• Kavat

    Allergitråden

    Allergitråden VÄLKOMNA TILL ALLERGITRÅDEN! Här är kan vi med allergiska barn eller egna allergier/överkänslighet ska kunna diskutera och utbyta tips, idéer, recept m.m. med varandra

    Allergiinformation, recept m.m. hittar du bl.a. på:
    www.allergimat.com och
    www.celiaki.se

    Förkylningsastma-tråden
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49885066.html
    Mjölkallergi hos bebisar:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m50744504.html
    Mjölkallergi hos äldre barn o vuxna:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m50743863.html
    Äggallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m50633598.html
    Sädesslagsallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m51217401.html
    Kostråd vid överkänslighet mot salicylsyra, bensoesyra och färgämen:
    www.familjeliv.se/Bloggar-4-51/b93380.html

    Den gamla allergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49715000.html

    Läkemedel i samband med graviditet & amning, kolla på www.janusinfo.se (eg för läkare och vårdpersonal)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-05 22:01
    Innehållsförteckningsguider (de vanligaste allergierna): utanallt.blogspot.com/search/label/Inneh%C3%A5llsf%C3%B6rteckningsguider

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-09-16 09:29
    Recept: www.familjeliv.se/Forum-3-22/m35281540.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-05-02 12:55
    Matallergi i FASS(Be läkaren läsa nedanstående FASS-länk om läkaren inte tror på allergi då RAST/prick inte visar något....)
    www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-12-13 19:42
    FASS om allergi www.fass.se/LIF/illness/ViewIllness.action&docType=95&docTitle=Sjukdomar+%26amp%3B+besv%26auml%3Br

  • Svar på tråden Allergitråden
  • Färgen

    Lindsey: Folksam är kanon! De ställde inga frågor eller motkrav bara man har läkarintyg så får du helt set från medeca ( var via dem vi fick ersättning tillslut)

  • ränderpåtvären
    Kavat skrev 2012-09-13 23:25:26 följande:
    Ränder på tvären, nu har jag inte koll, och svårt att läsa tillvaks på mobilen, men får du i dig något järn/protein?
    Är du veg eller varför äter du inte kött?
    Fisk, koka i kokosmjölk (se upp för sojasläktingar) om ni tål det. Men buljong i blir det nog gott.

    Vi brukade ta kokosmjölk, buljong, soltorkade tomater, spenat (lök?) och koka en stund och sen i med lite av små flisor lax för smakens skull och innan servering lägger man i stekta laxfyrkanter 2-3 cm stora.
    Går att göra samma med kyckling.
    Jag får inte ner kött ens om jag skulle vilja annars hade det varit smart att börja med det. Fiskkött har jag inte ätit mer än fiskpinnarna nyss, hon har ätit lite fisk tidigare men inte velat det här året. Ägg har hon egentligen bara ätit sista månaderna.

    Så Risentas linser som hon ätit länge av verkar säkrast, speciellt nu när förkylningen är över. Försöker backa till innan sommaren då hon mådde bra hemma. Riskakan ryker också.
    Hoppas det funkar, det är nog amningen som hållit vikten uppe då hon slutar äta vid förkylningar och som nu vid tänder.

    Använt kokosmjölk för att dölja fisk, kanske därför hon inte vill ha sås längre ;) Lät gott med soltorkade tomater! Sist tog jag Kung Markattas ekologiska.

    Har fått mig en tankeställare så ska bli mer paranoid igen.
    Risenta och Saltå kvarn verkar väl likvärdiga när det gäller hanteringen kring soja och hel hirs, helt bovete, quinoa?
    Vilken kokosgrädde ska man vispa med?
    Vilken choklad är mjölk- och sojafri? Plamils funkar väl inte?
    2små2stora skrev 2012-09-14 08:22:57 följande:
    Det finns vissa quornprodukter som är fria från ägg, mjölk och baljväxter. Då får du i dig proteiner
    Smart tips! Tyvärr går inte det heller ner då det påminner om kött. Hoppas det går vägen ändå.

  • längtan 80

    Ränder på tvären, mjölk kan ta 4 v att gå ur kroppen. Hur ärdet, tål hon sädesslag? Vad finns på menyn nu,? Symptombild.

  • ränderpåtvären
    längtan 80 skrev 2012-09-16 14:50:49 följande:
    Ränder på tvären, mjölk kan ta 4 v att gå ur kroppen. Hur ärdet, tål hon sädesslag? Vad finns på menyn nu,? Symptombild.
    Hon verkar tåla sädesslag men funderar på att testa fritt från sädesslag och baljväxter och gå över till fisk om det här inte fungerar. Frågan är hur länge man ska hålla på med linsdieten. Hon är gladare så hoppas det funkar!

    Symtomen är grön blöja, prickar och utslag i ansiktet, smackat konstigt med munnen efter amning – mindre i dag.

    Rädd för att kissa (/prutta), dålig matlust, feber (någon gång vid amning), missad dagsömn (vaknar av att hon måste kissa), krångel innan bajs, skrek i natt. Allt det skulle kunna bero på tänder. Kan vara så då.
    Andra symtom har nästan eller helt försvunnit som snorig, täppt, knottrig hy. 

    Hon äter blåbär, banan, gurka, majs, hirs, quinoa, sädesslag och köpt bröd, potatis, Mildas mjölkfria bredbara smörgåsmargarin, rapsolja, började med jordgubbar i går, helt bovete (i morgon).

    Jag äter likadant plus olivolja, linser, en Knorrs vegetariska buljongtärning, svartpeppar, oregano, rotselleri, avocado, svamp, kakaon i Oatlys dryck, broccoli – skippar i fortsättningen, B-jäst – inaktiv men tar bort helt om dieten inte fungerar. Kommer utöka med sötpotatis, aubergine.
    Mår fortfarande konstigt. Är allergisk mot gräs och havremjölk med macka blir för mycket sädesslag just nu.
    Det var nog allt ;)

    Oj, nu såg jag att majs är gräs, då ryker den. Jag fick ont i magen av den under "proteinfria" dieten.

    Känns skönt att inte vara själva i det här! 
  • längtan 80

    Jordgubbar brukar vara knepiga. Varför inte ris? Kör ni hel majs eller typ majs i gröt? Hela majskorn brukar vara svårsmält. Hel bovete, kan inte det bli kraftigt? Ofta när man har haft krånglig mage så kan den vara lite känslig mot tex fibrer. Får hon något tillskott av magbakterier som hjälp. Hur gammal var tösen? Jag förstod inte. Det med att du äter cacaon i oatlyscdryck?? Kram

  • Sephyria

    Hej! Håller på att introducera havre i sonens kost och undrar om nån vet om det finns några produkter som innehåller ren havre, mer än sempers havregryn?

  • ränderpåtvären
    längtan 80 skrev 2012-09-18 06:33:00 följande:
    Jordgubbar brukar vara knepiga. Varför inte ris? Kör ni hel majs eller typ majs i gröt? Hela majskorn brukar vara svårsmält. Hel bovete, kan inte det bli kraftigt? Ofta när man har haft krånglig mage så kan den vara lite känslig mot tex fibrer. Får hon något tillskott av magbakterier som hjälp. Hur gammal var tösen? Jag förstod inte. Det med att du äter cacaon i oatlyscdryck?? Kram
    Hon är snart två. Skippar jordgubbar, försökte få in lite glädje i maten, hon har ätit lite mer och även ammat mycket mer. Hel majs. Väntar med bovete. Fick mitt Fazerbröd och älskade det, riktigt fiberrikt, men något måste hon få i sig också.
    Menade Oatlys chokladdryck, fast i dag provar jag utan havredryck (tyvärr massa havregrädde i potatisgratängen).

    Glömde riset! Hon får risgrynsgröt på havredryck och grötris från Coop. Ofta gett som lunch sista tiden.
    Saltå kvarn plockar bort soja ur riset, vill helst inte äta sådant som haft kontakt med soja. Risentas avorioris ska vara okej enligt dem. Har inte kollat upp Coops.

    Inga magdroppar, mest kissandet som är besvärligt, luktar "sjukt" också. Stod i ett inlägg tidigare att bröstmjölken innehåller bra magbakterier så kör på det.

    Utslagen i ansiktet går lite upp och ner,  Under dagen blir det rödare och ser ut som mer av och till.
    Vill mest att blöjan ska sluta vara grön så man vet om man är på rätt väg!

    Tack för kramen, det är rätt läskigt det här med mat :(
  • längtan 80

    krångel med kisseriet kan han något helt annan orsak som trångt urinrör?
    Ge minifom för att hjälpa mot pruttarna, kan faktiskt vara till stor hjälp.

  • Trottoarbonden

    För två månader sedan var läget här såhär: sonen hade konstant klåda på tungan, klagade på allt han åt, bad om antihistaminer minst en gång om dagen. Humöret var vedervärdigt. Och han var jättetrött, sov tolv timmar per dygn. Då åt han allt utom fisk, fågel, kiwi, banan, mandel och nötter.

    Vi tog då prover som visade positivt på mjölk, ägg, sädesslag, potatis, gurka och soja. Uteslöt då allt detta, plus tomat som vi misstänkte. Ingen effekt. Veckorna gick och paniken växte. Mycket jobbigt.

    Efter tips här tog vi sedan även bort fläskkött, jordgubb och även majs. Minimerade kosten till nöt, älg, ris, äpple, morot, lök, solrosolja, salt och socker. Kämpade vidare, och märkte förbättring! Men vi kom inte till symptomfritt läge.

    När vi inte orkade med så pass strikt diet längre så började vi, försiktigt införa ett livsmedel i taget. Det gick bra med mjölk och vete. Osäkert med ägg och majs. Bra med övriga sädesslag. Dåligt med fläskkött, potatis och tomat. Och där är vi nu. Vi har lagt till mjölk och sädesslag samt jäst och ost, kakao och vanilj, oregano och basilika.

    Nu klagar sonen mycket sällan på klåda på tungan. När han får något som kliar kan han särskilja vad det är på tallriken som kliar. Antihistaminer ber han sällan om, kanske en till två ggr per vecka. Och han är lycklig! Kanske pga skolstarten eller så är det kosten. Och han är piggare! Sover mycket mindre!

    Vår teori är att han är allergisk mot fläskkött och tomat, kanske även potatis och ägg. Detta har kliat markant mer än annat. Annat som har kliat pyttelite verkar vara sådant som inte är milt, sådant som är det minsta syrligt eller starkt. Och detta tror vi är pga tungan (geografisk tunga).

    Vad gör vi nu? Pratade med läkaren igår, och fick känslan av att han inte var experten - det var jag! Inväntar utlåtande från barnallergiläkare. Inväntar tid hos specialisttandläkare. Läkaren tyckte vi skulle hålla läget som det är nu i ett par veckor och se så att det verkligen är stabilt och sedan kanske kan vi införa mer. Vi känner oss lite osäkra. Vad av allt detta är allergi? Vad ska vi minutiöst undvika och vad kan han få äta så mycket som han själv står ut med av?
    Vi har valt att gå på läkarens råd, två veckor till med strikt begränsad kost och sedan försöka utöka lite till.
    Stort problem är dock att sonen vägrar säga ifrån i skolan om något kliar. Han vill hellre äta sin tråkiga, men säkra, specialkost.