• Äldre 9 Nov 11:24
    154892 visningar
    223 svar
    223
    154892

    Vi som gör egen barnmat - recept

    Här skriver vi in alla våra RECEPT.

    Denna tråd är ENDAST till för recept.
    Frågor och diskusioner om recept, ålder mm lägger man i den andra tråden.
    Detta för att det skall vara så enketl som möjligt att kunna hitta recepten.

    Diskusionstråden: www.familjeliv.se/Forum-3-39/m26730097.html

    Gamla recepttråden: www.familjeliv.se/Forum-3-39/m23905626.html


    *Leonardo 070220*
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-12-29 18:22:35:
    Skriv helst från vilken ålder man kan ge maten då det är många som undrar.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-01-29 13:42
    Den andra länken fungera ju inte så jag hoppas denna fungerar nu då. www.familjeliv.se/Forum-3-39/m26730444.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-01-29 13:45
    nehej tidigare länk vart helt fel, gör ett nytt försök.
    www.familjeliv.se/Forum-11-236/m26730097.html
  • Svar på tråden Vi som gör egen barnmat - recept
  • Äldre 10 Jun 23:11

    Favoritar!

  • Äldre 17 Jun 00:41

    Från 6 mån Rotfrukt&fruktmos 3-4 normalstora morötter 1 stor palsternacka 1/2 äpple 1/2 päron 1 påse fryst majs Koka upp vatten och häll över majsen, låt stå. Skiva morötter och palsternacka i ungefär lika stora bitar, äpple och päron i lite större. Koka först morötterna (morötter är hårdare än palsternackor) på medelvärme i ca 10 min, därefter i med palsternackan i ca 10 min, därefter frukten och koka tills allt är ungefär lika mjukt, sila vattnet och mosa. Sila vattnet från majsen och kör med stavmixer eller matberedaren, pressa genom potatispress eller finmaskig sil som slät konsistens, blanda med rotfrukt och fruktmoset. Portionera upp och frys in i små plastlådor eller dubbla bull/muffinsformar Jag har personligen provat alla dessa frukt/grönsaker var för sig i slät, puréad form innan jag blandat dom, samt att dom mottagits i lite grövre form först efter ca 6 mån. Jag använder alltid ekologiska varor till min dotter, och rekommenderar ICAs I❤eco eller Coop's Änglamark om man vill hitta fryst (osaltad), ekologisk majs och ärtor. Smaklig spis!

  • Äldre 27 Jun 19:49
    snuzen skrev 2007-11-09 13:32:55 följande:

    Lax m senapssås, 7 månader

    Laxfilé
    Matlagningsgrädde
    Senap
    Svartpeppar
    (lite salt om man vill)
    Potatis, kokt

    Lägg laxfilén i en smord ugnssäker form.
    Ringla senap över laxen o krydda.
    Häll grädden runtom i baka i ugn, 200-225 grader i ca 30-40 min.

    Sen kokade jag potatis o mixade samman allt, mumma =)


    Vad är det för laxfile du har?
  • Äldre 27 Jun 19:59

    Sorry om jag har missat om någon redan tipsat om detta, men lapskojs är vad jag brukar ge mina nyfödda och de brukar äta det utan problem. Bebisar brukar tycka om rödbetor till det.

    Dillkött med potatis går ner väldigt bra det med om man kokar köttet tillräckligt länge och delar upp det noga innan servering. När det är helg får även bebis äta äggröra tillsammans med oss övriga i familjen och ibland ärtsoppa och pannkaka på torsdagar.

  • Äldre 27 Jun 23:50
    Rival skrev 2014-06-27 19:59:36 följande:

    Sorry om jag har missat om någon redan tipsat om detta, men lapskojs är vad jag brukar ge mina nyfödda och de brukar äta det utan problem. Bebisar brukar tycka om rödbetor till det.

    Dillkött med potatis går ner väldigt bra det med om man kokar köttet tillräckligt länge och delar upp det noga innan servering. När det är helg får även bebis äta äggröra tillsammans med oss övriga i familjen och ibland ärtsoppa och pannkaka på torsdagar.


    Har du nåt bra recept på lapskojs och dillkött så dela gärna med dig ;)
  • Äldre 28 Jun 00:23
    Cupcake01 skrev 2014-06-27 23:50:35 följande:
    Har du nåt bra recept på lapskojs och dillkött så dela gärna med dig ;)
    Självklart!

    Dillkött:
    Häll upp en gryta med vatten och tillsätt
    - en näve pepparkorn
    - salt
    - Alt (morötter el svamp)
    Och låt högrev/lamm-köttet koka 3 timmar.

    Dilllsås:
    - häll upp en liter mjölk i en kastrull + dilll
    - ca 3 msk mjöl till varje liter mjölk i såsen
    - tillsätt lite vitpeppar
    - låt det skuda upp på låg värme innan köttet hälls i grytan
    - häll i sockerblandningen, utspätt med ätticka ( jag brukar utgå ifrån 50% socker & 50% ätticka), resten smakar jag mig till beroende på hur stor grytan blir.
    - låt köttet koka in på lägsta värme ytterligare en timme

    Servera sedan med färsk potatis och inlagd gurka...

    Lapskojs:
    - Häll i grytbitar i en kastrull och salta väl innan locket läggs på för kokning!
    - Låt koka i 3 timmar
    - mosa sedan köttet med hjälp av en slev el dylikt

    Potatismoset:
    - Koka upp potatis av mjölig sort i ca 40 minuter
    - mosa potatisen i en bunke
    - tillsätt salt, lite peppar och smör
    - blanda ut moset, med uppvärmd mjölk och och lite sirap, tills konsistensen blir rätt
    - tillsätt därefter köttet och blanda ihop


  • Äldre 28 Jun 12:16
    Rival skrev 2014-06-28 00:23:14 följande:
    Självklart!

    Dillkött:
    Häll upp en gryta med vatten och tillsätt
    - en näve pepparkorn
    - salt
    - Alt (morötter el svamp)
    Och låt högrev/lamm-köttet koka 3 timmar.

    Dilllsås:
    - häll upp en liter mjölk i en kastrull + dilll
    - ca 3 msk mjöl till varje liter mjölk i såsen
    - tillsätt lite vitpeppar
    - låt det skuda upp på låg värme innan köttet hälls i grytan
    - häll i sockerblandningen, utspätt med ätticka ( jag brukar utgå ifrån 50% socker & 50% ätticka), resten smakar jag mig till beroende på hur stor grytan blir.
    - låt köttet koka in på lägsta värme ytterligare en timme

    Servera sedan med färsk potatis och inlagd gurka...

    Lapskojs:
    - Häll i grytbitar i en kastrull och salta väl innan locket läggs på för kokning!
    - Låt koka i 3 timmar
    - mosa sedan köttet med hjälp av en slev el dylikt

    Potatismoset:
    - Koka upp potatis av mjölig sort i ca 40 minuter
    - mosa potatisen i en bunke
    - tillsätt salt, lite peppar och smör
    - blanda ut moset, med uppvärmd mjölk och och lite sirap, tills konsistensen blir rätt
    - tillsätt därefter köttet och blanda ihop


    Tack :D
  • Äldre 28 Jun 12:35

    Favoritar...

  • Äldre 29 Jun 19:31

    ..fast bebisar ska ju ha saltfattig kost?

    Går det tillaga utan salt?


    Rival skrev 2014-06-28 00:23:14 följande:
    Självklart!

    Dillkött:

    Häll upp en gryta med vatten och tillsätt

    - en näve pepparkorn

    - salt

    - Alt (morötter el svamp)

    Och låt högrev/lamm-köttet koka 3 timmar.

    Dilllsås:

    - häll upp en liter mjölk i en kastrull + dilll

    - ca 3 msk mjöl till varje liter mjölk i såsen

    - tillsätt lite vitpeppar

    - låt det skuda upp på låg värme innan köttet hälls i grytan

    - häll i sockerblandningen, utspätt med ätticka ( jag brukar utgå ifrån 50% socker & 50% ätticka), resten smakar jag mig till beroende på hur stor grytan blir.

    - låt köttet koka in på lägsta värme ytterligare en timme

    Servera sedan med färsk potatis och inlagd gurka...

    Lapskojs:

    - Häll i grytbitar i en kastrull och salta väl innan locket läggs på för kokning!

    - Låt koka i 3 timmar

    - mosa sedan köttet med hjälp av en slev el dylikt

    Potatismoset:

    - Koka upp potatis av mjölig sort i ca 40 minuter

    - mosa potatisen i en bunke

    - tillsätt salt, lite peppar och smör

    - blanda ut moset, med uppvärmd mjölk och och lite sirap, tills konsistensen blir rätt

    - tillsätt därefter köttet och blanda ihop

    Therearetwopartsofmybrain.Theleftbrainandtherightbrain.Inmyleftbrain,thereisnothingright.Inmyrightbrainthereisnothingleft
  • Äldre 24 Jul 22:18
    MissKaos skrev 2014-06-29 19:31:25 följande:

    ..fast bebisar ska ju ha saltfattig kost?

    Går det tillaga utan salt?


    Ta bara bort saltet...
  • Äldre 25 Jul 09:24

    Favoritar :)

  • Äldre 5 Aug 13:11

    Min 7månaders åt och skrek efter mer!

    Tog bort till henne och la i fisksås. Anv saltfritt jordnötssmör för att hålla nera saltmängden.


    Antilopen skrev 2012-08-26 22:32:58 följande:

    Här kommer recept på min 11-månaders favoriträtt, kyckling i jordnötssås med ris I en kastrull, blanda 1 burk kokosmjölk, en stor klick osötat slätt jordnötssmör, lite röd currypasta, en sked tomatpure, lite riven ingefära och pressad vitlök. Värm under omrörning så att jordnötssmöret löser sig. Lägg i ett par kycklingben och lite grönsaker, t.ex. fryst ärtor-majs-paprika-blandning. Låt koka under lock tills jordnötssåsen blivit tjock och den röda oljan lagt sig på ytan (man kan hälla av det mesta av oljan om man vill). Ta upp kycklingbenen, plocka köttet och lägg ned det i såsen igen. Servera med kokt basmatiris. Det här blir otroligt gott, hela familjen äter det minst en gång i veckan! massor med smak och otroligt mört kött. Går jättebra att frysa!


    Therearetwopartsofmybrain.Theleftbrainandtherightbrain.Inmyleftbrain,thereisnothingright.Inmyrightbrainthereisnothingleft
  • Äldre 22 Sep 20:56

    Favoritar som inspiration då det är dags för min lilla att börja äta snart

  • Äldre 14 Jan 15:49

    Hej! Min lilla dotter (barn nr 2) är nu 4,5 månader och jag har precis börjat laga smaksensationer åt henne. Åt första barnet lagade jag precis all mat och tänkte så även gör denna vända. Jag har en blogg där jag emellanåt skriver om just barnmat för den som är intresserad. Både att läsa och få recept och idéer, men också för att diskutera. Senast idag la jag upp en "Grundkurs 1" i barnmatsberedning och jag kommer framöver publicera en rad inlägg i samma anda fram tills dess att min lilla tös fyller 1år och därmed går över till vår mat. Hoppas det kan vara till någons glädje! // Jackie!

    ingenrastingenro.blogg.se

Svar på tråden Vi som gör egen barnmat - recept