• FruSto­lpe
    Äldre 24 Sep 15:52
    5483 visningar
    9 svar
    9
    5483

    Hur göra det lättare för sonen att lära sig bokstäverna... Läsa och skriva!

    Sonen går nu på 1a klass och har lite svårt för dethär med bokstäver. Nån som har ett bra tips hur man kan hjälpa honom, hur ni lärde era barn att läsa och skriva?

    Bl.a har han svårt att skilja på lilla a och lilla e, de blir lätta båda a för honom, och samma med M och N, som båda blir N.

    Hans lärare sa att det ännu inte är nån katastrof, men jag vill gärna "reda upp det" så fort som möjligt så han inte blir efter, för det blir ju inte lättare.

    Jätte tacksam för bra tips och goda råd.

  • Svar på tråden Hur göra det lättare för sonen att lära sig bokstäverna... Läsa och skriva!
  • FruSto­lpe
    Äldre 25 Sep 07:29
    #1

    puffar

  • MIC
    Äldre 25 Sep 07:37
    #2

    Från en "lågstadiefröken".....

    Ett tips är att när sonen skrivit fel (vänt bokstav eller använt a istället för e tex) så kan man själv skriva ordet bredvid och fråga vilket som sonen tycker ser rätt ut. Oftast så ser barnen själva vad som är rätt och fel om de har två alternativ...Eller att man läser högt vad som står, barnet tycker ofta att det är lite lustigt och så kan man indirekt rätta tillsammans så att det låter rätt i barnets öron. Det finns barn som kommer i ettan och inte kan en enda bokstav eller kunna läsa någonting. Det brukar ordna sig. Läser barnet inte till sportlovet och med stöd av speciallärare så brukar man titta lite närmare på varför.

    Att läsa och skriva måste också bli meningsfullt för barnen - då lär de sig snabbare. Man kan tex skriva små lappar med meddelande till barnet - saker barnet ska göra eller få. Läsa tillsammans på mjölkpaketet eller var som helst som det finns text. Låta barnet skriva en inköpslista och sen använda den tillsammans när man handlar.

  • FruSto­lpe
    Äldre 25 Sep 12:09
    #3
    Minisork skrev 2008-09-25 07:37:32 följande:
    Från en "lågstadiefröken".....Ett tips är att när sonen skrivit fel (vänt bokstav eller använt a istället för e tex) så kan man själv skriva ordet bredvid och fråga vilket som sonen tycker ser rätt ut. Oftast så ser barnen själva vad som är rätt och fel om de har två alternativ...Eller att man läser högt vad som står, barnet tycker ofta att det är lite lustigt och så kan man indirekt rätta tillsammans så att det låter rätt i barnets öron. Det finns barn som kommer i ettan och inte kan en enda bokstav eller kunna läsa någonting. Det brukar ordna sig. Läser barnet inte till sportlovet och med stöd av speciallärare så brukar man titta lite närmare på varför.Att läsa och skriva måste också bli meningsfullt för barnen - då lär de sig snabbare. Man kan tex skriva små lappar med meddelande till barnet - saker barnet ska göra eller få. Läsa tillsammans på mjölkpaketet eller var som helst som det finns text. Låta barnet skriva en inköpslista och sen använda den tillsammans när man handlar.
    Tusen tack för ditt svar!
    Ficka många bra tips som kommer att användas flitigt nu..
  • Äldre 26 Sep 14:50
    #4

    Mitt tips är att köpa eller låna "fem myror är fler än fyra elefanter" Mina barn har lärt sig jättemycket av de programmen, och roligt är det också!

  • mommys minute
    Äldre 30 Sep 10:21
    #5

    köp play doh och gör bokstäver av det. Måla bokstäver. leta bokstäver i tidningar, på skyltar etc.

  • Äldre 3 Oct 13:56
    #6

    Man kan göra små ordkort med tillhörande bilder eller föremål. Barnen lär sig ofta ordbilder innan de läser så det kan vara en god hjälp. Ett annat knep är att hjälpa honom ljuda genom att uttala bokstäverna så som de låter och inte så som de heter. Alltså te x ett S låter bara ssss...inte Ess .

  • queenp­epsi
    Äldre 3 Oct 14:32
    #7

    Vår son är drygt två och väldigt intresserad av bokstäver och siffror. Han är ju så liten att han inte kan skriva för hand än, men han gillar att skriva (han kan bokstäverna, men förstås inte skriva några ord än) i Word på datorn. Vi brukar växla mellan att ha caps lock på och av, så lär han sej både stora och små bokstäver. Han lär sej ju inte att skriva för hand på det sättet, men att känna igen bokstäverna i alla fall.
    Vet inte hur det är för större barn, men kanske din son skulle gilla att träna vid datorn? Kanske det finns några roliga program/spel för barn som är i den åldern att de lär sej läsa/skriva? Hoppas allt går bra!

  • Paradi­se
    Äldre 14 Oct 09:53
    #8

    FisherPrise har en lite dator, laptop i åldern 3-7 år. Där får man leka med bokstäver och är ett jättebra sätt att lära sig på. Min dotter är snart 2 år och kan alla bokstäverna redan! Hon älskar sin dator Hon kan givetvis inte skriva dem men känner igen mdem och kan säga hur de låter. Kanske ett kul sätt att lära sig på?

  • Paradi­se
    Äldre 14 Oct 09:54
    #9

    Det är både stora och små bokstäver...

Svar på tråden Hur göra det lättare för sonen att lära sig bokstäverna... Läsa och skriva!