• Anonym (Syste­r yster)
    Äldre 29 Jun 23:04
    7008 visningar
    26 svar
    26
    7008

    Återbetalningsskyldig till socialen - hur funkar det?

    Hejsan!

    Min bror har gått på socialen nu i vår men jobbar nu i sommar och kommer börja läsa till hösten.
    Han säger att eftersom han har en väntande inkomst (lön från sommarjobbet och studielån+bidrag) så kommer han bli återbetalningsskyldig för två månader, i juli och augisti (ca 16.000 kr).

    Jag tycker det låter konstigt, tänkte bara höra om det är ngn mer som varit med om det eller vet ngt om det?

    Självklart tycker jag inte det är fel att betala för sig, men jag undrar hur dom tänker..?

    För hela hans lön i juli går ju till att betala av en månad från socialen (ca 8.000 kr) och månaden efter blir det ju samma där, lite lön från sommarjobbet och sen får han ju ta nästan hela sitt studiebidrag och lån - hur ska han då klara sig med hyra och räkningar som måste betalas?

  • Svar på tråden Återbetalningsskyldig till socialen - hur funkar det?
  • Äldre 30 Jun 22:50
    #11

    Kan han inte fråga om förstkott på lön från sommarjobbet så slipper han få och betala tillbaka till soc.

  • Anonym (me)
    Äldre 1 Jul 06:52
    #12

    vi måste också betala tillbaka. Vi fick från soc nu ca i vecka sedan. För att kunna betala julis hyra. har också sommarjobb. Men jag fick inte så jag klarade mej helt denna månad. Men jag blir också återbalningsskyldig. det fick vi veta i efterhand.

  • Anti3n­d
    Äldre 1 Jul 06:57
    #13

    Ja, naturligtvis blir det ett lån, då han har medel (lön) att betala med. Men eftersom man har en månads innestående lön så "Lånar" soc således ut medel i ett tidigare skede för att han ska kunna betala viktiga räkningar och ha mat iväntan på inkomst.
    Med andra ord; de griper in vid kris.

  • Äldre 1 Jul 09:21
    #14
    Anti3nd skrev 2009-07-01 06:57:18 följande:
    Ja, naturligtvis blir det ett lån, då han har medel (lön) att betala med. Men eftersom man har en månads innestående lön så "Lånar" soc således ut medel i ett tidigare skede för att han ska kunna betala viktiga räkningar och ha mat iväntan på inkomst. Med andra ord; de griper in vid kris.
    Fast så får de inte göra. De pengar han får i lön i juli ska täcka augusti månads räkningar. juli månad täcks av det har fick i försörjningstöd.

    Lån kan det endast bli om man ska få pengar retroaktivt. Tex att man sökt föräldrapeening från första juni men pga handläggningstiden inte får pengarna förrän i slutet av augusti. Då ska de pengar man skulle ha fått i juli och juni betalas tillbaka till soc.
  • Anti3n­d
    Äldre 1 Jul 09:26
    #15
    Dr Mupp skrev 2009-07-01 09:21:44 följande:
    Fast så får de inte göra. De pengar han får i lön i juli ska täcka augusti månads räkningar. juli månad täcks av det har fick i försörjningstöd. Lån kan det endast bli om man ska få pengar retroaktivt. Tex att man sökt föräldrapeening från första juni men pga handläggningstiden inte får pengarna förrän i slutet av augusti. Då ska de pengar man skulle ha fått i juli och juni betalas tillbaka till soc.
     Nja...
    De räknar lön för arbetad månad. Lönen i Juli-månad är för arbetad tid i Juni. Alltså är han avlönad för Juni coh inte Juli. Eftersom han kommer att ha lön den månad han INTE arbetar (September) då han studerar och länen är från Augusti kommer han alltså att ha lön + studiebidrag/lån (eller vad han har). Det räknar såklart det sociala in och är inte skyldiga att försörja en avlönad månad, dvs Juni.
  • Anti3n­d
    Äldre 1 Jul 09:27
    #16

    Suck vad mkt stavfel.... *s*

    Alltså. Han jobbar Juni, Juli, Augusti.

    Han får lön Juli, Augusti, September för Juni, Juli, Augusti.

    Kontentan = Han har lön varje månad och kan således "låna" pengar från det sociala under väntan på innestående lön.

  • Äldre 1 Jul 09:29
    #17
    Anti3nd skrev 2009-07-01 09:26:01 följande:
     Nja... De räknar lön för arbetad månad. Lönen i Juli-månad är för arbetad tid i Juni. Alltså är han avlönad för Juni coh inte Juli. Eftersom han kommer att ha lön den månad han INTE arbetar (September) då han studerar och länen är från Augusti kommer han alltså att ha lön + studiebidrag/lån (eller vad han har). Det räknar såklart det sociala in och är inte skyldiga att försörja en avlönad månad, dvs Juni.
    Fast då kommer de istället bli tvungna att ge han bidrag för de månader han får lön eftersom han genom att betala tillbaka till soc inte kommer att ha råd att betala sina andra räkningar.

    Och soc ska räkna pengar som man får månaden innan för att täcka innetående månad. De kan alltså inte förutsätta att man ska betala julimånads räkningar och mat med pengar han får i slutet av juli.
  • Äldre 1 Jul 09:38
    #18
    Anti3nd skrev 2009-07-01 09:26:01 följande:
     Nja... De räknar lön för arbetad månad. Lönen i Juli-månad är för arbetad tid i Juni. Alltså är han avlönad för Juni coh inte Juli. Eftersom han kommer att ha lön den månad han INTE arbetar (September) då han studerar och länen är från Augusti kommer han alltså att ha lön + studiebidrag/lån (eller vad han har). Det räknar såklart det sociala in och är inte skyldiga att försörja en avlönad månad, dvs Juni.
    Det beror på. Grejen är ju den att om han hade haft månadslön så hade han ju fått sin lön i månadsslutet. Har man efterskottslön så kan det ju ta två månader innan första lönen kommer. Och på så vis stämmer det ju att lönen kommer från en annan månad. MEN fortfarande är det så att för att soc ska kunna ta tillbaka några pengar så måste han ha såpass hög lön att den täcker månadens kostnader samt återbetalningen. De kan inte ta tillbaka pengar om det sedan innebär att de måste utbetala försörjningsstöd till honom samma månad. Men det är svårt att säga något om det här utan att veta exakta belopp osv.

    I första hand är det ju när det gäller retroaktiva ersättningar från t.ex. FK eller a-kassa som man kan bli återbetalningsskyldig. Det kan dock även gälla då man väntar på lön men det förutsätter ju som sagt att lönen räcker till både återbetalning och till månadens kostnader.
  • Anti3n­d
    Äldre 1 Jul 09:39
    #19
    Dr Mupp skrev 2009-07-01 09:29:53 följande:
    Fast då kommer de istället bli tvungna att ge han bidrag för de månader han får lön eftersom han genom att betala tillbaka till soc inte kommer att ha råd att betala sina andra räkningar. Och soc ska räkna pengar som man får månaden innan för att täcka innetående månad. De kan alltså inte förutsätta att man ska betala julimånads räkningar och mat med pengar han får i slutet av juli.
     
    Nejdå.

    Säg att han får ut 8000 i lön. Då får han 8000x3 = 24 000 kr.

    På soc får han 8000/månad som han ska betala tillbaka.  8000x 3= 24 000 kr.

    Alltså samma summa. Så om han lånar av socialen under de månader han ej har pengar, så betalar han sedan av med samma medel bakåt i tiden.
    Chansen är ju dessutom att han får ut mer än 8000 i län på sitt arbete och direkty hamnar i plus.

    Han får ju dubbel inkomst i september; lön + studiemedel (då ts säger att han ska studera).

    Han lånar ju av soc för ATT han ska kunna invänta innestående lön.

    Om han lånar juni + juli, så betalar han således tillbaka för juni och juli då han får pengar t ex om han får ut rätt mkt mer än existensminimum i lönen i juli och augusti eller i September när han är ifatt. Upplägget på att betala tillbaka sker ju såklart så att han inte drabbas.
  • Anti3n­d
    Äldre 1 Jul 09:41
    #20
    J1983 skrev 2009-07-01 09:38:45 följande:
    Det beror på. Grejen är ju den att om han hade haft månadslön så hade han ju fått sin lön i månadsslutet. Har man efterskottslön så kan det ju ta två månader innan första lönen kommer. Och på så vis stämmer det ju att lönen kommer från en annan månad. MEN fortfarande är det så att för att soc ska kunna ta tillbaka några pengar så måste han ha såpass hög lön att den täcker månadens kostnader samt återbetalningen. De kan inte ta tillbaka pengar om det sedan innebär att de måste utbetala försörjningsstöd till honom samma månad. Men det är svårt att säga något om det här utan att veta exakta belopp osv. I första hand är det ju när det gäller retroaktiva ersättningar från t.ex. FK eller a-kassa som man kan bli återbetalningsskyldig. Det kan dock även gälla då man väntar på lön men det förutsätter ju som sagt att lönen räcker till både återbetalning och till månadens kostnader.
    Som sagt, så begär de ju inte in återbetalning INNAN han har fått sin lön och så att han kan betala tillbaka.

    Men rätt och slätt, försörjer soc honom med 24 000 under de tre månaderna, såkan han spara sina tre löner eller de eventuella 24 000 till September utbetalning och betala tillbaka direkt då.
    I September får han ju också studiemedel som ska försörja honom så han har försörjningsmöjligheter då.
  • Äldre 1 Jul 09:58
    #21
    Anti3nd skrev 2009-07-01 09:41:52 följande:
    Som sagt, så begär de ju inte in återbetalning INNAN han har fått sin lön och så att han kan betala tillbaka.Men rätt och slätt, försörjer soc honom med 24 000 under de tre månaderna, såkan han spara sina tre löner eller de eventuella 24 000 till September utbetalning och betala tillbaka direkt då.I September får han ju också studiemedel som ska försörja honom så han har försörjningsmöjligheter då.
    Som sagt, det hela förutsätter ju att han får såpass mycket pengar att han både kan betala sina räkningar och återbetala. Soc kommer ju bara ge honom pengar tills dess att han får sin första lön, då ska han ju leva på den lönen tills nästa månad och är den då inte typ dubbel så stor som hans norm kan han ju inte återbetala. Dock bör han ha viss återbetalningsmöjlighet vid studiestarten då man oftast brukar ha dubbla inkomster. Men det är inte troligt att han ska kunna betala tillbaka hela summan om inte lönen är väldigt hög. Det är väldigt svårt att säga nåt om sånt här utan att se siffrorna framför sig. Men huvudregeln är alltid att han kan inte bli återbetalningsskyldig om det i sig innebär att man hamnar på noll.
  • Anti3n­d
    Äldre 1 Jul 09:59
    #22
    J1983 skrev 2009-07-01 09:58:50 följande:
    Som sagt, det hela förutsätter ju att han får såpass mycket pengar att han både kan betala sina räkningar och återbetala. Soc kommer ju bara ge honom pengar tills dess att han får sin första lön, då ska han ju leva på den lönen tills nästa månad och är den då inte typ dubbel så stor som hans norm kan han ju inte återbetala. Dock bör han ha viss återbetalningsmöjlighet vid studiestarten då man oftast brukar ha dubbla inkomster. Men det är inte troligt att han ska kunna betala tillbaka hela summan om inte lönen är väldigt hög. Det är väldigt svårt att säga nåt om sånt här utan att se siffrorna framför sig. Men huvudregeln är alltid att han kan inte bli återbetalningsskyldig om det i sig innebär att man hamnar på noll.
    Nej. De ger stöd så länge han ligger under försörjningsmöjlighet.
  • Äldre 1 Jul 10:01
    #23
    Anti3nd skrev 2009-07-01 09:59:39 följande:
    Nej. De ger stöd så länge han ligger under försörjningsmöjlighet.
    Eh, ja? eller vad menar du nu?
  • Anti3n­d
    Äldre 1 Jul 10:10
    #24
    J1983 skrev 2009-07-01 10:01:21 följande:
    Eh, ja? eller vad menar du nu?
    Om hans existensminimum är 8000 kr och han får, t ex ut 11 000 kr i lön i juli, så har han lånat 8000 som går till juni månad och det blir alltså ett minimum på 3000 kr till upp till existens minimum. Alltså fårhan låna 6000 kr till.

    Antigen sker detså med direkt återbetalning eller så får han betala tillbaka på lånet med medel utöver existens minimum, eller då han har dubbla inkomster + extra i September.

    Enklare uttryckt; soc kräver återbetalning av lånet när han har kommit ikapp och KAN betala, allt uträknat utifrån hur hög lön han har kontra hans existensminimum.

    Ännu kortare sagt; han lånar vad han har rätt till - han betalar tillbaka när han kan.
  • Äldre 1 Jul 10:17
    #25
    Anti3nd skrev 2009-07-01 10:10:28 följande:
    Om hans existensminimum är 8000 kr och han får, t ex ut 11 000 kr i lön i juli, så har han lånat 8000 som går till juni månad och det blir alltså ett minimum på 3000 kr till upp till existens minimum. Alltså fårhan låna 6000 kr till. Antigen sker detså med direkt återbetalning eller så får han betala tillbaka på lånet med medel utöver existens minimum, eller då han har dubbla inkomster + extra i September. Enklare uttryckt; soc kräver återbetalning av lånet när han har kommit ikapp och KAN betala, allt uträknat utifrån hur hög lön han har kontra hans existensminimum. Ännu kortare sagt; han lånar vad han har rätt till - han betalar tillbaka när han kan.
    Nej däremot om han har norm på 8000 och får en lön på 11000 så får soc ta 3000 och sen är lånet betalt. De kan nämligen endast ta överskottet och endast första månaden.
  • Äldre 1 Jul 14:52
    #26
    Anti3nd skrev 2009-07-01 10:10:28 följande:
    Om hans existensminimum är 8000 kr och han får, t ex ut 11 000 kr i lön i juli, så har han lånat 8000 som går till juni månad och det blir alltså ett minimum på 3000 kr till upp till existens minimum. Alltså fårhan låna 6000 kr till.Antigen sker detså med direkt återbetalning eller så får han betala tillbaka på lånet med medel utöver existens minimum, eller då han har dubbla inkomster + extra i September.Enklare uttryckt; soc kräver återbetalning av lånet när han har kommit ikapp och KAN betala, allt uträknat utifrån hur hög lön han har kontra hans existensminimum.Ännu kortare sagt; han lånar vad han har rätt till - han betalar tillbaka när han kan.
    Nej det stämmer inte, med ditt exempel med en norm på 8000 kronor som han fått för juli så ska han med lönen på 11000 kronor återbetala 3000 kronor. Socialen får inte återkräva så mycket pengar att man hamnar under existensminimum. Dessutom när det gäller återkravet så måste det vara klart redan från början att han ska få en summa pengar då och då och att det försörjningsstöd han får nu är ett förskott på den summan. Detta då socialen inte får låna ut pengar utan ge just förskott och förskottet får man på en specifik inkomst som man vet om vid tillfället då försörjningsstödet beslutas. Det blir lite speciellt när det gäller de som ska studera. Hade det här handlat om en person som fått tillfälligt jobb under sommaren och det sedan var ovisst vad som skulle ske så skulle man istället skjutit upp överskotten till nästkommande månad och inte återkrävt pengarna bakåt.
    Det är lite tjorvigt att få hela bilden när man inte ser exakta belopp osv. men om du menar att skulden i första hand ska återbetalas och att man sen för söka mer försörjningsstöd för den månaden, då har du fel för det är helt emot reglerna.
Svar på tråden Återbetalningsskyldig till socialen - hur funkar det?