• Anonym (Kaffedraken)

    Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?

    Nationaldagen nalkas. Vi kommer givetvis stå och vråla nationalsången och kanske även Idas sommarvisa, och Den blomstertid nu kommer så jag tänkte passa på att höra efter vilken maträtt som passar in på beskrivningen "mest svensk"?

    Orkar verkligen inte göra en omröstning så det är väl bara att komma med förslag utöver eller inklusive de som normalt sett anses som nationalrätter.

    Solig


  • Svar på tråden Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?
  • Anonym (Kaffedraken)

    Surströmming. (Love it) annars kanske tjälknöl...


    ♪♫♪ Ajv siin vat aj chous änd ajv siin vat aj niid, änd dät is enaff, tu vant mår vud bi griid. ♪♫
  • Anonym (Kaffedraken)
    3 barns mamma84 skrev 2011-06-01 12:53:02 följande:

    Mamas köttbullar och snabb mackaroner


    Mackaroni låda + finskt


    Pankakor med glass och grädde + hallonsylt MUMS haha


    Potatis och köttbullar och brunsås


    Tacko om man har barn


    Pannkakorna är ju inte svenska..  och verkligen inte tacos heller...
  • Anonym (Kaffedraken)
    modesto skrev 2011-06-01 12:14:47 följande:
    vad är postati och brumsås? ärtsoppa och pannkakor finns nog överallt i världen, kanske inte i asien
     Var gör man ärtsoppa på gula ärtor mer än i Sverige?  *nyfiken*
  • Anonym (Kaffedraken)
    PCOskruttan skrev 2011-06-02 01:03:56 följande:
     Var gör man ärtsoppa på gula ärtor mer än i Sverige?  *nyfiken*
    Ryssland
  • Anonym (Kaffedraken)

    tjälaknöl mmmmmm mumma....

    renskav.

    blodpudding

    nu vart jag hungrig...... 

  • Anonym (Kaffedraken)

    kalops
    bruna bönor med fläsk
    biff ala lindström, ursprung icke sverige men man kan säga den e svensk..
    falukorv
    wallenbergare mmmmmm delikat
    lutfisk
    raggmunkar, underskattad rätt..

    jag e hungrig Skrikandes 

  • Anonym (Kaffedraken)
    PCOskruttan skrev 2011-06-02 01:03:56 följande:
     Var gör man ärtsoppa på gula ärtor mer än i Sverige?  *nyfiken*
    Island. Fast man har köttet brevid, inte i soppan.
  • Anonym (Kaffedraken)
    PCOskruttan skrev 2011-06-04 00:42:49 följande:
    Hur kryddar man den i Ryssland resp. på Island då?

    I den islänska versionen är det bara lök och lite peppar. Moderna recept innehåller ibland andra kryddor, tex. timjan och lagerblad.
  • Anonym (Kaffedraken)
    modesto skrev 2011-06-01 12:14:47 följande:
    vad är postati och brumsås? ärtsoppa och pannkakor finns nog överallt i världen, kanske inte i asien
    Men måste en rätt vara exklusiv för sverige för att man ska kunna kalla den svensk? Det finns inte många r'ätter som är exklusiva för ett visst land.
    Från vissa är en förolämpning den bästa komplimang man kan få!
  • Anonym (Kaffedraken)
    poirot skrev 2011-06-05 08:54:49 följande:
    Men måste en rätt vara exklusiv för sverige för att man ska kunna kalla den svensk? Det finns inte många r'ätter som är exklusiva för ett visst land.
    Men det måste ju ha ett unikt ursprung/utveckling  i Sverige för att det ska vara en svensk rätt. Annars är det ju en typ europeisk eller nordisk rätt.
  • Anonym (Kaffedraken)
    PCOskruttan skrev 2011-06-05 12:47:40 följande:
    Men det måste ju ha ett unikt ursprung/utveckling  i Sverige för att det ska vara en svensk rätt. Annars är det ju en typ europeisk eller nordisk rätt.
    Varför då? 
    Från vissa är en förolämpning den bästa komplimang man kan få!
  • Anonym (Kaffedraken)
    poirot skrev 2011-06-05 12:59:57 följande:
    Varför då? 
    För att ordet "svensk", "kinesisk", "amerikansk" , "nordisk" eller "europeisk" är adjektiv som betecknar var substantivet (i det här fallet "rätt")  har sitt ursprung.
  • Anonym (Kaffedraken)

    kött
    fisk
    fågel

    fast det är ju i alla länder hehe...bara lite annorlunda tillreding samt olika köttdjur etc etc.. 

  • Anonym (Kaffedraken)
    PCOskruttan skrev 2011-06-08 09:06:19 följande:
    För att ordet "svensk", "kinesisk", "amerikansk" , "nordisk" eller "europeisk" är adjektiv som betecknar var substantivet (i det här fallet "rätt")  har sitt ursprung.
    Fast det vet vi ju egentligen oftast inte och var går gränsen mellan en variant på samma rätt och en helt egen rätt?
    Dessutom finns det ju rätter som har utvecklats oberoende av varandra på liknande sätt i olika länder.
      
    Från vissa är en förolämpning den bästa komplimang man kan få!
  • Anonym (Kaffedraken)
    PCOskruttan skrev 2011-06-02 01:03:56 följande:
     Var gör man ärtsoppa på gula ärtor mer än i Sverige?  *nyfiken*
    tyskland
    Nej det tror jag inte!
Svar på tråden Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?