• Impega
    Äldre 7 Sep 12:11
    9922 visningar
    5 svar
    5
    9922

    Bundna lån vid husförsäljning?

    Om man har lån som är bundna och säljer huset, måste man då betala in räntan som täcker de bundna åren?

  • Svar på tråden Bundna lån vid husförsäljning?
  • glorio­usgirl
    Äldre 7 Sep 13:35
    #1

    Japp, dessvärre. Ring banken och kolla vad en ev slutsumma blir om ni ska lösa era lån. Kan blir ganska dyrt dessvärre....

  • Äldre 7 Sep 14:26
    #2

    Nja, du måste inte betala in all ränta för den återstående bindningstiden. Vad du däremot måste betala är en lösenavgift. Storleken på den beror på hur lång bindningstid du har kvar på lånet och till vilken ränta du har det bundet.


    Avgiften är enkelt förklarat en ersättning till banken för att du inte längre betalar deras givna intäkt under bindningstiden och även en avgift för deras kostnad för att låna ut de pengarna igen.


    Men, notera att denna avgift kan bli mycket liten också ifall du har väldigt bra förhandlad ränta i förhållande till ränteläget idag. Låt oss säga att du lånat en miljon till 2% bunden ränta i fem år. Om räntan för motsvarande lån idag är 4% så kommer avgiften att bli låg eftersom det är lätt för banken att kunna låna ut din miljon igen till, för banken, bättre villkor. Om du däremot sitter med en ränta på 7% så kommer din avgift att bli mycket högre eftersom banken knappast kan låna ut dessa pengar till lika hög ränta igen. Avgiften blir högre ju längre bindningstid du har och ju högre nivå räntan är bunden till i förhållande till dagens nivå.


     


    Enklast är att du ringer banken och ber dem räkna ut hur stor lösenavgiften är idag

  • Äldre 9 Sep 11:26
    #3

    Om du köper ett annat boende som du behöver låna till så kan du föra över de bundna lånen till det nya boendet utan att lösa dem.

  • Äldre 9 Sep 11:29
    #4
  • Äldre 9 Sep 11:32
    #5

    OM du blir tvungen att betala så är det avdragsgillt i deklarationen, mäklarna brukar hjälpa till med detta=)

Svar på tråden Bundna lån vid husförsäljning?