningen är att miljön kommer att vara klinisk därför att "verksamheten" kräver det.

    Men det allvarliga i det här är att när man väl börjat döda sina medmänniskor suddas de etiska gränserna ut. Från början är alla länders regelverk riktigt strikt men gränserna har i samtliga fall suddats ut. Barn har beviljats, människor med full behandlingsbar psykisk ohälsa har beviljats. 

    Kontentan är, precis som nazisternas Aktion T4, att man börjar sortera människor i "närande" och "tärande" och de "tärande" blir man gärna av med.

    Så istället för att diskutera dödshjälp borde man diskutera vården. 

    Debatten om dödshjälp är föga förvånande något som SD driver hårt. De som är välkända för att sortera människor i kategorierna "närande" och "tärande". Ytterligare något de har gemensamt med deras hårt kritiserade bakgrund.


    Du drar det till sin spets. Det finns inget som säger att ett ja till aktiv dödshjälp per se måste innebära att oskyldiga människor dödas för att dom är till last för samhället.

    Det finns en annan sida av myntet också. Är det etiskt rätt att till varje pris hålla en människa vid liv med mediciner och teknisk utrustning bara för att man kan? Vem gagnar det ens?

    Det finns sjukdomar i dag som vi inte kan bota, där en diagnos innebär att du kommer att dö. Din bild som du målar upp där den döende är smärtlindrande och sederad och somnar in lugnt och fridfullt är många gånger så långt i från sanningen man kan komma. Möjligen är det så om man är 100 år redo att dö. Men det finns också många som trots att dom får ta del av den ?fina? vården i Sverige dör långsamt och smärtsamt och i stor ångest. Om man i det stadiet får lite extrahjälp är kanske mer etiskt rätt än tvinga någon kvar i livet så länge som möjligt.
  • Anonym (Migrä­n)
    Sat 9 Nov 2019 12:30
    #98
    Anonym (Ö) skrev 2019-11-08 20:42:08 följande:

    Ibland räcker inte alla smärtstillande i världen.


    Nej precis.. Har inte ens hittat medicin som fungerar mot min helvetesmigrän, och det är ju ändå en ganska liten sak mot vad många andra får stå ut med dygnet runt, kanske i flera år...
  • Sat 9 Nov 2019 12:31
    #99
    uhsumkat skrev 2019-11-09 12:06:31 följande:

    Det har jag inte förnekat.

    Du å andra sidan applicerar dina erfarenheter med en botbar sjukdom med livets slutskede och de behandlingar som finns tillgängliga då. Det skiljer nämligen sig rejält åt.


    Då har du ju nåt allvarligt problem med läsförståelsen då det var just den skillnaden jag belyste.
  • Anonym (Knet)
    Sat 9 Nov 2019 12:39

    Helt klart för. Om det är så att jag börja lida för mycket som gammal, antingen i kropp eller skalle kommer jag antagligen försöka avsluta livet innan det går för långt. Tyvärr får man ju då göra det själv, vilket antagligen är både svårare och mera smärtsamt, men vad ska man göra när lagarna gör att man inte får välja själv?

    Största rädslan är att jag ska bli för sjuk och därför inte ha möjlighet att avsluta det själv, att jag ska förtsätta leva länge under lidande bara för att. För mig är det inget självändamål att bli så gammal som möjligt, jag vill bara leva sålänge det känns värt det.

Svar på tråden Är du för eller emot aktiv dödshjälp?