ev vitlök är bara att stryka
Ananas- och kycklingspett
1 burk ananasringar
600g kycklingfile
2 dl hot chilisås
olja, salt peppar
Sätt ugnen på 225 grader. Skär ananasen och kycklignen i bitar. Varva på grillspett. Lägg på en plåt grydda och pensla på generöst med chilisåsen. Ställ in dem i ugnen i ca 20min. Buljongkokt kyckling
4 kycklingfileer
5 dl buljong
1 dl vitt vin
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad
2 morötter
1 liten bit kålrot
1 purjolök
1 tsk salt
Skala och dela grönsakerna. Koka dem och kycklingen i buljongen och vinet i 12-15min. Servera med potatismos. Grillade kycklingspett
500 g kycklingfile
marinad
2 msk tomatpure
2 msk brun farin
1 msk finriven färsk ingefära
2 msk soja
1 tsk finmalen spiskummin
1 tsk finmalen torkad koriande
2 msk sweet chilisås
3 vitlöksklyftor
3 dl kokosmjölk
Blanda alla marinadingredienser utom vitlök och kokosmjölk. Koka tills sockret löst sig. Pressa i vitlöken och häll i kokosmjölken. Koka upp. Spara hälften av marinade till dippsås. Skär kycklingen i strimlor och lägg i marinaden. Låt ligga i minst 3h i kylskåp. Trä kycklingen på spett och grilla i ca 10 min. Pensla med marinaden under grillningen.
Japanska grillspett
1 kg kycklingfile
1.25 dl vitt vin
1.25 dl soja
0.5 dl sherry
2 msk olja
1 tsk hackad färsk ingefära
1 tsk råsocker
svartpeppar
Skär kycklingfilen i strimlor. Blanda med resten av ingredienserna. Låt stå och dra i minst 3h. Trä kycklingen på spett och grilla i 5-10min.
Kycklingbitar med sesamfrön
4 kycklingfileer
1 dl teriakisås
2 msk chilisås
1.5 msk yoghurt
3 tsk curry
5 dl corn flakes
0.5 dl sesamfrön
1 dl riven ost
Dela kycklingfileerna i 3-5 bitar var. Blanda med teriakisås, chilisås, yoghurt och curry. Låt stå och marinera över natten
Sätt ugnen på 200 grader. Krossa corn flakesen, blanda med sesamfrön och ost. Vänd kycklingen i blandningen. Lägg i en ugnsfast form. Grädda i 15 min. Vänd på bitarna och grädda i 15 min till.
Kyckling i citrussås
4 kycklingfileer
1 apelsin
1 citron
1 buljontärning
3 dl vatten
0.5 tsk dragon
2 msk vetemjöl
2.5 dl mellangrädde
persilja
honung
Pressa apelsinen och citronen. Tillsätt vatten, buljong och kryddor. Dela kycklingfileerna i 2-3bitar var. Lägg dem i citrussåsen och låt koka i 15-20min.Rör ut mjölet i grädden. Tillsätt grädden. Låt koka i 3-4 min. Smaka av med honung och tillsätt hackad persilja. Kyckling med rotfruktspytt
4 kycklingfileer
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
500 g potatis
2 morötter
1 bit rotselleri
smör
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 gula lökar
persilja
Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatis och rotfrukter. Bryn dem i smör. Lägg dem sen i en långpanna, salta och peppra. Stek i mitten av ugnen i 20min. Skala och hacka kycklingen och skär den i bitar. Stek och salta och peppra. Strö över persilja vid servering. Kycklingpudding
500g skinn och benfritt kycklingkött
1 stjälk selleri, hackat
1 gul lök, hackat
1 lagerblad
3.5 dl kycklingbuljong
1.25 dl vetemjöl
1 krm bakpulver
0.5 tsk muskot
15 g smält smör
1 ägg
salt
Smörj en ungssäker form. Sätt ugnen på 175 grader. Dela köttet i lagoma bitar. Koka upp kyckling, selleri, lök och lagerblad i buljongen. Låt sjuda i 10 min. kasta lagerbladen. Lyft upp kött och grönsaker och lägg i formen, spara 2.5 dl av spadet till puddingsmeten. Blanda ihop resten av ingredienserna till puddingsmeten. Häll det över kycklingen. Ställ i ugnen i 30-55 min till täcket har stannat och fått en fin färg. Servera med säsongens grönsaker
Kycklingrullar
4 kycklingfileer
1.25 dl torkade aprikoser
0.5 dl vatten
4 tunna skinkskivor
kryddor
10g smält smör
2 msk aprikosmarmeland
Sätt ugnen på 175 grader. Koka ihop vatten och aprikoserna, mixa. Platta ut kycklingfileerna. Bred på aprikossmeten. Rulla ihop. Rulla skinkan runt om. Stek i ugnen i 20 min. Smält smöret och blanda med aprikosmarmeladen. Pensla rullarna och låt dem vara i ugnen i ytterligare 10 min.
Sojamarinerad kyckling
4 kycklingfileer
2 lime
2 msk socker
2 tsk oregano
0.5 tsk cajennpeppar
1 tsk malen kanel
3 msk soja
0.5 dl olja
3 paprikor
Skär kycklingen i strimlor. Skölj limen. Riv skalet fint och pressa sen ut juicen. Blanda limeskal, limejuice, socker, oregano, cajennpeppar, kanel, soja och olja. Vänd ner kycklingen. Låt stå i kylskåp i 30min.
Kärna ur och strimla paprikorna. Hetta upp en stekpana stek kycklingen och paprikan. Tandoorikyckling
800 g kycklingfileer
4 dl naturell youghurt
1 dl äpplecidervinäger
1 msk pressad citron
1 msk mald paprika
1 msk cayennepeppar
1 msk mald koriande
0.5 msk mald spiskummin
4 pressade vitlöksklyftor
1 msk riven färsk ingefära
2 lagerblad
3 paprikor
Strimla kycklingen. Blanda allt utom paprikorna till marinaden. Lägg kycklingen i marinaden låt stå minst 12h. Stek kycklingen. Tärna paprikan. Stek paprikan. Blanda med kycklingen. Servera med ris.
Tom ka gai
4 kycklingfileer
200 g champinjoner
8 schalottenlökar
6 kaffirlimeblad
10 dl kokosmjölk
1 msk finhackat citrongräs
2 tsk salt
0.75 dl färskpressad limejuice
3 tsk finskuren chilifrukt
4 msk finskuren salladslök
Skär svampen i skivor och stek den. Häll över kokosmjölken, låt koka upp. Strimla kycklingfileerna. Skala och skiva löken. Strimla limebladen. Tillsätt kyckling, lök, limeblad och citrongräs. Koka tills kycklingen är färdig, ca 5 min. Smaka av med salt och lime och garnera med chilifrukten.