• Äldre 31 Aug 17:46
    42470 visningar
    86 svar
    86
    42470

    Hörnan om klumpfot!

    Det här är nu den officiella hörnan för oss med barn med klumpfot! =)

    Skriv, risa, rosa, gnäll, klaga och jubla!!

  • Svar på tråden Hörnan om klumpfot!
  • Äldre 20 Oct 14:43
    #0

    Jaaaaa!! ÄNTLIGEN har vi fått ett datum, ett absolut definitivt datum för Liljas hälsenekapning!!
    Anledningen till att det har dröjt är för att hennes "dumma" fot, den högra, aldrig ger med sej, men i teorin ska ALLA fötter gå att redressera, men nu har de kommet fram till att vi kommer ingen vart längre om vi inte opererar...
    Nån gång v, 45 blir det troligtvis.

    *LÄTTNAD* - Nu händer det äntligen något! =)

  • Äldre 28 Oct 20:01
    #0

    Nu så.....har jag fått klarhet i mitt problem......och vi väntar på besök hos Lennart Sandberg !! :) Efter remiss från ortopeden på AL........för HAN tyckte minsann att Julias fötter är så mjuka o fina o kommer INTE göras nåt åt..........hmmmm..........................

  • ElleBe­ll
    Äldre 3 Nov 09:37
    #0

    Jag måste bara få fråga...är det något av era barn som har eller ska använda DB -skorna?? Det känns som att vi är dom enda...alla andra har skenorna och klagar på DB-skorna?

  • Fru Larzzo­n
    Äldre 3 Nov 15:21
    #0

    Idag var vi hos vår ordinarie ortoped.
    Vi har inte träffat henne på 4 månader. Jag var helt beredd på att få börja slåss om skenorna..har ju grubblat på det där sen i augusti..man vill ju det bästa för sitt barn.
    Så idag träffade vi C som tittade på Davids fötter och sa att hon hört att det inte funkat med DB-skenan. Hon hade läst att han tog sig ur dem hela tiden. (Kan man minst säga) I Umeå pratade de om att försöka igen med DB..*ryys*
    När hon tittar på hans fötter säger hon att hans hälar inte ?kommit ner? som de ska (dvs att skulle han stå, skulle han stå på tå, eftersom hälarna är för högt uppe)
    Så säger hon att operationen som gjordes i Juli i Umeå för att förlänga hans hälsenor för att få ner hälen inte är riktigt lyckad. Hon tyckte inte att det var konstigt att han inte kunde ha DB-skenan...när foten ?står på tå? eller ?står i spets? som hon kallar det så är det lätt för D att dra sig ur skon..
    Så jag frågade om det då var så att vi aldrig hade kunnat lyckats med det som är meningen med DB-skor, att få ner hälen..
    Nej sa hon..inte när hälsenorna fortfarande är för korta!
    Utan att vi behövde be om det så sa hon att vi skulle få skenor som inte sitter fast i varandra Precis de som vi velat ha!!!
    Skenor som gör att han kan båda vifta på fötter och ben!Dessa skenor ska han ha tills han är ca 9 månader därefter ortopediska skor och skenor nattetid. *Lycklig*
    Hälseneoperationen måste dock göras om. Men det är ett litet ingrepp och eftersom han nu blivit över 3 månader behöver vi inte åka till Umeå igen, utan vi blir inlagda i Sunderbyn över natten. Egentligen behöver man ju inte stanna över natten, men eftersom han blir sövd får man stanna kvar ifall något skulle hända sen.
    Förra gången han sövdes gick det ju bara fint, så jag är inte så orolig. Än.. :-P
    En sten har lossnat från mina axlar..som vi oroat oss..varit rädda att vi ska bli tvingade att ha DB-skorna eftersom de skulle ge så bra resultat..Ja eller hur..
    Åt helvete med DB!!
    Så här ser läget alltså ut nu:
    17 november-
    Operation av hälsenor
    Därefter en vecka med gips för läkning av såren
    Efter läkningen blir det gipsavgjutning till skenor och därefter gips till skenorna är klara. Sen skenor dygnet runt(med en stunds paus varje dygn)tills 9 månader.
    Från ca 9 månader blir det enbart skenor på natten och ortopediska skor på dagen.
    Den behandlingen fortlöper till han är minst 4-5 år.
    Men jag är så glad!Allt kommer ordna sig till slut.

  • Monie
    Äldre 3 Nov 17:21
    #0

    ElleBelle: DB-skorna har enligt mina läkare gett mycket fina resultat och jättefina fötter, det är därför de helst vill ha dem.
    Skillnaden mellan skenorna och skorna är att vaderna blir fortare starkare i skorna än med skenor.
    När de har skenor kan de ju inte träna upp vadmusklerna som de kan i skorna och det är ju lite negativt för skenorna.
    Detta jämnar dock ut sig när man börjar ta ut de små liven ur skenorna men man får tänka på att köra lite extra med vadmuskelträning.
    Db-skorna är 1:a hands alternativet för läkarna här hos mig oxå, men om det inte funkar så är det ju bra att det finns skenor att tillgå.

    Var glad att det funkar med skorna!!!
    Jag skulle oxå valt skorna om det hade funkat hos oss. Vi gjorde ärliga försök men Kevin kunde inte sova, äta eller nånting, bara grät och jag grät. Fick även inte ned fötterna mer än halvvägs i skorna hur man än slet och drog i fossingarna.
    Kram Monica

  • ElleBe­ll
    Äldre 3 Nov 22:43
    #0

    JAg är självklart superglad att det har funkat såå himla bra för oss med DB-skorna men ville bara höra om det inte var någon annan som använde dom mer än vi!!
    Men jag vill säga TACK Monie för du skriver alltid så bra svar!! Jag menar det!!

    Fru Larzzon: Härligt att någon äntligen lyssnar på er..så skönt...!!
    Nu har ni haft nog tjafs tycker jag...så nu håller jag tummarna på att allt går bra för er!!!

  • Äldre 4 Nov 14:18
    #0

    *kopierat från min dagbok*

    Vi kom till ortopeden vid 15-tiden och där fick Lilja bli av med gipsen.
    Klanten till sjuksköterska lyckades såga henne i benet, så lilla sötnosan blev ju såklart jätteledsen, det blidde ett sår på ca 4 cm.... Inte djupt, men lite blod... =(

    Sedan bar det av till Barnavdelningen, där sköterskan som hade ansvar för Lilja sist vi var där (två veckor för att Lilja skulle lära sej äta) tog hand om oss, trevligt att ses igen, känns som att jag är tjenis med alla på det där sjukhuset. =)

    Där skulle vi bo över natten och vi fick då veta att Robert inte skulle få bo över... Det hade man ju kunnat räkna ut med lilltån, men det tänkte inte vi på... =(
    Vi stod där i vårt ensamma dubbelrum med fyra sängar och sade bara "Jaha..." när sköterskan sade att det får inte plats att pappan oxå ligger över....
    Nähä....

    Så Robert fick åka hem. Han var startklar med jackan på och allt, precis när de kom in med provtagningsvagnen.
    Huvva, bara massa nålar, rör och plåster....
    Så Robert fick stanna medans de fixade det, och jag satt i en fåtölj bredvid och försökte koncentrera mej på en tidning... =(

    Så fick hon en kanyl satt, som hon genast ryckte i slangen så att slangen fylldes med blod och de var tvungna att fixa o trixa.
    Eftersom Lilja snuttar på handen så var det väldrigt lätt för hennes små klåfingrar att rycka tag i kanylen... så de slog in hennes hand med massa massa gasbinda så det såg ut som att hon hade en boxningshandske på sej....
    Men det var effektivt iallafall, för det blev inga mer blodfyllda slangar....

    Den kvällen gosade jag och Lilja, och jag kunde knappt se mej mätt på hennes knubbiga små ben, som var alldeles gipslösa...!!
    Tänk att ett par nakna barnben kan göra en så fascinerad...

    Nästa morgon kom Robert och sedan bar det av till operation...
    Eftersom den läkaren som skulle utföra operationen, är den enligt oss, inkompetenta, som vi har slutat gå till, så var jag så osäker...
    Tänkte be honom att SNÄLLA, lägg gipset hårt, så att hon inte tar sej ur det, men jag tänkte att "Hon är ju för sjutton sövd, då ska han väl lyckas!" och lät bli att säga nåt....

    Jag och Robert gick till avdelningen igen för att få i oss lite frukost.
    Precis när vi var klara pep sökaren vi hade fått med oss och talade om att vi kunde komma o träffa Lilja.
    Vi gick dit och förväntade oss att få sitta och "vaka" medan Lilja sakta vaknade upp från narkosen, men när vi klev innanför dörrarna hörde vi en ursinnig och vrålhungrig Lilja föra oväsen, så det blev brått att få fram tutten och utfordra vår lilla mistlur. =)
    Vi fick stanna kvar på uppvaket ett tag och roade oss med att läsa Kalle-tidningar o spela Othello, när Lilja hade somnat...

    Vår vana trogen kollade vi hur gipsen satt, så vi kunde kika lite då och då, om foten hade åkt eller så...

    Vi fick komma tillbaka till vårt rum där Lilja fick äta igen.
    Tårna hade åkt in en bit i gipset... =/
    Vi fortsatte hålla koll...

    Efter ett tag muttrade jag lite om att idiotläkaren hade satt gipset för långt ner... Robert lutade sej fram och kände på tårna - sedan reste han sej och tryckte på "larmknappen" man har i alla sjukhussalar.
    Han såg upprörd ut och då kände jag oxå efter hur långt in tårna var.
    Jag kände dem inte! Foten hade åkt in så långt i gipset att man kunde inte ens känna den!

    Då kände kände jag bara "Näee... Näe, nu orkar jag inte mer...!"
    Snacka om hopplöshet...
    Här låter vi en läkare vi inte litar på, operera vår dotter - och så visar han ÄNNU en gång att han är värdelös!!
    Jag ville bara gråta...

    Visste ju, att nu var vi tvungna att återigen gå till ortopedmottagningen, återigen ge Lilja lugnande, återigen utsätta henne för gipsning.... =(

    Fy... Det var inget kul... =(

    Men hon överlevde såklart det med (och vi oxå - utan att ge läkaren varsin rak höger...) och jag tror att vår lilla guldklimp kommer att bli en stark tjej! Så mycket som hon har, och kommar att gå igenom...!

    Ögonläkaren kom och pratade med oss, han hade färdigställt sin undersökning medan Lilja var sövd och han talade om att det var ungefär som han hade sagt innan - översynt, och även ett litet brytningsfel.
    Han jämförde det med att vissa barn kan, när de är små, ha en viss översynthet som växer bort, och då ligger de på 2-3 på en skala de har. Lilja ligger på 8....
    Så snart har hon glasisar... Läkaren skulle skicka remiss till ögoncentralen...

    Det var vår sjukhusvistelse, det... Nu ska jag gå o byta blöja på fröken Bajsmonster som är vaken och sprudlande glad! =)

  • ElleBe­ll
    Äldre 6 Nov 16:50
    #0

    När jag läste det du skrivit så kände jag igen mig helt och fullt till en början...med operationen. Gasbindan på handen, knappt hann äta frukost föränn dom hämtade oss, och inget vak här inte...nä nä precis som för er. Lilleman var vaken och jättearg å hungrig!!

    Men efter det så kände jag inte igen mig!
    Jag tycker sååå synd om er..vad är det för en jädra läkare...
    Man tror ju verkligen att dom ska vara bra på det dom gör...annars borde dom ju faktiskt inte få jobba!!

    Men det verkar som att ni är en stark familj...det är bra!
    Lycka till nu med allt!!
    Kram // Anna

  • Monie
    Äldre 6 Nov 17:49
    #0

    Sisu:
    Vad skönt att det är över nu!!! Som ni har väntat på denna dagen.
    Mycket strul det är ju jättetråkigt och jobbigt men som sagt Lilja och ni båda verkar vara otrooooligt starka!!
    När jag tänker tillbaka på Kevins operation så ville de sätta en kanyl på honom på barnmottagningen men icke sa nicke, det gick jag inte med på!
    Pratade med narkosläkaren och sa att jag ville att Kevin skulle sövas på mask och skulle de sätta någon nål så fick de göra det när han var sövd.
    Självklart tyckte hon! Tackar den där uppe för det!!

    Hur länge skulle Lilja vara utan mat innan operationen??

    Kevin fick äta klockan 05.00 och vi skulle vara på operation 08.00.
    Det jag aldrig kommer att glömma är när Kevin kom till uppvaket.
    Ja vi såg redan när de kom körandes med honom i korridoren och han skrek helt hjärtskärande. Han som aldrig gråter annars förutom när han har haft ont när de gipsat honom.
    Narkos läkaren sa lite klämkäckt att här kommer jag med en jättearg liten gosse. Arg??? Han hade ju ont!!!
    Träffade som tur var en annan narkosläkare på uppvaket som tog upp Kevin i famnen och så sa han: Han har nog ont!!
    Kom direkt med en spruta med morfin och Kevin somnade gott efter en stund. När han vaknade var han helt ok.

    Haha! Log lite för mig själv när du skrev att du hoppades att läkaren skulle sätta gipset hårt.
    Jag sa till Kevins läkare innan operationen att sätt inte gipsen för hårt eller ställa fötterna för långt ut, lova det!!
    Kevins gipsar fungerade u.a i 3 veckor!

    Ha en riktigt trevlig helg!
    Kram på er alla klumpismammor o pappor med bebisar!!
    monica

  • Monie
    Äldre 6 Nov 17:52
    #0

    ElleBelle:
    Tack själv!!

Svar på tråden Hörnan om klumpfot!