• ACK
    Äldre 16 Apr 20:19
    79806 visningar
    16 svar
    16
    79806

    Någon som prövat Mossa GTI?

    Funkar det så bra mot mossbekämpning som det sägs i reklamen?

    I fjol testade vi en annan produkt som skulle vara helt outstanding sa de. Mossan skulle försvina på nolltid. Det verkade dock som det var mossgödning i stället för vi har aldrig har så mkt grön och kraftig mossa i gräsmattan......

  • Svar på tråden Någon som prövat Mossa GTI?
  • Äldre 17 Apr 19:00
    #1

    Min granne säger att det är jätte bra, ska själv testa nu i helgen

  • och
    Äldre 17 Apr 22:07
    #2

    Annars kan man köpa järnsulfat och blanda med vatten. En stor säck räcker i en evighet och kostar nog inte mer än en omgång mossmedel. Det säljs tex på Granngården, FerroGent heter det. Glöm inte att gödsla gräsmattan efteråt.

  • Fie
    Äldre 18 Apr 19:03
    #3

    Min sambo sprutade vår gräsmatta med det medlet för ett par timmar sen, mossan börjar redan bli svart!!!

  • Danne7­4
    Äldre 18 Apr 19:08
    #4

    Järnsulfat ifrån Lantmännen (numera Granngården) fungerar suveränt.

    Det är för övrigt detta som finns även hos Mossa GTI.

    Skillnaden med FerroGent är att det är skatteklassat som fodertillskott för svin och är därför betydligt billigare (183 kr/15 kg, räcker för 3000 kvm).

    När järnsulfaten är klassad som bekämpningsmedel klass 3 så är den högskattad och motsvarigheten (alltså i pulverform) heter "Grönare Gräs" men kostar 159 kr/5 kg, räcker 1000 kvm.

    Järnsulfat trollar dock inte bort mossan, den svartnar bara och släpper ifrån jorden så att den betydligt enklare kan räfsas upp eller tas bort med mossrivare och då på ett skonsammare sätt så att inte gräsmattan blir skadad eller sliten.

  • mona81
    Äldre 18 Apr 19:49
    #5

    Min sambo använde det medlet i torsdags och som en annan skrev så märktes det efter bara några timmar. Vi ska kratta bort allt imorgon och hoppas att det kommer att hjälpa.

  • Miola
    Äldre 20 Apr 14:42
    #6

    Jag använde det i somras. 2 flaskor på ca 1000 kvm gräsmatta. Skulle nog använt fler för det blev inte så mycket resultat, blev svart på vissa ställen, men inte så många. Jag kommer inte använda det igen. Har blivit tipsad om hönsgödsel i stället. Nackdelen med det är att man måste klippa gräset flera gånger i veckan...

  • Danne7­4
    Äldre 20 Apr 16:41
    #7

    Att tillföra näring (gödsla) innan mossan är borta är ingen god idé eftersom mossan har lättare att absorbera näringen än vad gräset har.

    Risken är alltså stor att man gödslar mossan istället för gräset.

    Man måste ha en övervägande majoritet av gräs och inte mossa om det ska gå att gödsla bort mossan, men det är en tidskrävande och dyr process.

    Problemet med Mossa GTI och övriga preparat (Stroller Mossa F, Weibulls Mossa etc) är att de bara innehåller 12-20 viktprocent med järnsulfat.

    Man måste alltså dosera på rätt häftigt för att det ska hjälpa, själv ser jag bara dessa som underhållsprodukter snarare än probemlösare för en tidigare inte behandlad yta.

    Kör FerroMel/FerroGent istället, det är 100 %.

    Hönsgödsel fungerar annars bra men är dyrt, ett vanligt vallgödsel (NPK 21-3-10) fungerar lika bra och kostar i dagsläget 279 kr för 25 kg som räcker ca 1000 kvm.

  • essy81
    Äldre 22 Apr 20:08
    #8

    kanon!!! jag har krattat mossa i 2dagar, då vår gräsmatta bestod av 80% mossa...
    Nu är det bara att så gräs..

  • essy81
    Äldre 22 Apr 20:11
    #9

    kasta på blåkorn sen när värmen kommer och vattna mycket, då dör mossan och gräset får en riktig rivstart

  • Äldre 22 Apr 20:15
    #10

    Vi har ganska mycket mossa i våran "gräs"mattaoch jag tycker inte alls att det gör något, det är ju grönt, mjukt att gå på och så har jag hört att fästingar inte tycker om det-och jag har fobi mott de äckliga krypen, nåja min man vill ha gräs i gräsmattan och har nu köpt gödsel och efter att läst detta inlägg misstänker jag att det inte kommer gå som min man vill iaf..


    Danne74 skrev 2009-04-20 16:41:00 följande:
    Att tillföra näring (gödsla) innan mossan är borta är ingen god idé eftersom mossan har lättare att absorbera näringen än vad gräset har. Risken är alltså stor att man gödslar mossan istället för gräset. Man måste ha en övervägande majoritet av gräs och inte mossa om det ska gå att gödsla bort mossan, men det är en tidskrävande och dyr process. Problemet med Mossa GTI och övriga preparat (Stroller Mossa F, Weibulls Mossa etc) är att de bara innehåller 12-20 viktprocent med järnsulfat. Man måste alltså dosera på rätt häftigt för att det ska hjälpa, själv ser jag bara dessa som underhållsprodukter snarare än probemlösare för en tidigare inte behandlad yta. Kör FerroMel/FerroGent istället, det är 100 %. Hönsgödsel fungerar annars bra men är dyrt, ett vanligt vallgödsel (NPK 21-3-10) fungerar lika bra och kostar i dagsläget 279 kr för 25 kg som räcker ca 1000 kvm.
  • Danne7­4
    Äldre 22 Apr 20:53
    #11

    Blå Korn innehåller för lite kväve (12 %), kör minst 20 % kväve på gräs.

  • Äldre 18 Apr 10:27
    #12

    Hur bra växer gräset efter en järnsulfatbehandling? Här i trädgården finns en enormt kraftigväxande gräsmatta utan mossa så jag välkomnar en rejäl mossmatta med huvudandel mossa och inget gräs för den delen av trädgården behöver inte klippas. Nu är ju mossan inte bara dålig i sig, som toapappersersättning eller extra sug i barnblöjor är den suverän. Viss sorts grå moss-lav arter som växer på träd är utmärkta öronproppar och vitmossa blir bra inlägg i stövlarna för långa skogspromenader om mossan får torka. Gräsklippandet har blivit en träningsform för mig.

  • Äldre 19 Apr 02:36
    #13

    Japp.. Blev inte direkt bättre, körde med vertikalskärare oxå , men så har jag en riktigt jobbig gräsmatta.

  • orpon
    Äldre 23 Apr 11:29
    #14

    Använde Mossa GTI tre ggr förra säsongen, men jag vet inte jag... Tyckte den kunde varit effektivare... Nu i år är planen att riva ordentligt med stålkrattan, sen behandla med Mossa GTI och sedan sprida ut mycket gräsfrö....

  • Looloo­97
    Äldre 23 Apr 16:11
    #15

    Vi har fått mer och mer mossa de senaste två somrarna men det beror nog mer på att det varit milda vintrar och regniga blöta somrar...Förhoppningsvis har skiten inte mått lika bra i vinter när det varit kallt {#emotions_dlg.djavulsk}
    Jag tänker kratta som en galning nu och riva bort så mycket jag kan, köra ner en grep så det blir lufthål och gödsla, gödsla gödsla med vanlig NPK från granngården ofta!
    Sedan blir det klippa, klippa, klippa och fortsätta så tills gräset tagit över igen, sedan hoppas jag på en normal sommar!
    Gillar inte dom där mosspreparaten för det blir så fult när allt blir svart, dessutom har vi alldeles för stor gräsmatta så jag skulle få köra iväg släpkärror med svart död mossa och kan lika gärna så ny gräsmatta i så fall....

  • mx5
    Äldre 6 May 21:53
    #16

    Ofta får man mossa för att marken är sur så glöm inte att kalka, 25 kg till 100 kvm är lagom på de flesta jordar. Alla produkter som ni nämner utan blå korn och hönsgödsel innehåller järnsulfat så vist kan det vara lönt att köpa rent men på de säckarna står inget om dosering och personalen i butiken kan inte rekommendera något heller eftersom det är som Danne säger ett grisfoder i klassningen. 15 kg kostar i alla fall 199kr på Granngården. Jag har använt deras egna Gräsmattegödsel mot mossa 429 kr till 450 kvm tror jag och det funkade bra, sedan har vi en robotklippare och det hjälper med!

Svar på tråden Någon som prövat Mossa GTI?