• Ckille­n
    Äldre 12 Dec 13:41
    7449 visningar
    13 svar
    13
    7449

    Fakturera hyra bil utan moms?

    Hej,

    detta är lite speciellt. Det är som så att i en ideel förening som jag är med i så har vi en bil som man kan låna till ett visst pris per timme.

    Då den ideela föreningen inte är momspliktigt så är det hyresbeloppet utan moms.

    Nu är det så att jag har en kund till min enskilda firma som ska betala denna hyra av bil. Bilen är hyrd via mitt företag så jag ska betala den och i sin tur fakturera min kund.

    Hur gör jag då? Kan jag fakturera hyresbeloppet med 0% i moms helt enkelt och bokföra som övriga icke momspliktiga intäkter?

    Vad händer om jag vill lägga på en liten vinst på hyresbeloppet? Kan jag ta hela det beloppet då som icke momspliktigt belopp?

    Jag kan alltså inte bokföra någon ingående moms då föreningen inte kommer ta någon moms.

    Tack för info av ni som kan!

  • Svar på tråden Fakturera hyra bil utan moms?
  • Äldre 12 Dec 17:06
    #1

    Se det som 2 skilda handlingar.
    När ditt företag hyr bilen från föreningen så är det momsfritt.
    När du fakturerar din kund så säljer du en momspliktig tjänst eftersom det inte längre är en ideel förening som står bakom tjänsten.


  • Ckille­n
    Äldre 12 Dec 19:01
    #2

    Ok. låt säga att hyran går på 1000 kr utan moms.

    Ska jag fakturera 1000 kr + moms då det blir ju lite väl mycket?

    Eller ska jag faktuera 800 klr + moms vilket blir = 1000 kr, och sedan betala in dem 1000 kronorna. Men då kan jag inte dra av ingående moms och jag förlorar 200 kr på det.

    Hur gör jag för att det ska gå jämnt upp och pengarna bara gå via mig?  

  • lsg79
    Äldre 12 Dec 19:44
    #3

    Momsen kommer ju bara passera dig och åka vidare till staten.

    Som sportpappan skrev så är det två separata affärshändelser, du hyr en bil för 1000kr och det är momsfritt - det blir ett verifikat.

    Sedan säljer du tjänsten "transport av saker" till en kund, det är en momspliktig tjänst - om du inte gör något påslag så kostar den tjänsten 1000kr - till detta kommer sedan moms. Således fakturerar du kunden 1000kr plus moms - du bokför detta som en vanlig försäljning vilken som helst. Momspengarna kommer sedan ingå i din momsredovisning och åker vidare till staten och kvar sitter du med 1000kr som ju råkar matcha din kostnad precis (såvida du inte gör ett vinstpåslag).

    Förutsatt att din kund också är momspliktig så kommer ju han bokföra det hela som "bilkostnad 1000kr" (dvs beloppet ex-moms) och momsen bokför han som ingående moms. Denna kvittar han sedan mot sin utgående moms. Således kommer hans resultat belastas med 1000kr - dvs exakt den kostnad som uppstår för bilen.

    Moms är ingen kostnad eller intäkt för någon av er (såvida det inte är en slutkund du säljer tjänsten till) - ni bara hjälper staten kassera in den.

  • Äldre 12 Dec 20:33
    #4

    tänk på att det är bara halva momsen som är avdragsgill för företagare vid bilhyra

  • Äldre 12 Dec 20:52
    #5
    Michanna skrev 2011-12-12 20:33:38 följande:
    tänk på att det är bara halva momsen som är avdragsgill för företagare vid bilhyra
    CKillen behöver inte bry sig om det eftersom han inte drar av någon moms alls. Det är den som han hyr ut till som behöver ta hänsyn till det.

    Jag sökte lite på det och hittade följande:

    Hyra (leasing) av personbil


    Du får dra av högst 50 procent av momsen du betalar för att hyra (leasa) en personbil. Villkoret är att bilen körs minst 100 mil per år i din verksamhet. Om du hyr bilen kortare tid än ett år, får du räkna om sträckan i förhållande till hyresperioden, t.ex. till 50 mil om du hyr bilen ett halvt år. Om du hyr en bil för t.ex. taxitrafik och även använder bilen för godstransporter begränsas avdragsrätten i förhållande till användningen.


    Betyder det att om man hyr en bil för att köra ett ärende på t.ex. 10 km så är inte momsen avdragsgill?
    Iofs, för ett så kort ärende så hyr jag bilen på 2 timmar vilket ger av jag minst måste köra 1000 km * 2/(365*24)=0,22 km för att kunna göra avdrag på 50% av momsen
  • Ckille­n
    Äldre 13 Dec 08:01
    #6

    OK, tack för info.

    Men jag tycker problemet lite kvarstår. Eller jag förstår inte riktigt hur jag ska göra.
    Om vi lämnar bilen som är ett lite specialfall så kommer det att köpas in andra tjänster av föreningen senare som också är momsbefriade.

    Hur gör jag då med min kund som i de fallet blir slutkund.

    Enda anledningen till att jag köper tjänsten/varan via mig är för att min slutkund inte är medlem i föreningen och får inte köpa det direkt.

    Låt säga jag köper en sak av föreningnen på 1000 kr. Jag betalar föreningen 1000 kr utan moms. Min slutkund ska ha varan och jag ska ta betalt av min slutkund för varan.

    Hur gör jag för att pengarna bara ska gå via mig och inte bli dyrare varken för mig eller min slutkund. I grund o botten samma som att min slutkund skulle köpt varan direkt av föreningen men det får han inte nu då man måste vara medlem och ha avtal med föreningen. ??

  • Äldre 13 Dec 13:08
    #7

    Idén med föreningens regler är väl att inga andra än medlemmar ska nyttja det som föreningen hyr ut eller säljer?
    Vad säger föreningen om att ditt företag säljer vidare saker till icke medlemmar?
    Kan inte din kund helt enkelt bli medlem i föreningen?

    Ett annat alternativ är att din kund tar prylarna in i ett företag. Då kvittar den extra momsen eftersom företaget får tillbaks den.


  • Ckille­n
    Äldre 13 Dec 13:51
    #8

    Hmm. Ok. jag ska ta och skriva min fråga även till Skatteverket då det är lite mer komplicerat än så också. Vill inte ta allt här öppet.

    Men tack så långt sportpappa du verkar insatt.

    :)

  • Äldre 13 Dec 16:28
    #9

    Det kan ju gå på något sätt, men inte som jag kan se det nu. För att köra momsfritt så måste rätt organisationen stå bakom tjänsten/varan.
    Om du hittar något sätt så uppdatera gärna tråden. Ja, uppdatera även om de säger att det inte går så har vi det från en officiell källa.


  • Ckille­n
    Äldre 19 Dec 08:14
    #10

    Tjena sportpappa!


    Du har rätt, även om jag inhandlar något åt en kund från en momsbefriad verksamhet så måste jag lägga på momsen sen i alla fall.


    Tänkte först man kunde ta det som ett utlägg. Men det verkar visst inte som det. Så det bästa är i fortsättningen att en slutkund betalar direkt till föreningen istället.


    Vet du sportpappa när och hur man kan ta saker som utlägg då?

  • Äldre 19 Dec 09:25
    #11
    Ckillen skrev 2011-12-19 08:14:02 följande:

    Vet du sportpappa när och hur man kan ta saker som utlägg då?


    I momsbroschyren hos Skatteverket står det vad som gäller:
    http://www.skatteverket.se/blanketterbroschyrer/broschyr/info/552.4.39f16f103821c58f680007909.html
    Kunden ska själv ha betalningsansvar till leverantören. Du får inte göra något vinstpålägg. Kunden ska betala samma belopp till dig som du betalat till leverantören. Beloppet ska behandlas som ett utlägg i din bokföring. Det ska bokföras på ett avräkningskonto och inte på något konto som påverkar resultatet. "Kunden ska själv ha betalningsansvar till leverantören." - Jag tolkar det som att kunden måste stå på eventuella avtal. I ditt fall är det du som är betalningsansvarig för bilavtalet vilket gör att det inte går att ta som ett utlägg.
  • Ckille­n
    Äldre 19 Dec 11:50
    #12

    Ahh, då blir det mera klart.

    Yes, i det här fallet så har jag en liten vinst på det hela också och vi kom överens om att köra med moms då han hade ett företag att ta det på vilket i sin tur gör det hela ytterligare bättre.

    Men man får tänka till när det blir en slutkund som är privatperson utan företag.

    En annan fråga, är det ok att skriva kortfattat på en faktura och sen skicka med en fakturaspecifikation som beskriver vad fakturan avser mer detaljerat?

  • Äldre 19 Dec 15:38
    #13
    Ckillen skrev 2011-12-19 11:50:39 följande:
    En annan fråga, är det ok att skriva kortfattat på en faktura och sen skicka med en fakturaspecifikation som beskriver vad fakturan avser mer detaljerat?
    Det har jag inte koll på men hittade följande sida som beskriver vad som ska stå med på en faktura:
    http://www.skatteverket.se/foretagorganisationer/startadrivaavslutaforetag/bokforingbokslut/bokforingvadkraverlagen.4.18e1b10334ebe8bc80005195.html

    Jag skulle nog säga att faktura + specifikation blir fakturan. Jämför med telefonoperatörers fakturor. Det står oftast telefoni x antal kronor och sedan får man en detaljerad specifikation vid sidan av.
Svar på tråden Fakturera hyra bil utan moms?