Inlägg från: Anonym (Fd lärare) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Fd lärare)

    Bör Sverige ha tre terminer istället för nuvarande tvåterminssystem, i grundskolorna?

    En av få fördelar med att vara lärare är det långa sommarlovet. Sportlov, påsklov, höstlöv jobbade i alla fall jag minst hälften av dagarna.

    Vad krävs för att få de bästa att bli lärare? För mig är det bra arbetsvillkor som gäller. Tid för planering, efterarbete mm. Långt sommarlov är en sådan sak som ger bonus till yrket.

    Varför jag slutade? Ökning av undervisning med nästan 40% sedan jag fick mitt första lärarjobb. Mer möten, mer dokumentation, mer av allt. Inte ens det långa sommarlovet räckte för att återhämta sig. Bytte till jobb med mycket större frihet och där man faktiskt hinner göra arbetsuppgifterna bra inom sin arbetstid. Löneväxlade så jag har sämre lön nu, men 40 dagar semester. Möjlighet till komp så jag kan jobba in ytterligare dagar.

    Så ta inte bort sommarlovet, låt lärarna ha någonting bra kvar.

  • Anonym (Fd lärare)
    Anonym (Oj så skevt!) skrev 2019-11-09 14:48:12 följande:

    Du tänker väldigt skevt. Tur att du slutade som lärare, med den inställningen till skolan och eleverna.

    Sätt barnen i främsta rummet - tänk sedan om.

    Vad får du för svar då?


    Skevt? Hur ska jag kunna sätta barnen/ungdomarna i främsta rummet när det inte finns tid för att göra ett bra jobb? Jag ska undervisa 40% mer och dokumentera enormt mycket mer på samma tid som tidigare. Tror du att jag då orkar?

    Enkel lösning: anställ fler lärare. Låt oss undervisa mindre så att vi kan göra ett bra jobb. Låt oss ha sommarlovet kvar så vi kan vila upp oss. Jag lovar dig att lönen inte behöver vara hög då. Flexibilitet, förtroende och bra arbetsvillkor är mycket viktigare än hög lön. Så istället för x% högre lön, anställ x% fler lärare.

    Rimligt vore nog en ökad lärartäthet med minst 20%. Då finns även utrymme för att lägga 4-5 timmar i veckan som en vikarietid för alla lärare. Det är alltså tid du får vara beredd att undervisa om det behövs en vikarie. På så sätt behöver vi inte hyra in vikarier från dyra vikariepooler och barnen får en lärare de känner igen, åtminstone från rasterna. Och i normalfallet behöver vi inte vikariera utan kan använda tiden till planering och efterarbete. Troligtvis skulle det även spara pengar i slutändan trots att lönekostnaden initialt blir mycket högre.
Svar på tråden Bör Sverige ha tre terminer istället för nuvarande tvåterminssystem, i grundskolorna?