Snabbt och lättbakat utan ägg
Vad sitter ni på för recept på snabbt och lättbakat utan ägg? Gärna lite juliga saker
Vad sitter ni på för recept på snabbt och lättbakat utan ägg? Gärna lite juliga saker
Chokladkaka utan ägg
16 Bitar
3 dl Vetemjöl
2 dl Socker
3/4 dl Kakaopulver
2 tsk Bakpulver
1 1/4 dl Mjölk ; standard
2 msk Smör ; smält (eller olja)
Blanda ihop vetemjölet, sockret, kakaopulvret samt bakpulvret, i en bunke.
Rör samman de torra ingredienserna med mjölken (eller tunn grädde) och det smälta smöret (eller oljan).
Häll smeten i en smord, och mjölad 1 1/2 liters form. Grädda i 200° varm ugn i 30 minuter.
Ät den som den är, eller gör som Viran Johansson, Göteborg; Dela den avsvalnande kakan och lägg 1 1/2 dl aprikos- eller plommonmos mellan bottnarna. Samt smält 100 gram blockshoklad tillsamans med 1 msk smör och bred detta som glasyr över kakan.
Många tycker att vispad grädde smakar gott till.
Kakor Grundeg ca 40-50 kakor
5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g mjölk- och sojafritt margarin
Lägg mjöl och socker i en skål, skiva ner margarinet och arbeta snabbt i hop till en deg. Låt degen ligga kallt i ca 1 timme.
Chokladpinnar: Blanda i 2 msk kakao i degen och kavla ut den till två längder och lägg dem på smord plåt. Strö på pärlsocker i mitten på varje längd och tryck till lite. Grädda i 175 grader i ca 10-12 minuter.
Sockerringar: Kavla ut degen till en halvtjock platta och tryck ut runda kakor med en form eller glas, gör ett hål i mitten och strö pärlsocker på. Grädda som ovan.
Hjärtkakor: Blanda i några droppar röd karamellfärg, kavla ut till en tunn deg och tryck ut hjärtan med hjälp av pepparkaksformar. Strö på pärlsocker och grädda som ovan.
Syltgömmor: Forma degen till ca 40 kulor och lägg dem på en smord plåt, gör en fördjupning i mitten och klicka i sylt. Grädda som ovan.
Kanelkakor: Gör små bollar och platta ut dem på plåten och strö sedan en blandning med lika delar socker och kanel.
Kolakakor
150 g mjölk- och sojafritt margarin
½ dl socker
1½ msk vaniljsocker
1½ msk sirap
4 dl vetemjöl / (eller glutenfri blandning)
1½ tsk bakpulver
Blanda margarinet med socker och vaniljsocker med elvisp tills det har blivit vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och häll i blandningen i margarinet, häll i sirap och arbeta ihop till en deg. Rulla ut degen till längder (som plattas till) på bakpappersklädd plåt. Grädda i 12-15 min. Låt kakorna svalna lite innan de skärs i sneda bitar.
Rulltårta
2¾ dl vetemjöl
1½ dl potatismjöl
3 tsk. bakpulver
3 tsk. vaniljsocker
2½ dl socker
2¼ dl vatten
4 msk flytande margarin (ex. Milda Culinesse eller smält mjölk- och sojafritt margarin)
ca 2 dl god sylt
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda alla torra ingredienser, blanda i vatten i det smälta/ flytande margarinet häll över de torra ingredienserna och rör om. Häll smeten på en bakpappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i ca 5 min. (tänk på att denna rulltårta inte får lika mycket färg som en "äggrulltårta" - vänta inte för länge) Häll upp den på bakpapper med socker på och dra av pappret den gräddats på. Bred god sylt eller mos på och rulla ihop.
Sockerkaka
6 dl vetemjöl
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1½ dl flytande mjölk- och sojafritt margarin
5 dl Vatten
Kokos eller ströbröd ex. änglamarks (mjölk- och äggfri)att strö formen med.
Smaksättning: Som variation kan man tillsätta 1 msk Kakao som blandas med hälften av smeten.
Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Blanda vattnet och margarinet och häll sedan ner i mjölblandningen och vispa kraftigt tills alla ingredienser har blandat sig. Smörj och bröa en form och häll i smeten. Grädda i nedersta delen av ugnen i 200 grader, 45 min.
KANELKAKA
3 dl vetemjöl, 1 dl strösocker, ½ tsk bakpulver
125 gr smör, 2 dl Vispgrädde, 1½-2 tsk kanel
Gör så här: 1. Värm ugnen till 200 gr
2. Blanda mjöl, socker o bakpulver
3. Smält smöret och tillsätt det. Rör till smulor.
4. Häll smulorna i en form m löstagbar kant. Tryck ut och forma en låg kant.
5. Häll grädde i formen. Strö över kanelen.
6. Grädda på första falsen 200 gr 15 min, sänk till 150 gr
och grädda ytterligare 15 min. Grädden ska ha bubblat upp ordentligt.
MJUK KAKA, utan ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl socker
2 tsk stött kardemumma
125 g margarin eller smör
2 dl mjölk
2 msk pärlsocker
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Finfördela matfettet med fingrarna ned i bunken, häll på mjölken och blanda väl. Bred ut smeten i en bröad form(1½ liter), strö på pärlsocker och grädda i 175 grader ca 45 min på nedersta falsen.
CHOKLADFORMAR utan ägg
2 dl havregryn
2 dl kokosflingor
1,5 msk kakao1 tsk vaniljsocker
1 dl socker
125 g margarin el smör
Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt havregryn, kokosflingor, kakao, vaniljsocker och socker. Blanda väl. Fyll små pappersformar med den gryniga smeten.
Sätt dem på en plåt och grädda i 200 grader ca 10 min.
VIT KAKA (av Kladdkaketyp), utan ägg
100 g vitchoklad
100 g smör el margarin
2 dl socker
150g lättkesella
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
saft och skal av en halv citron
Instruktioner:
Smält chokladen i vattenbad. Smält smöret
Rör socker och kesella ca 5 min.
Blanda i choklad och smör i kesella blandningen, rör om. Häll i citronsaft och skal, blanda. Blanda de torra ingredienserna, häll i lite i taget i smeten.
Smöra en form med löstagbar kant och ströa den.
Grädda i 200 grader ca 25 min
Mjukpepparkaka utan ägg och mjölk
1 dl socker
1½ dl sirap
1 msk skorpsmulor
2 tsk kanel
3 msk lingonsylt eller äppelmos
4½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
3 dl vatten
Blanda socker, sirap, skorpsmulor och kanel i en bunke. Blanda i en annan bunke vetemjöl, bikarbonat och vatten. Rör ner lingonsylten eller äppelmoset. Rör sedan ner det i den andra blandningen. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda i ca 175 grader ca 15-20 min. Kakan är mycket saftig och hållbar.
Pepparkakor
125 g smör eller margarin
0,5 dl sirap
1 dl socker
1/2 msk kanel
1/4 tsk nejlika
1 tsk ingefära
1/2 tub kardemumma
3/4 tsk matsoda + 1 msk vatten
drygt 4 dl vetemjöl
Smält smöret och tillägg socker, sirap och kryddorna. Låt svalna och tillägg matsoda blandat i vatten. Tillägg mjölet och blanda degen till en klumpfri massa. Låt degen stå i kylskåpet över natten.
När du kavlar en del av degen kan du låta resten stå i kylskåpet. Du kan göra pepparkakorna med färdiga former eller skapa helt nya figurer med hjälp av pappersformer. Det är lätt att t.o.m. bygga ett pepparkakshus med hjälp pappersformer!
Grädda pepperkakorna i 200 grader i 5 minuter.
Lättgjord kokoskaka, utan ägg och mjölk!
3 dl socker
1 1/2 dl kokos
4 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gr margarin
2 dl vatten
Blanda alla torra ingredienser. Smält margarin, ha i vatten. Blanda allt till en smet. Häll i smord, bröad form, grädda längst ner i ugnen 50 min 175 gr.
Devils float
2 dl vetemjöl
1/4 tsk salt
1 ½ dl socker
2 tsk bakpulver
30 gr smält blockchoklad eller 2 msk kakao
1 1/4 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
2 msk smält margarin
1 dl hackade nötter
Blanda allt och häll i en smord form. Inte bröad.
Blanda :
1 dl socker
1 dl brun farin
2 msk cacao
Strö detta över smeten.
Häll på 2 dl kokande vatten.
Grädda i 45 minuter i 175 grader.
Serveras varm med vispgrädde.
Oj, vad många smarriga recept! Tack tack!
jag är alergisk mot ägg och gluten så dina resept går åxo bra att ha gluten fritt mjöl