• stonee
    Äldre 30 Jan 16:53
    974 visningar
    4 svar
    4
    974

    Mäns vårdnadstvist

    http://vårdnadstvist.com/statistik-om-vardnadstvister/


    Under 2009 avgjordes 4 068 vårdnadstvister i svenska domstolar. Statistiken för vårdnadstvister ser mörkt ut för papporna. I 70 procent av fallen tilldöms modern ensam vårdnad om barnen, i 20 procent fadern och i 10 procent av fallen dömer domstolen att de ska fortsätta med gemensam vårdnad. 


    Antalet vårdnadstvister ökar också. 2006 gjorde man en lagändring som innebar att det blev lättare för tingsrätten att döma till enskild vårdnad.


     


    Vad tycker ni om att pappor har så låg rätt till vårdnadstvist?

  • Svar på tråden Mäns vårdnadstvist
  • Äldre 30 Jan 16:55
    #1

    Det stämmer väl ungefär med uttaget av föräldraledighet så jag är inte förvånad...

  • Äldre 30 Jan 16:56
    #2

    Det beror ju på vad tvisten handlar om.  Man kan inte utläsa något alls av denna statistik.
    Vore intressant att veta varför föräldrarna tvistar, kanske finns statistik över det?
    Innan man vet det är siffrorna bara siffror.


  • Äldre 30 Jan 17:49
    #3

    Nu tror jag inte att alla fall är helt jämställt bedömda av rätten, det finns säkert föreställningar om att fäder är sämre föräldrar än mödrar. Jag tror dock även att dessa resultat beror delvis på att fäder fortfarande  investerar mindre tid och engagemang i sina barn och det kommer ju upp till ytan i en vårdnadstvist. Den förälder som har störst engagemang i barnen lär ha fördel.

  • Äldre 30 Jan 17:58
    #4

    Jag har stått på mannens sida i en tvist som slutade med att han fick barnet boende hos sig. Vi kunde inte se annat än att allt utfördes väldigt professionellt av tingsrätten och familjerätten utan några som helst tendenser till att varken mamman eller pappan favoriserades. De dömde efter det underlag som de hade och beslutade att pappan var bättre lämpad att se till att barnet hade det bra än vad mamman var. Detta var under 2002-2004, alltihop tog två år vilket självklart var under all kritik men det var inte pga Tingsrättens eller Familjerättens agerande utan pga mamman.

Svar på tråden Mäns vårdnadstvist