• Petron­ella77
    Äldre 29 Jun 22:54
    18329 visningar
    19 svar
    19
    18329

    Hjälp med panna i huset

    Måste ha lite hjälp med våran panna. Det låter från rören inne i pannrummet precis som när man spolar vatten i någon kran, eller har spolat på toaletten. Stänger vi av kranen till vattnet (huvudkranen) så slutar det. Vad kan detta vara, och vart vänder man sig för hjälp???

  • Svar på tråden Hjälp med panna i huset
  • Thomas­X
    Äldre 29 Jun 23:19
    #1

    Troligen luft i rören, avlufta. Om ni inte vet hur så hör med nån kompis eller rörmokarn. Det är enkelt gjort. Lufta även elementen när ni ändå är igång.

    Eller hmm, nu kanske jag missförstod dig. Det beror på vilka rör, jag antog det slutna systemet, dvs det vatten som värms i pannan. Om det är inkommande vatten som låter som kanske du har en läcka någonstans, en toastol som rinner eller nåt.

    Stäng alla kranar ni har och se till att ingen spolat etc, men låt huvudkranen vara öppen. titta nu på vattenmätaren om något rör sig, i så fall rinner det vatten någonstans, en kran eller toalett eller nåt som droppar. Mätaren anger hur mycket vatten som passerar så ni kan se hur fort det rinner eller droppar. Om inget tycks röra sig så vänta 5 min eller 1h och kolla igen, det kan gå så sakta att det är svårt att se, men med tiden syns det.

    Berätta vad du kom fram till!

  • Petron­ella77
    Äldre 29 Jun 23:59
    #2

    Vi har kollat alla toaletter och alla kranar, det finns inget som står och rinner. Och mätarn till vattnet står och rullar på. Den står inte stilla. Men det finns en slang som går ner i en golvbrunn, därifråpn har vi hittat att det rinner vatten nu?? Vad sjutton kan det vara, någon annan pratade om en säkerhetsventil??? Är tyvärr inte så hajj på detta och svårt att förklara. Men tack för att du försöker hjälpa, man blir lite orolig

  • Thomas­X
    Äldre 30 Jun 00:14
    #3

    Det finns en säkerhetsventil som släpper ut vatten om trycket på varmvattensidan blir för högt, detta för att undvika sprängning pga övertryck.

    Det kan vara så att er övertrycksventil inte längre fungerar korrekt utan står och läcker, prova att knacka på den. Följ slangen baklänges, den bör ansluta till ett rör och i andra änden av det röret bör finnas något som liknar en T-koppling som troligen har en liten ratt eller nåt på sig. Prova att knacka försiktigt på den med en liten hammare eller skruvmejsel. Ni kan också prova att vrida lite på ratten, åt ena hållet kommer det att komma mer vatten, åt andra hållet kanske det slutar.

    Eftersom ni nog inte är så hemma på detta så be en rörmockare om hjälp. Att byta ventil är en smal sak för en mockare.

    Ovanstående kan ni göra själva. Fast ni kanske ska undvika att vrida på ratten, det finns en viss risk att läckaget ökar och sedan inte kan minskas. Finns någon manometer, en liten klocka som visar tryck, vad står den på, kanske flera?

  • Petron­ella77
    Äldre 30 Jun 00:37
    #4

    Den finns en mätare på pannan som visar lite över en 1:a. Och så sitter det en mätare på en röd "burk" som sitter på sidan av själva pannan. Den visar också lite över 1:an. Vi har nu stängt av pannan och stängt av vattnet, är det dumt? Känns som att jag inte kommer kunna sova annars här. Får ringa en rörmokare i morgon eftersom varken jag eller gubben är hemma på detta med pannor

  • Thomas­X
    Äldre 30 Jun 10:24
    #5

    Att stänga av pannan och vattnet var inte alls dumt, det är ju sommar så ni kommer inte att sakna någon värme, annat än möjligen till morgonduschen :)

    Nu sov ni säkert tryggt istället för inte alls :)

    Mätaren på pannan låter normal, den andra mätaren sitter antagligen på expansionskärlet och visar nog samma tryck som den första mätaren.

    När pannan varit avstängd och vattnet kallnat kommer mätarna att visa lägre, inget att oroa sig för.

  • Äldre 30 Jun 12:22
    #6

    I nyare installationer finns det ju också ytterligare ett "skvallerrör" som är anslutet för att klara varmvattnets expansion. Ur det ska det rinna vatten.

    Svårt att avgöra om det är luft i det slutna systemet (som går till elementen i huset) eller i vattenledningarna för tappvatten (i kranarna) av beskrivningen.

  • Thomas­X
    Äldre 30 Jun 20:52
    #7

    Det ska inte rinna vatten ur något av rören, inte minst för att det blir många liter på ett år!

    Avtappningsrören är till för att undvika problem vid för stora tryck i systemet, och släpper endast vatten om trycket blir för högt. Man brukar ha två övertrycksavtappningar, en för det slutna systemet, på vilket elementen hänger, samt ett för tappvarmvatten.

  • Äldre 30 Jun 21:01
    #8
    ThomasX skrev 2009-06-30 20:52:46 följande:
    Det ska inte rinna vatten ur något av rören, inte minst för att det blir många liter på ett år! Avtappningsrören är till för att undvika problem vid för stora tryck i systemet, och släpper endast vatten om trycket blir för högt. Man brukar ha två övertrycksavtappningar, en för det slutna systemet, på vilket elementen hänger, samt ett för tappvarmvatten.
    Beskedet jag har fått (och jag har dubbelcheckat med två rörinstallatörer) är att det är normalt att det ska läcka vatten från varmvattnets expansion. I vårt fall kan det läcka flera liter per dygn vissa perioder på året. Ventilen byttes för att utesluta för problem där, men samma mängd vatten läcker..
  • Thomas­X
    Äldre 30 Jun 21:37
    #9

    Pappa G skrev 2009-06-30 21:01:37 följande:


    Beskedet jag har fått (och jag har dubbelcheckat med två rörinstallatörer) är att det är normalt att det ska läcka vatten från varmvattnets expansion. I vårt fall kan det läcka flera liter per dygn vissa perioder på året. Ventilen byttes för att utesluta för problem där, men samma mängd vatten läcker..
    Det låter mycket konstigt. Varför ska det läcka ut vatten? Flera liter per dygn mitt i högsommarvärmen när man ska spara vatten, nej, det där har jag svårt att tro på.

    Den enda anledningen utöver överhettning som gör att trycket blir för högt och övertrycksventilen öppnar är om trycket in från kommunens ledning är för högt, om det förekommer så till den grad att det kan läcka ut flera liter per dygn bör man sätta in en tryckreducerare på inkommande vattenledning, risken finns ju att kranar och rör börjar läcka eller till och med går sönder om trycket är för högt. Det har jag sett exempel på.

    Det är reglerat hur höga tryck kommunen får ha i sina ledningar, så det bör inte vara något problem.
  • Äldre 30 Jun 21:46
    #10
    ThomasX skrev 2009-06-30 21:37:29 följande:
    Det låter mycket konstigt. Varför ska det läcka ut vatten? Flera liter per dygn mitt i högsommarvärmen när man ska spara vatten, nej, det där har jag svårt att tro på. Den enda anledningen utöver överhettning som gör att trycket blir för högt och övertrycksventilen öppnar är om trycket in från kommunens ledning är för högt, om det förekommer så till den grad att det kan läcka ut flera liter per dygn bör man sätta in en tryckreducerare på inkommande vattenledning, risken finns ju att kranar och rör börjar läcka eller till och med går sönder om trycket är för högt. Det har jag sett exempel på. Det är reglerat hur höga tryck kommunen får ha i sina ledningar, så det bör inte vara något problem.
    Vår panna har inbyggd beredare, och vi värmer med pellets.
    Som jag har uppfattat det så uppstår dessa tryckförändringar som kräver möjlighet till expansion då varmvattnets temperatur skiftar. Enligt nya regler (vårt gjordes om 2003) så måste det då finnas en ventil som möjliggör att vatten kan släppas ut i ett skvallerrör.

    Vi har inga problem med ovanligt högt tryck på inkommande vatten.
  • Petron­ella77
    Äldre 30 Jun 22:13
    #11

    Nu har vi haft rörmokare här hos oss. Det var säkerhetsventilen han bytte, sen fungerade det som det skulle igen och INGET vatten rinner ur röret nu, och mätaren på vattenmätaren snurrar inte nu om inte vi vrider på kranen förstås =)
    Tusen tack för all hjälp ThomasX.

    P.S vi sov rätt gott i natt när allt var avstängt =) D.S

  • Äldre 30 Jun 22:25
    #12

    Men om det var säkerhetsventilen på expansionskärlet som byttes, så hänger jag inte med varför vattenmätaren påverkades..?? Det är ju två olika system........

  • Thomas­X
    Äldre 30 Jun 22:56
    #13
    Petronella77 skrev 2009-06-30 22:13:35 följande:
    Nu har vi haft rörmokare här hos oss. Det var säkerhetsventilen han bytte, sen fungerade det som det skulle igen och INGET vatten rinner ur röret nu, och mätaren på vattenmätaren snurrar inte nu om inte vi vrider på kranen förstås =) Tusen tack för all hjälp ThomasX. P.S vi sov rätt gott i natt när allt var avstängt =) D.S
    Spik på i inlägg 3, *** slår mig själv för bröstet*** ;)

    Gött att det var så enkelt.
  • Thomas­X
    Äldre 30 Jun 23:02
    #14

    Pappa G skrev 2009-06-30 21:46:37 följande:


    Vår panna har inbyggd beredare, och vi värmer med pellets. Som jag har uppfattat det så uppstår dessa tryckförändringar som kräver möjlighet till expansion då varmvattnets temperatur skiftar. Enligt nya regler (vårt gjordes om 2003) så måste det då finnas en ventil som möjliggör att vatten kan släppas ut i ett skvallerrör. Vi har inga problem med ovanligt högt tryck på inkommande vatten.
    Det är ingen skillnad vilken värmekälla man har, däremot kan det hända att man ställer om temperaturerna olika, med det är ett val man kan göra. Tryckändringar uppstår oavsett värmekälla eftersom vattnet i det slutna systemet pendlar mellan en övre och undre gräns. Under normala förhållanden skall trycket aldrig bli så stort att övertrycksventilen öppnar. Dessutom är det så att om den öppnar och släpper ut vatten, så blir det mindre i systemet och man måste fylla på mer vatten manuellt, såvida ni inte har någon automatisk påfyllning, men det låter onödigt avancerat. Om det läcker ut så mycket vatten som du säger så är ert system felaktigt intrimmat, alternativt läcker vattnet inte ut ur det slutna systemet utan ur tappvattensystemet, men där har ni väl inget expansionskärl, såvida ni inte har egen brunn, har ni det?
  • Thomas­X
    Äldre 30 Jun 23:03
    #15

    Pappa G skrev 2009-06-30 22:25:23 följande:


    Men om det var säkerhetsventilen på expansionskärlet som byttes, så hänger jag inte med varför vattenmätaren påverkades..?? Det är ju två olika system........
    Det var säkerhetsventilen på tappvarmvattnet.
  • Äldre 1 Jul 09:42
    #16
    ThomasX skrev 2009-06-30 23:02:00 följande:
    Det är ingen skillnad vilken värmekälla man har, däremot kan det hända att man ställer om temperaturerna olika, med det är ett val man kan göra. Tryckändringar uppstår oavsett värmekälla eftersom vattnet i det slutna systemet pendlar mellan en övre och undre gräns. Under normala förhållanden skall trycket aldrig bli så stort att övertrycksventilen öppnar. Dessutom är det så att om den öppnar och släpper ut vatten, så blir det mindre i systemet och man måste fylla på mer vatten manuellt, såvida ni inte har någon automatisk påfyllning, men det låter onödigt avancerat. Om det läcker ut så mycket vatten som du säger så är ert system felaktigt intrimmat, alternativt läcker vattnet inte ut ur det slutna systemet utan ur tappvattensystemet, men där har ni väl inget expansionskärl, såvida ni inte har egen brunn, har ni det?
    Det är ur tappvattensystemet jag beskriver.
  • Thomas­X
    Äldre 1 Jul 19:41
    #17

    Pappa G skrev 2009-07-01 09:42:05 följande:


    Det är ur tappvattensystemet jag beskriver.
    Ursäkta frågan, men har du inte blandat ihop saker ganska rejält nu?
    Men om det var säkerhetsventilen på expansionskärlet som byttes, så hänger jag inte med varför vattenmätaren påverkades..?? Det är ju två olika system........"
    Har du alltså vattenmätaren på det slutna systemet och expansionskärl på tappvattnet?
  • Äldre 1 Jul 22:46
    #18
    ThomasX skrev 2009-07-01 19:41:34 följande:
    Ursäkta frågan, men har du inte blandat ihop saker ganska rejält nu?
    Inte för att vi behöver dra det här i långbänk nu, men vi pratar ju om två olika system. Det slutna systemet till elementen, och tappvattensystemet. Du är ju själv osäker redan i första inlägget på vilket system Ts avser..
    Har du alltså vattenmätaren på det slutna systemet och expansionskärl på tappvattnet?
    Självklart inte..
  • Thomas­X
    Äldre 1 Jul 23:35
    #19

    Pappa G skrev 2009-07-01 22:46:06 följande:


    Inte för att vi behöver dra det här i långbänk nu, men vi pratar ju om två olika system. Det slutna systemet till elementen, och tappvattensystemet. Du är ju själv osäker redan i första inlägget på vilket system Ts avser.. Självklart inte..
    Oj, ursäkta mig. Jag trodde du pratade om ditt system, inte om TS baserat enbart på infon i trådstarten. I vilken det för övrigt finns en tydlig ledtråd om vilket system det gäller och som var anledningen till att jag redan i första inlägget insåg att det nog var ett missförstånd att misstänka det slutna systemet och därför korrigerade till det öppna. Men det var väl rätt uppenbart. :)

    Oavsett hur ditt system ser ut bör du nog ta dit en rörmockare som ser över läckaget du nämner.

    Hejhej
Svar på tråden Hjälp med panna i huset