• Millans hustru

    Gratäng på färskpotatis?

    Blev sugen att prova att göra en köttfärs/potatisgratäng, kan man göra det på färskpotatis? är det i så fall någon som har ett lätt recept?

  • Svar på tråden Gratäng på färskpotatis?
  • Frontline

    Gjorde en enkel potatisgratäng förra veckan på färskpotatis och den smakade jättebra tyckte all...

    Nått recept på det du vill ha har jag inte...

  • M C

    Nej, no can do.
    Det har aldrig lyckats.
    De har inte stärkelsen de behöver.

    Men du kan ju koka den i mjölk och sen lägga över ost bara och in i ugnen.

  • Millans hustru

    Måste alltså koka den helt klar först i mjölk (brukar förkoka ibland) o sen in i ugnen?

  • M C

    Millans hustru skrev 2009-08-24 08:43:03 följande:


    Måste alltså koka den helt klar först i mjölk (brukar förkoka ibland) o sen in i ugnen?
    Nja, nästan klar brukar vi göra.
    De ska ju ligga en kvart eller så i ugnen med.
  • Frontline

    Konstigt att min lyckades bra då, hade gäster här och dom åt massor och sa att den var jättegod och allt gick åt, man antar att dom ljög om det

  • Millans hustru

    MC okej kan prova. Tack för tips!

    Frontline:
    Jag undrar omd et inte beror på hur "färsk" färskpotatisen är? Jag vet inte riktigt hur det där funkar, men kände bara att detär trist att chansa. men tackf för tips!

  • mammatalman

    det går jättebra att göra gratäng på färskpotatis. iallafall då jag har gjort det. Jag tror många säger att det inte går för de tycker det är synd att förstöra färskpotatis genom att göra gratäng eller mos på det.

  • Frontline

    Millans hustru skrev 2009-08-24 08:53:23 följande:


    MC okej kan prova. Tack för tips! Frontline: Jag undrar omd et inte beror på hur "färsk" färskpotatisen är? Jag vet inte riktigt hur det där funkar, men kände bara att detär trist att chansa. men tackf för tips!
    Det beror nog mer på hur färsk färskpotatisen är, den man köper idag vill jag knappast kalla färskpotatis längre men den man köpte till midsommar kan jag tänka mig blir ett sämre resultat av...
  • AasaC

    Jag försökte igår och det blev inte så jätte bra, tyvärr ... så det ska jag nog undvika i fortsättningen. Potatisen blev rätt hård, trots att den fick stå inne jätte länge i ugnen. Fast god blev den ändå, faktiskt. Men inte lika krämig och god som vanlig potatisgratäng blir.

  • M C

    Japp, helt rätt. Det har att göra med HUR färsk den är, det är inte nödvändigvis så att det INTE fungerar men varför chansa? Den som kommer runt midsommar går det INTE att göra på runt midsommar. Men om den togs upp runt midsommar, då är det absolut inte färsk längre men får kallas för färsk.

    Jag säger inte att någon ljuger, finns ingen anledning att bli spydig för det.
    Men gränsen för "färsk" är flytande.

    Sen finns det potatis man aldrig kan göra på; har jag bittert erfarat vid stora sittningar.

  • Millans hustru

    Tänk att en liten oförarglig fråga kan bli så....fel?
    Tack i alla fall för svar.

  • mammatalman

    minnet är bra men kort. hihi. för någon vecka sen så gjorde jag taco/potatisgratäng o det blev gott dock lite svagt kryddat. Jag hade köttfärs (rester från tacos) varvat med skivad potatis och matlagningsgrädde + riven ost. det jag "glömde" eller inte hade hemma var lök och mer salt o peppar. den blev lite blaskig men det berodde nog mer på att jag hade lika mycket matlagningsgrädde som jag brukar ha till en stor gratäng o nu gjorde jag en liten. humm.

  • tinkerbell

    jag brukar gör abåde potatismos och gratäng på färskpotatis och det blir jätte gott..enligt mig ingen skillnad.så det går,men förkoka inte till gratängen,kör bara på i ugnen,med grädde o massa nojs i den...

  • Ann Nelly

    Jag brukar göra gratäng på bakpotatis istället på sommaren, tycker det funkar ok.

  • Ellih73

    Hej!

    Jag gör potatisgratänger året om, även runt midsommar å det blir jättebra! Jag brukar lägga lite ost mellan potatislagrena och mina gratänger brukar var väldigt populära :) Gör även köttfärsgratäng på detta sätt. Ska göra en i veckan :)

Svar på tråden Gratäng på färskpotatis?