• Äldre 31 May 20:41
    93793 visningar
    37 svar
    37
    93793

    käken knakar - varför?

    Hej, för en vecka sen ungefär började käken "knaka" när jag gapar eller tuggar över något större. MYCKET irriterande, och har aldrig haft det så innan. Gör lite ont också så undrar helt enkelt - har du haft samma problem och kan någon förklara vad det är - jag vet ju inte ens vart vända mig för hjälp med detta, tandläkare, vårdcentral ellel vad?

  • Svar på tråden käken knakar - varför?
  • Äldre 2 Jun 09:02
    #11

    Om man är stressad så kan man få det här syndromet. Men oftast så kommer det bara av sig självt
    Missy M skrev 2009-06-02 08:46:36 följande:


    Trodde jag var ensam med det här problemet:P Jag var till nån käkdoktor och fick veta att de berodde på psyket, haha de är nått jag inte tror på men efter att jag sagt emot så länge så gav jag med mej och spelade med på hennes historia.. Men min käke låser sig ibland både i öppet och stängt läge men mitt kommer och går och störs inte direkt av det längre...
  • Äldre 2 Jun 09:07
    #12

    Hej, vad kul se så många svar.
    MissyM och Nomina - psykiskt problem, njaee det tror jag inte så mycket på
    Igår försökte jag ringa och boka tid hos tandläkare men det är ju kört, är så långa telefonköer att jag gav upp på tredje försöket. Ringde sjukvårdsupplysningen istället och sköterskan jag pratade med hade också haft detta problem. Hon tipsade om denna sida med lite gympa för käken:
    www.lj.se/index.jsf&nodeId=26152&childId=1730

    Står så här där innan de beskriver gympan:
    ....................................................................................
    Patientinformation om käkleds-knäppning

    Den typ av käkledsknäppning som du har, orsakas av att den broskskiva som ligger mellan käkleden och skallen har hamnat i ett litet felaktigt läge. Orsaken till detta är oftast någon form av överbelastning av käkleden.

    Detta kan vara en följd av att du pressar eller gnisslar tänder, ovanor som man ofta inte är medveten om eller ägnar sig åt när man sover. Det kan också vara orsakat av att du har fått ett slag mot käken eller bitit ihop snett. Den här typen av knäppningar är mycket vanliga och nästan alltid helt ofarliga, även om de kan vara mycket irriterande. Ibland försvinner de helt av sig själva men ofta måste man sätta in en behandling för att få bort eller minska knäppningen.
    ...............................

    Det jag inte fattar är hur jag kan ha överbelastat käken. Jag gnisslar inte tänder (sambon har inte hört nåt iaf), fattar inget och är sååå rädd för att behöva ha det så är för evigt. Gör ju ONT och knakar så fort jag ska äta nåt eller gäspar. Sköterskan kunde t.o.m höra det över telefonen igår....gaaaah

    Ni som har det - går det inte att få BORT. har ju aldrig haft det innan hur kan det plötsligt bara uppkomma plötsligt så där...

  • Äldre 2 Jun 09:12
    #13

    Kämpar på med käkledsgympan så länge, testa ni med så ser vi om det funkar

  • Äldre 2 Jun 14:32
    #14

    Rockelina - Nej jag tror heller inte på att det är psykiskt möjligen stress så att man spänner sig i kroppen. Som sagt så kommer och går mitt de kan hålla i sig i några dagar för att sen vara bort väldigt långa perioder. Jag tror gympan nog kan vara bra för att få musklerna starkare i käken.

  • Äldre 2 Jun 16:31
    #15

    Mitt ex hade extremt käk-knak och knäppande, och ibland gick käken helt i "baklås" så att han inte kunde röra den. Visade sig vara en liten benbit som lossnat och "skramlade omkring" därinne. När de opererat bort biten funkade käken som vanligt igen.

  • grisek­no
    Äldre 2 Jun 16:37
    #16

    Kanske inte ska skriva här, eftersom jag inte blivit av med mitt käkknäpp...trots att jag haft det i ca 15 år...
    Blev bättre när jag började med bettskena, jag har inte lika ont längre, men knakar gör det...väldigt mycket. Blir inte bättre av att jag är en typisk käkspännare när jag blir stressad...
    Måste ibland knaka medvetet för att "mjuka" upp, liksom...

    Jag tyckte det var enormt jobbigt i början...men som med så mycket annat har jag lärt mig att leva med det.


    Ta mig som jag är, jag är ju bara en liten gris...
  • Äldre 21 Jan 17:54
    #17

    Jag har en bettskena, som jag använder flitigt. trots det så har jag precis fått samma problem =(


    vaniljkrans.blogg.se/ - En snurrom från det underliga- fakta eller bittert?
  • Äldre 21 Jan 17:55
    #18

    Jag har precis samma, har haft det så länge jag kan minnas..


  • Äldre 21 Jan 18:07
    #19

    Jag har samma, just nu är det inte så illa, men tidigare så kanstrade och knakade det så pass att jag hörde det när jag åt knävckebröd tex, om andra hörde det vet jag inte faktiskt

    Iaf, så blev det så för min del att en dag så kunde jag inte öppna munnen, jag fick knäcka till käken neåt mot vänster, då gick det. Det gjorde inte ont. Så efter att ha gjort så i några dagar så kände jag hur allt liksom tänjdes ut och sen kunde jag inte öppna munnen alls. Då hade glidplattan, menisken i leden lagt sej utanför leden. Jag hade väldigt mkt huvudvärk och även ont från leden under tiden jag gick med detta. Det tog tio månader innan jag blev opererad och under de månaderna så jobbade jag på som vanligt, språklärare och pratade ju väldigt mkt. Helgerna gick åt till att vårda ond led och huvudvärk. Fick även cortison i musklerna i ansiktet då de blev inflammerade. Hela underkäken lutade åt vänster, såg rätt knasigt ut.
    Ingen här visste vad detta var, doktorn som röntgade trodde att jag fått stryk, eller slagit mej, men till slut kom jag till käkkirugen i Mölndal och där fick jag så småningom hjälp.
    Käkarna knäppte o knastrade i många år innan detta hände och jag har dessutom en reumatisk sjukdom, så kanske var det pga den som detta hände.
    Helt bra blir jag aldrig i käken. Kan öpnna munnen tre cm ist för de 5 som är normalt. Har ont ibland men i det stor hela blev det rätt bra ändå


  • taking­contro­l
    Äldre 1 Oct 10:03
    #20

    jag var precis hos tandläkaren  och trodde att jag skulle vi en visdomstand på vänster sida för de gjorde så ont i bland när jag gäspar eller tuggar jag på höger sida gör de ont på vänster käke. jag fattade inte varför, tandläkaren sa att det inte var pga visdomstand och så fick jag informations papper om "Käkledsknäppning och Upphakningar av käken". Jag har inte så stora problem att de låter när jag äter de gör bara ont när jag gäspar för stort ibland. Men de är ju lite drygt för övningarna man ska göra tycker jag är lite skumma, jag förstår inte riktigt och då känns de så konstigt att sitta i typ 5 min och göra rörelser som man inte vet om man gör rätt ens? Får hoppas att de blir bättre.

Svar på tråden käken knakar - varför?