• Anonym (Kaffedraken)

    Kräva att bonusen/dottern jobbar heltid?

    Jag undrar om man kan kräva att sitt bonusbarn arbetar heltid. Sålänge hon bor hemma gäller våra regler känner jag. Vi har mindre barn i familjen att försörja och jag är föräldraledig för tillfället men kommer sedan vara hemmafru. Bonus är 20 år och håller på att leta bostad, men ännu inte fått någon. När jag pressar pappan till att bonusen ska gå upp i arbetstid blir det kalla kriget här hemma. Hon har i dagsläget en 75% tjänst. Problemet är att om hon jobbar endast 75 % räcker inte pengarna till både halva ?hyran? (vi bor i hus), mar och hennes övriga kostnader. Så idag betalar hon bara 25 procent av sin lön till hemmet för att ha råd med sina andra kostnader. Det stör mig att hon bor så billigt och kan lägga mycket pengar på nöjen. Men som sagt, kan en förälder tvinga sitt barn att arbeta heltid?

  • Svar på tråden Kräva att bonusen/dottern jobbar heltid?
  • Anonym (Kaffedraken)

    Rimligast är väl isf att dottern betalar (max) 1/3 av hyran. Äger ni boender gäller att dottern bör betala max 1/3 av räntekostnaderna (efter ränteavdragen). Annars amorterar hon ju av på era bostadslän vilket nog inte är helt rimligt.... Känns snarare som att bonusen behandlas lite orätrvist i dagsläget om hon betalar 50%. Dessutom är hon ny på arbetsmarknaden och har förmodligen en ganska låg lön relativt sin pappa och ts.

  • Anonym (Kaffedraken)
    Anonym (Wonder) skrev 2019-11-08 16:05:23 följande:

    Det många ungdomar idag inte tänker på, är att om man inte arbetar heltid får man knappt någon vettig SGI, A-kassa, pension och Föräldraledighet. Detta tänker inte många unga på att det baseras på inkomst och att man dessutom får endast runt 80%. Så den dagen något händer henne, kommer det bli riktigt knapert.


    Svårt att tänka på något man inte vet om. Det är inte alls något man går igenom i skolan kan jag meddela. Jag inte ungdom längre och inte ens jag känner direkt till såna saker. 
  • Anonym (Kaffedraken)
    Anonym (Wonder) skrev 2019-11-08 16:30:35 följande:

    Jag ska inte vara hemmafru för alltid. Bara ett par år tills yngsta börjar förskolan och jag har en buffert på över en halv miljon.


    Det är ju jättebra. Varför då kräva att bonusdottern betalar mer än sin del när du inte absolut går under om hon inte gör det? 
  • Anonym (Kaffedraken)

    Detta är enkelt.

    Du

    Din partner

    Era 2 barn

    Hand dotter

    = 5 personer.

    Då delas allt i 5 och hon betalar 1 femtedel och ni 4 femtedelar eftersom ni ska betala för er själv + era minderåriga barn. Är hyran 12000 kr ska hon med andra ord inte betala mer än 12000/5 = 2400 kr. Samma sak gäller allt annat. Hon ska till exempel definitivt inte betala hälften av matkostnaden eftersom hon orimligtvis själv äter lika mycket som du+din man+era gemensamma barn gör tillsammans.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Kolla konsumentverkets råd angående vad ett vuxet barn bör betala hemma. Det är en bra riktlinje. Vad hon tjänar spelar inte så stor roll. Låt henne betala efter riktlinjerna.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Följande är en rättvis uppdelning:

    Dela hushållskostnaderna på 4 och låt henne betala 1/4.

    Småsyskonen räknas tillsammans som en person och nu vuxna som en person var.

    Räkna in mat och förbrukningsvaror och kostnader för huset ränta och underhåll

  • Anonym (Kaffedraken)

    Tycker att om hon ska betala halva hyran så ska hon ha rätt att nyttja halva bostaden precis som hon vill.

    Så har ni tex 6 rum och kök så är 3 rum hennes samt halva köket och om hon då vill hyra ut ett rum och göra ett till garderob så är det helt i sin ordning.

    Tycker 3000 låter lagom just nu, eventuellt högre om ni skulle välja att bo i en billigare bostad men ej kan det pga att hon fortfarande bor hemma.

    Om ni även efter det att hon flyttat hemifrån bor kvar där ni bor så är 3000:- helt rimligt

Svar på tråden Kräva att bonusen/dottern jobbar heltid?