Folkhögskola startar Youtube-kurs
Forum Sång/Lek/Boktips - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Någon som kan leken Halihallå?

  Tor 25 maj 2006 18:56 Läst 3861 gånger Totalt 7 svar
  Mamma till 1
  Visa endast
  Tor 25 maj 2006 18:56

  Jag håller på att lära min 6 åring lekar som jag lekte som barn och nu har jag kommit till leken Halihallå men jag har glömt bort en del regler. Är det någon som kan reglerna så är jag tacksam för hjälp med dom.

  1 person har en fotboll i händerna och säger ramsan "Halihallå, högt högt bland stjärnorna i det blå tills klockan slagit två" . När man säger ordet två så kastar man bollen bakåt över sitt eget huvud. En kompis ställer sig där man började att kasta bollen och man går själv dit bort där där bollen hamnade. Man ska sen ta sig fram till start, där kompisen väntar, på olika sätt som att gå 3 st långa steg, spotta så långt man kan och gå dit spottet hamnade och på andra sätt som jag glömt. När man har slla moment för att komma närmare sin kompis så ska man föröka att pricka bollen genom kompisens armar som med en basketboll ( kompisen gör en ring med hjälp av armarna).

  Finns det ngn mer som lekt den här leken...mina vänner här i Norrland har aldrig hört talas om den så de kan inte hjälpa mig med reglera om vad man ska göra för att komma närmare kompisen(jag kommer från Stockholm).

 • piixel­slyna
  Visa endast
  Tor 25 maj 2006 18:58 #1

  Åh. Jag har ingen aning. Men det lät kul ! JAg puffar lite !

 • Tor 25 maj 2006 19:02 #2

  Ska man inte kasta en pinne mellan benen också? Alltså man står med ryggen mot kompisen och böjer sig ner och kastar mellan sina ben.
  Har för mig att vi gjorde så.
  Fast vi sa: Hallihallå låt bollen gå, högt upp i det blå, bland stjärnorna de små

 • Tant Green
  Visa endast
  Tor 25 maj 2006 19:46 #3

  "Hallihallå låt bollen gå högt upp i det blå, innan klockan slagit två i Umeå och Luleå" hette det hos oss Så det är ju jättekonstigt att de inte känner till den i Norrland Men jag minns tyvärr inte hur man gjorde....

  Fast när jag googlade på "halli hallå" fick jag rätt mycket träffar (som jag inte har orkat läsa ännu), så kolla där.

 • Tor 25 maj 2006 22:06 #4

  Det var inte igår det här kom på tal. Halihallå låt bollen gå högt upp i det blå mellan ett och två tror jag det hette när vi lekte den här leken men jag kommer inte alls ihåg spelreglerna. Skulle vara kul att bli påmind.

 • Tor 25 maj 2006 22:08 #5

  Jag är från Norrland och jag har lekt den...

 • Tor 25 maj 2006 22:13 #6
  Hittade detta på nätet och ungefär så gjorde vi när vi var små:

  Ritar en ring med sockerbit eller krita (vi ritade med pinne i sanden) , cirka 1 meter i diameter. Den som frågar står i mitten och de andra runt ikring. Frågaren hittar på en fråga, till exempel en färg på G eller en frukt på B. Sedan kastar han en studsboll eller tennisboll till var och en av de andra och den som får bollen svarar på frågan. Man går runt i tur och ordning. När någon svarat rätt, skriker frågaren: Halli, hallå, låt bollen gå, högt upp i det blå! Därpå studsar han bollen i marken rejält och springer iväg.

  Den som svarat rätt jagar bollen och när han fångat den säger han stopp. Då stannar frågaren. Svararen får ta tre stora hopp mot frågaren, lägga en pinne eller sten på foten, kicka iväg och gå dit den hamnat, spotta så lång han kan, gå dit. Frågaren håller armarna framför sig som en ring där svararen ska träffa med bollen. Om denne träffar får han fråga nästa gång.

  Här verkade det finnas andra lekar: http://www.errarp.skola.engelholm.se/spec_ped/veckans_lek.htm#Halli
  * * * * * Amatea med Felicia-04 och Leah-05 * * * * *
 • Tor 25 maj 2006 22:13 #7

  det här hittade jag när jag googlade

  Halli - Hallå

  Deltagarna står på rad. Någon utses att börja fråga och ställer sig mitt emot den som står föst i ledet. Frågaren tänker t ex på staden Helsingborg och säger: ? Vilken stad på H tänker jag på?? Samtidigt kastar frågaren en boll till den som står längst till vänster i raden. Den tillfrågade gissar på en stad. Är gissningen fel fortsätter frågaren att kasta till den andra i raden. Om alla i raden gissar på fel stad. Säger frågaren vid nästa omgång: ?Vilken stad på He? tänker jag på??

  När någon tillfrågad gissar rätt kastar frågaren bollen högt upp i luften och skriker: ?Halli-Hallå? och springer sin väg bort från den som gissat rätt. Nu gäller det för denne, att snabbt fånga bollen och ropa ?STOPP?. Denne ska sedan ta fem jättekliv i riktning mot frågaren. Frågaren håller ut armarna och bildar en cirkel framför sig. Gissaren försöker nu kasta bollen in i cirkeln. Misslyckas han ställer hans sig sist i raden, och frågaren börjar om från början. Lyckas han får han bli den nye frågaren.

  Till denna lek behöver du en boll!

  www.errarp.skola.engelholm.se/spec_ped/veckans_lek.htm

Svara i tråden: Någon som kan leken Halihallå?
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Förälder
Svara i tråden...

Innehåll