• Äldre 10 Jul 23:39
    1240 visningar
    5 svar
    5
    1240

    Transfettsyror?

    Jag har hört att det är i margarin transfettsyror finns, och att det därför är bättre att äta riktigt smör.

    Men nu när jag kollar på Livsmedelsverkets databas, så verkar det vara tvärtom. Har jag missuppfattat något? Kan någon kunnig förklara, för jag får inte ihop det. Så här ser det ut:

    Livsmedel Vikt(g) Fibrer (g) Energi kcal  Kolhydrat(g) Fett(g) Transfettsyror(g) Smör extrasaltat fett 80% 100 0 728 0,5 81,8 3 Smör fett 80% 100 0 728 0,5 81,8 2,6 Smör osaltat fett 80% 100 0 728 0,5 81,8 2,6 Matfettsblandning Bregott fett 75% berikad 100 0 667 0,5 75 1,8 Bordsmargarin Bregott mellan fett 60% berikad 100 0 543 2 60 1 Bordsmargarin Milda fett 60% berikad 100 0 533 0,3 60 0,5 Lättmargarin Becel fett 38% berikad 100 0 348 3 38 0,5 Bordsmargarin Becel Gold fett 70% berikad 100 0 623 0,5 70 0,5 Lättmargarin Lätt & lagom omega 3 fett 40% berikad 100 0 370 0,5 40 0,4 Lättmargarin Lätt & lagom fett 40% berikad 100 0 388 1 40   Bordsmargarin Bregott havssaltat fett 80% berikad 100 0 712 0,5 80    

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-10 23:45
    Detta ser ju skitkonstigt ut, siffrorna för transfettsyror är dessa (per 100g):
    Smör extrasaltat fett 80%; 3g
    Smör fett 80%; 2,6g
    Smör osaltat fett 80%; 2,6g
    Bregott fett 75% berikad; 1,8g
    Bordsmargarin Bregott mellan fett 60% berikad; 1g
    Becel; 0,5g
    Milda; 0,5 g
    Lätt och Lagom; 0,4g
    Bregott havssalt: 0g

  • Svar på tråden Transfettsyror?
  • Äldre 11 Jul 00:00
    #1

    puffelipuffpuff

  • Äldre 11 Jul 00:49
    #2

    URRK - transfett i SMÖR ??? Det hade jag då inte väntat mej! Måste kollas upp! D: 

  • Äldre 11 Jul 21:38
    #3

    Jag kollade på SLV:s hemsida, och där står så. Jag blev jätteförvånad.

    Ingen annan som hört om detta? 

  • Catrii­in
    Äldre 12 Jul 17:23
    #4

    Här kan ni läsa lite om SLV.s trovärdighet. Särskilt sista stycket om ni inte orkar igenom allt... www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2009/04/08/livsmedelsverket-bor-omede/index.xml

  • 1969
    Äldre 14 Jul 13:49
    #5
    Catriiin skrev 2010-07-12 17:23:34 följande:
    Här kan ni läsa lite om SLV.s trovärdighet. Särskilt sista stycket om ni inte orkar igenom allt... www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2009/04/0...
    Ja, visst är det lite underligt, det verkar som om statliga verk får lov att välja lite fritt vilka underlag de vill basera sina råd på.

    Men sen är det ju stor skillnad på fullvärdigt mättade fetter och transfetter. Transfetter är väldigt oxiderande, men ett transfett har också den behändiga egenskapen att den inte luktar illa trots att den härsknar (därav så poppis). Härskna fetter är inte bra att få i sig mycket av, kan leda till inflammatoriska processer i kroppen med hjärt- kärlproblem som följd.

    Fleromättade fetter, som finns mycket av i en del växtoljor, bildar transfetter vid upphettning. Därför är det bra att använda olivolja/smör att steka i. Rapsolja har också en hyfsat stor andel enkelomättade fetter, och ibland vill man ju ha en neutral smak. I alla fall mycket bättre än majsolja och matolja.

    Så till margarinet, som dels smakar urk, och dels ofta innehåller en stor del fleromättat omega-6. Balansen mellan intag av omega-3 och omega-6 bör vara till fördel för omega-3 för att kroppen ska må bra. De essentiella fettsyrorna påverkar hormonproduktionen i kroppen, och alla vet vi ju vad hormoner kan göra med en (PMS, graviditet, klimakteriet, steroidpsyk, tonåringar). Även här har man sett att inflammatoriska processer tycks stimuleras av obalansen.

    Slutligen så har väl allt med mängd att göra. Lagom är bra (har inte riktigt implementerats här hemma...)
Svar på tråden Transfettsyror?