Vegetarisk jul-recepttråd
Här samlar vi endast recept, resterande snack hålls i prattråden
Här samlar vi endast recept, resterande snack hålls i prattråden
Jag kastar in en av mina måsten.
Senapsaubergine
1 stor aubergine (350-400 g)
Senapsmarinad:
1 dl senap
2 tsk salt
2-3 msk socker
1 msk vinäger
1 dl olja
½-1 dl vatten eller sojagrädde
1 dl hackad dill
Skala auberginen om du vill och skär den sedan i strimlor (5-7 cm långa, 1-2 cm breda och 1 cm tjocka). Koka strimlorna mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av. Blanda ihop senap, salt, socker och vinäger. Vispa i oljan. Blanda i vatten eller sojagrädde till lagom lös konsistens och tillsätt dillen. Lägg auberginen i marinaden och låt stå minst några timmar, gärna över natten. Passar utmärkt på julbordet i stället för senapssill.
Jag vet inte om andra tycker det är så juligt, men rödbetor och valnötter gör det tillräckligt så för mig:
Kokta rödbetor i tärningar eller skivor
Fetaost i tärningar
Purjolök eller gräslök
ev. Rucckolasallad
Sirap eller flytande honung spritsat över alltihopa
ev. Balsamvinäger
Rostade Valnötter på toppen
trettioplus, det låter jättejuligt och gott!
Jag har haft den flera(2-3) veckor utan att den sett konstig ut eller luktat, men längre har jag inte provat.
Risotto med saffran soltorkade tomater och kapris
Vegetarisk Jansson utan tvekan!!
Stek svamp, och koka löken med, kanel och nejlikor..
Ska garanterat prova senapsauberginen!
Jag skulle vilja ha ett bra recept på grönkål. Jag försökte förra året, men det blev inte vidare bra. Bara morfar som åt av det :P Nån som har ett?
I år tänkte vi lägga till "Feta med fikon" till det vi äter i vanliga fall.
4 skivor fetaost, 1-2 paket
4 fikon
1-2msk balsamvinäger
1 dl rödvin
1 kvist rosmarin
1 dl socker
Dela fikonen i halvor eller kvartar. Smält sockret, lägg i fikon, häll över vinäger, vin och rosmarin. Först stelnar sockret, rör så smälter det igen. Puttra några minuter. Fetaosten gratineras i ugnen 5-10 minuter på 225-250 grader. Häll fikon och spad över osten och servera.